Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

O Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας απαντά στον Ονούφριο Μαυρίδη: “Η μόνη αλήθεια για την ειδική μονάδα χημειοθεραπείας”

karkinopatheiskkΜε έκπληξη διαβάσαμε στον τύπο επιστολή του κ. Ονούφριου Μαυρίδη όπου ο Σύλλογός μας κατηγορείται ανοικτά, ότι κρύβει την αλήθεια και ότι εξυπηρετούμε αλλότρια συμφέροντα. Μας ζητά ακόμα να πούμε «καθαρά την αλήθεια στο λαό της Δυτικής Μακεδονίας χωρίς περιστροφές και χαμόγελα ειρωνικά» και μας θέτει τρία ερωτήματα να απαντήσουμε.  Ας αρχίσουμε λοιπόν απαντώντας στα τρία ερωτήματα που θέτονται, αν και απέχουν πολύ από την ουσία του προβλήματος.
onoufrios mauridis1)      Για το αν κινδυνεύει η λειτουργία της Μονάδας χημειοθεραπείας αν δεν φύγουν οι γιατροί, όχι κ. Μαυρίδη. Αν δεν φύγουν οι γιατροί δεν κινδυνεύει  η λειτουργία της Μονάδας. Το αντίθετο μάλιστα. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας πτέρυγας, θα αναβαθμιστεί σε τμήμα και ίσως σε κλινική. Αυτό ζήτησε ο Σύλλογός μας και ήδη έχουμε πάρει κάποιες σχετικές υποσχέσεις.
2)      Γ ια το αν άλλαξε τίποτα στην περίθαλψη των καρκινοπαθών τον τελευταίο χρόνο. Φυσικά και άλλαξε. Η περίθαλψη των καρκινοπαθών έχει αναβαθμιστεί σε ανέλπιστα υψηλό βαθμό. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της προσπάθειάς μας. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει και η μεγάλη αύξηση των ασθενών που αυτή εξυπηρετεί ήταν εξάλλου και το κύριο επιχείρημά μας όταν επισκεφθήκαμε τον κ. διοικητή της 3ης ΥΠΕ. «Η  Μονάδα χημειοθεραπείας παράγει ποιοτικό και ποσοτικό έργο και θα ήταν λάθος να αλλάξουμε τη λειτουργία της».
    Η αλλαγή όμως της λειτουργίας της Μονάδας ήταν αυτό ακριβώς που είχε κατά νου ο κ. διοικητής. Μας το είπε άλλωστε ξεκάθαρα. Και αυτός ήταν ο σκοπός της αλλαγής του Οργανογράμματος του Νοσοκομείου. Τελικά μετά από δίωρη συζήτηση και πολύ κόπο, καταφέραμε να αποσπάσουμε την υπόσχεσή του, ότι η μονάδα θα παραμείνει όπως έχει. Και αυτό έγινε την επομένη της πρώτης μας κινητοποίησης όταν εσείς βεβαιώνατε τον κόσμο όταν εσείς βεβαιώνατε τον κόσμο ότι δεν υπήρχε θέμα καμιάς αλλαγής και ότι την ίδια ώρα και ενώ εμείς αγωνιζόμασταν στη Θεσσαλονίκη ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, στην Πτολεμαΐδα, εξωθούσε τους δυο γιατρούς σε παραίτηση.
    Ποιος άλλωστε μπορεί να κατηγορήσει τους δυο γιατρούς γιατί απαίτησαν τις υποσχέσεις να τις δουν επίσημα και σε μορφή υπουργικής απόφασης; Αν διαβάσετε την υπουργική απόφαση που άλλαζε το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου θα δείτε ότι αναφέρει ρητά ότι οι μονάδες που συγχωνεύονται (και επομένως και η Μονάδα χημειοθεραπείας) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα από τώρα και στο εξής. Αυτός ήταν ο λόγος που τους οδήγησε σε παραίτηση. Ότι αν η απόφαση δεν άλλαζε, κανένας δεν μπορούσε να τους εξασφαλίσει ότι οι προφορικές υποσχέσεις που δόθηκαν θα είχαν εφαρμογή και στο μέλλον όταν κάποια πρόσωπα στη διοίκηση θα είχαν αλλάξει και τα νέα πρόσωπα θα ζητούσαν απλά την εφαρμογή του νόμου.
3)      Για το αν δέχθηκε η κα Μπούρτζου να αποστείλει πρόταση αλλαγής του Οργανογράμματος δεν το ξέρουμε μια και δεν ήμασταν παρόντες.
    Η κα Μπούρτζου όταν ο Σύλλογός μας της το ζήτησε και χρειάστηκε να ασκήσουμε πίεση για να πειστεί να το κάνει (την 6/2/2013). Το έκανε, και την ευχαριστούμε, στο ΔΣ της 7/2/2013 και αυτό ήταν ένα ακόμα επιχείρημά μας όταν επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Υγείας.
    Ας δούμε τώρα και ποια είναι η αλήθεια κε Μαυρίδη.
Ο Σύλλογος μας ξεκίνησε τον αγώνα για την ίδρυση της Ογκολογικής πριν από χρόνια, όπως και του Παθολογοανατομικού και του Ιατρείου Πόνου. Δώσαμε τις μάχες και με την βοήθεια των συντοπιτών μας, τις κερδίσαμε. Είχαμε την τύχη να τα δούμε να γίνονται πραγματικότητα και έτσι είναι φυσικό να τα θεωρούμε “παιδιά” μας.
    Το κλείσιμο της Μονάδας Χημειοθεραπείας θα είχε αντίκτυπο στους καρκινοπαθείς. Και τους ήδη πάσχοντες αλλά πολύ περισσότερο αυτούς που θα ασθενήσουν στο μέλλον και θα πρέπει να υποστούν την ταλαιπωρία των επίπονων μετακινήσεων.
   Δεν νομίζουμε λοιπόν ότι έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα να στέλνετε “στο καλό” τους γιατρούς. Αφήστε αυτό να το πουν οι καρκινοπαθείς που θα αντιμετωπίσουν και τις συνέπιες.
   Ο Σύλλογος μας από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι η συγχώνευση της Μονάδας με την προβληματική Παθολογική, ουσιαστικά σήμαινε και το κλείσιμό της. Οι Ογκολόγοι εξάλλου το δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορούσαν να ανεχθούν κάτι τέτοιο και ότι θα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους .
   Πόσο αντιπροσώπευαν την αλήθεια οι κορώνες που βγάζατε για αναβάθμιση της Μονάδας την ίδια στιγμή που όλα ήταν έτοιμα να καταρρεύσουν ; Ή μήπως αν και τόσα χρόνια γιατρός δεν καταλάβατε ακόμα ότι τις μονάδες και τις κλινικές δεν τις κάνουν ταμπέλες, έξω από κάποιες πόρτες, αλλά οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και φυσικά τα μέσα και τα φάρμακα που το νοσοκομείο τους παρέχει; Και χωρίς γιατρούς φυσικά δεν θα υπήρχε και η μονάδα. Έχουμε εξοπλισμένο το Παθολογοανατομικό και απλά δεν λειτουργεί, γιατί η γιατρός που το στελέχωνε δεν άντεξε τον πόλεμο που της έγινε και παραιτήθηκε. Είμαστε σίγουροι ότι και σ’ αυτήν την περίπτωση είπατε ” να πάει στο καλό”. Σήμερα όμως, αν και πέρασε ένας χρόνος περίπου  καρκινοπαθείς “σφάζονται” χωρίς την παρουσία Παθολογοανατόμου, (που απαιτείται σε όλα τα χειρουργεία του πολιτισμένου κόσμου), “με το μάτι”, χωρίς να νοιάζεται κανένας. Και ο Θεός βοηθός.
   Μας κατηγορείτε ότι εξυπηρετούμε αλλότρια συμφέροντα.
   Ο Σύλλογος μας θεώρησε χρέος του να κάνει όλον αυτόν τον αγώνα για την διάσωση της Μονάδας. Είχαμε υποχρέωση να ξεσηκώσουμε τον κόσμο της περιφέρειάς μας. Είχαμε υποχρέωση να πάμε στην Θεσσαλονίκη και να δώσουμε την μάχη στην 3η ΥΠΕ, παρακαλώντας και απειλώντας. Είχαμε υποχρέωση να ζητήσουμε την συμπαράσταση των φορέων και όσων μπορούσαν να βοηθήσουν, ώστε η μάχη που δώσαμε στα γραφεία της Βουλής και στο υπουργείο Υγείας να έχει το θεμιτό αποτέλεσμα.
  Το ότι εξυπηρετούμε αλλότρια συμφέροντα λοιπόν είναι άλλο ένα μεγάλο ψέμα σας. Όχι κύριε Μαυρίδη Τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούμε είναι αυτά των Καρκινοπαθών και το κοινό συμφέρον των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας. Ξέρετε πολύ καλά ότι ένας στους τρείς θα υποστεί την αγωνία της μάχης με τον καρκίνο (στην περιοχή μας ακόμα περισσότεροι). Όχι κύριε Μαυρίδη δεν καπηλευόμαστε τον πόνο και την αγωνία των καρκινοπαθών. Αντίθετα θυσιάζουμε τον χρόνο μας, την προσωπική μας περηφάνια και βάζουμε σε κίνδυνο προσωπικές σχέσεις και φιλίες για να πετύχουμε την συνέχιση της λειτουργίας της Μονάδας Χημειοθεραπείας. Αντίθετα εσείς προτάσσοντας την θέση στην οποία σας διόρισαν δεν κουνήσατε ούτε το μικρό σας δαχτυλάκι. Αντίθετα αλληθωρίζοντας μπροστά στην αλήθεια, που επικαλείσθε, προσπαθείτε να στηρίξετε τις εντολές αυτών που σας διόρισαν.
  Λέτε κύριε Μαυρίδη ότι η αλλαγή του οργανογράμματος του Νοσοκομείου έγινε στα πλαίσια του εξορθολογισμού και του περιορισμού δαπανών. Μα δεν γνωρίζετε ότι από αυτή την συγχώνευση δεν εξοικονομήθηκε ούτε ένα ευρώ;
   Λέτε ότι θα έπρεπε με το ίδιο σκεπτικό να παραιτηθούν και γιατροί άλλων ειδικοτήτων και ότι “η ένταξη μιας ειδικότητας σε μια μεγαλύτερη νοσηλευτική μονάδα δεν αλλοιώνει ούτε την ειδικότητα, αλλά ούτε και την ουσία της προσφοράς”. Εδώ το ψέμα είναι διπλό. Και η υπουργική απόφαση, που προαναφέραμε, σας διαψεύδει και σκόπιμα παραβλέπετε το γεγονός ότι ο όγκος των ασθενών που επισκέπτονται αυτές τις μονάδες δεν συγκρίνονται με αυτόν της Μονάδας Χημειοθεραπείας, όπως και η σοβαρότητα της ασθένειας.
     Λέτε κύριε Μαυρίδη ότι οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων δεν παρευρέθηκαν στην διαμαρτυρία που οργανώσαμε γιατί θεωρούν ότι οι ογκολόγοι έχουν άδικό. Αλήθεια πότε παρευρέθηκαν σε οποιαδήποτε εκδήλωσή μας;
   Λέτε ότι το νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς παραιτήσεις 28 ολόκληρα χρόνια. Αυτό δεν θα μπούμε στον κόπο ούτε καν να το σχολιάσουμε μια και στερείτε κάθε σοβαρότητας.
    Και θα μπορούσαμε να γράφουμε σελίδες ολόκληρες σχετικά με τις ανακρίβειες που περιέχει η επιστολή σας. Απλώς όμως σας παρακαλούμε την επόμενη φορά που θα γράψετε κάτι τέτοιο ας μην το τιτλοφορήσετε “Η αλήθεια για την …”, γιατί ο κόσμος μπορεί και κρίνει. Έτσι δεν τιμάτε τον εαυτό σας και ακυρώνετε την προσφορά σας στην τοπική κοινωνία.
                                                            Για το ΔΣ
            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    Καραπίντσιος Βασίλειος                                                          Αράπης Γεώργιος

 kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου