Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Σκόπια: Η Ελλάδα απορρίπτει τη σύσταση του Στέφαν Φούλε

Δεκέμβριος 5, 2012.

«Η Αθήνα δεν αμφισβητεί μόνο το όνομα του κράτους, αλλά και την ονομασία της γλώσσας, την ταυτότητα των πολιτών, ακόμη και την ονομασία των προϊόντων»

Δεκέμβριος 5, 2012.

Η Ελλάδα επιμένει  να επιλυθεί το όνομα της χώρας πριν τα Σκόπια αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας στην τηλεόραση σε συζήτηση για την εξωτερική πολιτική.

Ο Κούρκουλας επισημαίνει ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να γίνει  η επίλυση της διαφοράς για το όνομα των Σκοπίων παράλληλα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις,  δεν είναι ένα νέο δεδομένο και είναι κάτι για το οποίο η Ελλάδα αντιτίθεται και δεν αποδέχεται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι η ψήφιση μιας πρότασης της ευρωβουλευτή Μαριλένα Κοππά που αναφέρει ότι τα διμερή θέματα πρέπει να επιλυθούν (αντιμετωπιστούν) πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ένωση.

«Δεν είναι μόνο για το Κοινοβούλιο αλλά και για την Επιτροπή, η οποία μολονότι δεν συμφωνεί με τη θέση μας, λέει ότι  η ονομασία πρέπει να επιλυθεί σε πρώιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό (στο ψήφισμα)», είπε ο Κούρκουλας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι:

«Το όνομα αποτελεί το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών με τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Εκτός από την ονομασία  του κράτους υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Το όνομα της γλώσσας, ο επιθετικός και γεωγραφικός προσδιορισμός αλλά και η ονομασία που θα χρησιμοποιείται για τους πολίτες (των Σκοπίων).

»Δεν είναι αποδεκτή η χρήση των όρων Μακεδόνας, Μακεδονικός, Μακεδονική», πρόσθεσε ο Κούρκουλας.

Τόνισε, επιπρόσθετα, ότι η Ελλάδα επιμένει σε ένα όνομα erga omnes που θα χρησιμοποιείται για γενική χρήση και θα συνεχίσει να αντιδρά όταν βλέπει να χρησιμοποιούνται όροι που δεν είναι σύμφωνοι με την προσωρινή ονομασία των Σκοπίων.
Μάλιστα, ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, Γρηγόριος Ευάγγελος Καλαβρός, επεσήμανε ότι αν δεν υπήρχε η εμμονή από την σκοπιανή πλευρά, το θέμα της αναγνώρισης του ονόματος και της εθνικής ταυτότητας θα είχε ήδη επιλυθεί.

Σύμφωνα με τον Καλαβρό, η Ελλάδα πρέπει να κάνει ορισμένες κινήσεις να προσπαθήσει να πλησιάσει τη Βουλγαρία στη διένεξη της ελληνο-σκοπιανής διαφοράς για το όνομα, επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν κοινά συμφέροντα σε αυτό το θέμα, γράφει η σλαβική των Σκοπίων Utrinski.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου