Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

«Καλλιέργησαν» ανθρώπινη καρδιά!!! - Η τεχνολογία αυτή θα σώσει στο μέλλον εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές

«Καλλιέργησαν» ανθρώπινη καρδιά!!! - Η τεχνολογία αυτή θα σώσει στο μέλλον εκατομμύρια ανθρώπινες ζωέςΓια πρώτη φορά επιστήμονες δημιουργούν από βλαστικά κύτταρα ιστούς ζωντανής ανθρώπινης καρδιάς.
Το επίτευγμα τους, θεωρείτε ως αλματώδη πρόοδο όχι μόνο για την επιστήμη των μεταμοσχεύσεων αλλά και για την φαρμακευτική βιομηχανία.
Ιάπωνες και ρώσοι ερευνητές κατάφεραν στο εργαστήριο να διαμορφώσουν σταδιακά ένα ανθρώπινο μυοκάρδιο. Στην αρχή τα κύτταρα συγκεντρώνονται σε ξεχωριστές παλλόμενες σταγόνες, οι οποίες στη συνέχεια μόνες τους χωρίς έξωθεν επίδραση βρίσκουν η μια την άλλη και συνενώνονται σχηματίζοντας συμπαγή ιστό.
Με τη δημιουργία ζωντανών ανθρώπινων οργάνων οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο ασχολούνται εδώ και πέντε περίπου χρόνια. Τα τελευταία 4 χρόνια το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την επίβλεψη του Ρώσου καθηγητή Κωνσταντίν Αγκλάτζε, Διευθυντή του Εργαστηρίου νανοκατασκευής του Επιστημονικού Κέντρου «Νανοφυσική» του Φυσικοτεχνικού Ινστιτούτου Μόσχας.
Ως πηγή γενετικού υλικού η ρωσο-ιαπωνική ομάδα πήρε τα επαγόμενα βλαστικά κύτταρα. Από αυτά τα κύτταρα αποτελείται το έμβρυο στο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής του. Ακριβώς αυτά είναι οι «προκάτοχοι» των οργάνων του ανθρώπινου σώματος.
Η ομάδα των επιστημόνων να ανακαλύψει τη χημική ουσία, που θέτει σε ενέργεια το μηχανισμό του μετασχηματισμού. Από κάθε εκατοντάδα επαγόμενων «πρωτοκυττάρων» τα 80 καθίστανται κύτταρα της καρδιάς.
Η βέλτιστη θερμοκρασία αποθήκευσης των κυττάρων είναι οι 37 βαθμοί Κελσίου. Για να πειστούμε ότι ο ιστός της καρδιάς είναι ζωντανός, πρέπει να τεθεί κάτω από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Μεγεθύνοντάς τον κατά μερικά εκατομμύρια φορές φαίνεται ότι ο ιστός συστέλλεται.
Μάλιστα ο μυς λειτουργεί μόνος του, χωρίς εξωτερικά διεγερτικά μέσα – με 50-70 παλμούς το λεπτό. Έτσι φαίνονται οι ιστοί της ανθρώπινης καρδιάς ένα μήνα μετά τη λήψη τους από τα βλαστικά κύτταρα. Σταδιακά αυτά τα κύτταρα συνενώνονται και σχηματίζουν τον ιστό του μυοκαρδίου.
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, ο κατασκευασμένος καρδιακός ιστός θα χρησιμοποιείται για δυο σκοπούς. Πρώτον, με αυτόν θα ελέγχουν τη δράση των φαρμακευτικών παρασκευασμάτων. Και δεύτερον, τα καλλιεργημένα κύτταρα θα μπορούν να μοσχευτούν σε κάποια κατεστραμμένη καρδιά.
Όσον αφορά στην τεχνητή δημιουργία ζωντανών ιστών για μόσχευση, κατά την άποψη των επιστημόνων, γι΄αυτό θα χρειαστούν 3-4 χρόνια. Στο μέλλον αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει να σωθούν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

goodstory

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου