Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

''Βόμβα''-Σόιμπλε: Απόφαση Αναστασιάδη να ''κουρέψει'' τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ

Την εγγύηση των καταθέσεων στην Κύπρο, έως τις 100.000 ευρώ πρότειναν στο Eurogroup, η Γερμανία και το ΔΝΤ σύμφωνα με τον Σόιμπλε. ''Ρίχνει'' την ευθύνη της πρωτοφανούς απόφασης στην κυπριακή κυβέρνηση
Την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε συνέντευξή του στο πρώτο κρατικό κανάλι ARD, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ στο Eurogroup ήταν, ότι θα πρέπει ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών να ληφθεί από τους επενδυτές και τους καταθέτες.
''Θα είχαμε όμως προφανώς σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ. Αλλά εκείνοι που δεν ήθελαν το ‘bail-in' ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Εκείνοι αποφάσισαν για αυτή την λύση και εκείνοι πρέπει τώρα να το εξηγήσουν στον κυπριακό λαό'', τόνισε ο κ. Σόιμπλε και εξήγησε:
''Χρειαζόμασταν ένα συγκεκριμένο ποσό. Εάν δεν θέλει κάποιος να πάει πολύ ψηλά στην επιβάρυνση των μεγαλοεπενδυτών, τότε φθάνει σε αυτό το ποσό που χρειάζεται μόνο εάν το κατανείμει ευρέως. Αυτό ήταν ακριβώς μία από τις εκτιμήσεις. Αλλά, το λέω για μία ακόμη φορά, πρόκειται για απόφαση που έλαβαν εκείνοι οι οποίοι αρνήθηκαν ένα ‘bail-in''.
Η περίπτωση της απόρριψης των μέτρων
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν το σχέδιο θα μπορούσε να είναι κοινωνικά πιο δίκαιο, με ένα όριο ως αφορολόγητο, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι ''αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει και ο κύπριος νομοθέτης''. Σε περίπτωση που η κυπριακή Βουλή απορρίψει το σχέδιο, οι κυπριακές τράπεζες, διευκρινίζει ο κ. Σόιμπλε, δεν θα μπορούν να πληρώσουν και η Κύπρος θα περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση.
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ακόμη ότι η παροχή βοήθειας προς την Κύπρο ήταν επιτακτική για την προστασία του κοινού νομίσματος. Απέρριψε δε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο στην Γερμανία, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα στην Κύπρο αφορά τον υπέρογκο τραπεζικό τομέα.
''Δεν υπάρχει καμία χώρα στην οποία ο τραπεζικός τομέας σε σχέση με την γενική οικονομία και το ΑΕΠ να βρίσκεται σε τόσο μεγάλη δυσαναλογία''.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου