Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Σκόπια: «Βόρεια Μακεδονία» είναι το τελικό όνομα;

Το А1он από κομματικές κυβερνητικές πηγές πληροφορήθηκε ότι  η διαδικασία για το όνομα της χώρας ολοκληρώνεται, αλλά περιμένει η κυβέρνηση να περάσουν οι τοπικές εκλογές και ως ημερομηνία γνωστοποίησης αναφέρεται η 27η Μαρτίου.


Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αυτό θα είναι αποτέλεσμα για ένα συμβιβασμό καθώς η διεθνής κοινότητα πιέζει να μην υπάρξει δημοψήφισμα για το όνομα, αλλά να είναι  μόνο κυβερνητική απόφαση που θα καταλήξει σε συμφωνία.

Ανεπίσημα, συμφωνήθηκε στο όνομα  «Σέβερνα Μακεντόνια»/«Βόρεια Μακεδονία» και η πίεση προς την κατεύθυνση αυτή από τους ξένους δημιουργεί υπερβολική νευρικότητα στα κόμματα της κυβέρνησης, τα οποία πιέζονται να δεχθούν την πρόταση, ακόμη,  να την υποστηρίξουν.

Αυτές  είναι και οι πληροφορίες σε κάποια φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης  τα οποία αρνούνται να συμπεριλάβουν τη θέση  ότι δεν αλλάζει το όνομα.

Τελευταία αναφορά  σχετικό με αυτό, είναι ένα σόου που έχει καταγραφεί για το  δορυφορικό Κανάλι MRT πριν από δύο εβδομάδες, όπου επισκέπτης ήταν ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Σλαβικού Κογκρέσου, Τοντόρ Πετρόφ. Η εκπομπή δεν προβλήθηκε, αν και υποτίθεται ότι ήταν εκπομπή για μετάδοση την Παρασκευή το βράδυ, την ημέρα που καταγράφηκε.

Ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα φέρει λύση στο προσκήνιο και θα επιμείνει σε ένα δημοψήφισμα, στο οποίο θα ζητηθεί από λαό να πει τη τελευταία λέξη, αναφέρει το δημοσίευμα.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου