Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Γαλλία: Νόμος του κράτους οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων

Το κοινοβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε τελικά τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, με ψήφους 331 υπέρ έναντι 225 κατά
Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ζευγάρια του ιδίου φύλου να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά, μια μεταρρύθμιση για την οποία είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η οποία πυροδότησε μια σειρά κινητοποιήσεων που συχνά συνοδεύονταν από επεισόδια.
"Μετά από 136 ώρες και 46 λεπτά συζήτησης το κοινοβούλιο εγκρίνει το νομοσχέδιο που επιτρέπει το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου", ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 331 υπέρ έναντι 225 κατά, καθιστώντας την Γαλλία την 14η χώρα παγκοσμίως που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων.
Η δεξιά αντιπολίτευση πάντως έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο πριν από την επικύρωση του νόμου από τον πρόεδρο Ολάντ.
Le Monde: "Η ομοφοβική διαστροφή της Δημοκρατίας"
Άλλωστε, στο κεντρικό άρθρο του κοινωνιολόγου Eric Fassin στη "Le Monde", αναλύονται οι έντονες αντιδράσεις της συντηρητικής μερίδας των Γάλλων που εκδηλώνονται με διαδηλώσεις και απειλές. "Είμαστε μάρτυρες της ρητορικής αντιστροφής της δημοκρατίας με στόχο να εξηγηθεί και να δικαιολογηθεί η ομοφοβία, που βγαίνει από τη συντηρητική ντουλάπα της παθογένειας", αναφέρεται σε κάποιο σημείο του άρθρου.   
Ο κοινωνιολόγος προσπαθεί να εξηγήσει αυτή τη συντηρητική στροφή της κοινωνίας κατά μειονοτήτων και μία από τις εξηγήσεις είναι ότι σε εποχή λιτότητας και κρίσης, αντί η εξουσία να αγγίξει την αυτοκρατορία των αγορών, προσφέρει τρόπους για να διοχετεύσουν οι άνθρωποι την οργή τους. 
Οι μεγάλες διαδηλώσεις στις εβδομάδες που διήρκεσε η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου πολλές φορές συνοδεύτηκαν από επεισόδια. 
Και σήμερα, η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί σε πολλές περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας για το φόβο σοβαρών επεισοδίων από ομοφοβικούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. 
Άλλωστε, μόλις χθες, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο Κλοντ Μπαρτολόν, έλαβε ένα φάκελλο που περιείχε πυρίτιδα και μια απειλητική επιστολή.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου