Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Εκρήξεις στη Βοστόνη: Τρεις νεκροί – 144 τραυματίες

Στους τρεις ανέρχονται οι νεκροί-ανάμεσά τους και ένα οκτάχρονο παιδί- από τις φονικές εκρήξεις κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου στη . Σύμφωνα με ιατρικές πηγές τουλάχιστον 144 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οκτώ παιδιά. Συναγερμός έχει σημάνει σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον για το φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων. Ποια σενάρια εξετάζουν οι Αρχές.
Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, από τους 144 τραυματίες, τουλάχιστον 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και οι 25 σε σοβαρή, ενώ οκτώ από τους τραυματίες είναι παιδιά. Παράλληλα, τουλάχιστον 10 τραυματίες υπέστησαν ακρωτηριασμούς σύμφωνα με ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας.
Στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης η λίστα των τραυματιών περιλαμβάνει ένα αγόρι 2 ετών με τραύμα στο κεφάλι, ένα κορίτσι 9 ετών με τραύμα στο πόδι και έξι άλλα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Αντιστοίχως στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, οι 29 τραυματίες που έχουν μεταφερθεί φέρουν από κοψίματα και μώλωπες μέχρι σοβαρά τραύματα από θραύσματα. Χειρουργοί δήλωσαν πως μέχρι χθες το βράδυ είχαν πραγματοποιήσει αριθμό ακρωτηριασμών.
Το FBI κάνει λόγο για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια και οι ερευνητές μελετούν βίντεο και φωτογραφίες από τον Μαραθώνιο της Βοστώνης αναζητώντας στοιχεία για να εντοπίσουν ποιος ευθύνεται για τις δύο βόμβες. «Είναι μια εγκληματολογική έρευνα και είναι εν δυνάμει μια τρομοκρατική έρευνα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντελοριέ του FBI σε συνέντευξη Τύπου, ενώ αρνήθηκε να επεκταθεί όσον αφορά τα πρώτα ευρήματα ή την κατεύθυνση των ερευνών.
Μαζί με τις υπό επεξεργασία εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής, το FBI εξετάζει αρχεία κλήσεων από πύργους κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή, ώστε να απομονώσει ίχνη κλήσεων γύρω από την πλατεία Κόπλεϊ τη στιγμή των εκρήξεων, σύμφωνα με ομοσπονδιακό αστυνομικό.
Οι ερευνητές προειδοποίησαν την αστυνομία να βρίσκεται σε επιφυλακή για έναν «σκουρόχρωμο ή μαύρο άνδρα» με πιθανότατα ξενική προφορά, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με την επίθεση, όπως μετέδωσε το CNN. Ο άνδρας εθεάθη με μαύρο σακίδιο πλάτης και αθλητικό μπλουζάκι να προσπαθεί να εισέλθει στην αποκλεισμένη περιοχή περίπου πέντε λεπτά πριν από την πρώτη έκρηξη, αναφέρουν οι ερευνητές.
Ακόμη, τόνισαν ότι ένας Σαουδάραβας με τραύμα στο πόδι διακομίστηκε φρουρούμενος στο νοσοκομείο, καθώς φέρεται ως ύποπτος για σύνδεση με τις βομβιστικές επιθέσεις. Ωστόσο, οι αστυνομικοί δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσουν αυτή τη στιγμή και δεν έχει συλληφθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο.
Οπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης, οι βόμβες ήταν γεμάτες με καρφιά και λεπίδες οι οποίες τοποθετήθηκαν -πιθανότατα σε κάδους απορριμμάτων- είχαν καρφιά και λεπίδες ώστε να προκαλέσουν τον θάνατο όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων.
Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στις 14.50 το απόγευμα, περισσότερες από δύο ώρες αφότου πέρασε τη γραμμή τερματισμού ο πρώτος από τους 27.000 δρομείς που συμμετείχαν στο μαραθώνιο.
Σκηνές χάους και τρόμου ακολούθησαν τις δύο εκρήξεις στο δρόμο του μαραθωνίου Boylston, κοντά στη γραμμή τερματισμού, ενώ η πλατεία Copley γέμισε καπνό.
Μια τρίτη έκρηξη σημειώθηκε αργότερα στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η Ρέιτσελ Ντέι, εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης JFK η οποία βρίσκεται περίπου τρία μίλια από τη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου, δήλωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.
Εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα από το σημείο του τερματισμού του μαραθωνίου, νωρίτερα, έδειξαν τη σύγχυση και τον πανικό που προκλήθηκε στο σημείο, αλλά και τη μεγάλη κινητοποίηση των αρχών. Ματωμένοι πολίτες είχαν πέσει στο έδαφος από το ωστικό κύμα της έκρηξης και δέχονταν τις πρώτες βοήθειες των διασωστών.
Μετά τις φονικές εκρήξεις, οι Αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας να δημιουργεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στην Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον υπό το φόβο τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Δύο σενάρια για τους δράστες εξετάζουν οι ερευνητές
Τουλάχιστον δύο, ουσιαστικά, αντιφατικές θεωρίες, για το ποιοι ενδέχεται να κρύωονται πίσω από το μακελειό στη Βοστόνη, εξετάζουν οι ερευνητές, όπως δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Κατά τη μία θεωρία, που βασίζεται εν μέρει στην χρονική συγκυρία των επιθέσεων, πιθανώς πίσω από την επίθεση να βρίσκονται εγχώριοι δεξιοί εξτρεμιστές, όπως αντικυβερνητικοί ή ακτιβιστές κατά της φορολογιας, καθώς την ημέρα των επιθέσεων κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και είναι η Ημέρα των Πατριωτών, οπότε και διεξάγεται παραδοσιακά ο .
Μία από τις κύριες εναλλακτικές θεωρίες, η οποία επιδοκιμάστηκε από ανώτατο αξιωματούχο στο Reuters, είναι ότι οι δράστες πιθανότατα να έχουν ένα είδος σύνδεσης, είτε απευθείας, είτε χαλαρότερα, με ισλαμιστές μαχητές.
Το βασικό στοιχείο υπέρ αυτής της θεωρίας, όπως λένε οι αξιωματούχοι, συνίσταται στις ομοιότητες ανάμεσα στα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τις επιθέσεις- πχ δύο ταυτόχρονες εκρήξεις σε κοντινή από΄σταση η μία με την άλλη κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης υψηλού προφίλ- με τα πρότυπα επιθέσεων που προτείνει το περιοδικό Inspire.
Το Inspire είναι μια έκδοση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από την οργάνωση Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, με έδρα την Υεμένη.
Το περιοδικό δημοσιεύει στην αγγλική γλώσσα παραινέσεις προς επίδοξους δυτικούς τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με ό,τι μέσο διαθέτουν, ακόμη και το πιο ταπεινό. Το Inspire δημοσίευσε επίσης πρόσφατα ένα μακροσκελές ένθετο με λεπτομερείς οδηγίες για την πραγματοποίηση επιθέσεων και την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Δεν υπάρχουν Ελληνες τραυματίες – Καλά στην υγεία τους οι αθλητές

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες πληροφορίες για Έλληνα τραυματία από τις εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης διαβεβαιώνει ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος.

Δεν υπάρχουν Ελληνες τραυματίες - Καλά στην υγεία τους οι αθλητές
Η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και το Γενικό Προξενείο στη Βοστόνη βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις τοπικές αρχές στη Μασαχουσέτη για να διερευνήσουν κατά πόσο μπορεί να υπάρχουν Έλληνες τραυματίες.
«Από την πρώτη στιγμή, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, τόσο με τις τοπικές αρχές, όσο και με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ» ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, επισημαίνοντας ότι «πρώτα απ’ όλα, θελήσαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας και στη συνέχεια να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο αν υπάρχει Έλληνας πολίτης ή άτομο ελληνικής καταγωγής ανάμεσα στους τραυματίες».
Ο Έλληνας πρόξενος στη Βοστόνη, Ηλίας Φωτόπουλος, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές της πόλης και με το Μητροπολίτη Μεθόδιο και δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ή πληροφορία για Έλληνα τραυματία.
Ο κ. Φωτόπουλος, όπως και ο κ. Παναγόπουλος, τόνισαν επίσης ότι όλοι οι Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στο Μαραθώνιο είναι καλά και βρίσκονταν μακριά από το σημείο των εκρήξεων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος δήλωσε: «Είμαστε συγκλονισμένοι και στέλνουμε τη συμπαράσταση και τη συμπάθειά μας σε όλους όσοι ήταν εκεί. Είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς πως ένα ιστορικό γεγονός όπως ο Μαραθώνιος της Βοστόνης βρέθηκε στο στόχαστρο της τρομοκρατίας».
Ο αποτροπιασμός ενισχύεται εάν αναλογιστεί κανείς πως ο Μαραθώνιος της Βοστώνης είναι από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους στον κόσμο. Ενδεικτικά, φέτος συμμετείχαν σε αυτόν περίπου 28.000 δρομείς, ενώ ο αριθμός των θεατών παραδοσιακά κάθε χρόνο προσεγγίζει τους 500.000.

Πηγές: CNN, Reuters, BBC, megatv
polispress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου