Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Τα σχολικά βιβλία των Σκοπίων γράφουν ότι η Βουλγαρία έχει υπό την κατοχή της ‘σλαβικό έδαφος’

«Την ιστορία να την αφήσουμε στους ιστορικούς» λέει ο ΥΠΕΞ Σκοπίων στο Βούλγαρο ομόλογό του, όπως δημοσιεύει η σκοπιανή Βέτσερ.



Σκόπια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ είναι πεπεισμένος ότι η ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει αφού επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, όπως αναφέρει σχετικά η σλαβική των Σκοπίων ‘Βέτσερ’.


Ένα από τα προβλήματα τα οποία επισημαίνει ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών είναι τα σχολικά βιβλία ιστορίας των Σκοπίων,  στα οποία παρουσιάζεται ότι η Βουλγαρία κατέχει έδαφος του σλαβικού κράτους. (Θέτοντας έτσι θέμα εδαφικών διεκδικήσεων).

«Τα Σκόπια περιμένουν την υποστήριξη της Βουλγαρίας για ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υποστήριξη αυτή εξαρτάται από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,   η οποία θα αποφασίσει σε ενάμισι μήνα. Είναι σαφές ότι μέσα σε ενάμισι μήνα δεν είναι δυνατόν να αφαιρεθεί το περιεχόμενο των ιστορικών βιβλίων, σύμφωνα με το οποίο η περιοχή του Πιρίν παρουσιάζεται ως ‘κατεχόμενη’ από τη Βουλγαρία και ότι ανήκει στα Σκόπια και ο λαός αυτής της περιοχής είναι αποκομμένος από το λαό τους», δήλωσε  ο Μλαντένοφ.

Ωστόσο,  από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, επανέλαβε τη θέση του ότι η ιστορία θα πρέπει να αφεθεί στους ιστορικούς.
«Νομίζω ότι είχαμε συμφωνήσει με την ιδέα ότι η ιστορία θα πρέπει να αφεθεί στους ιστορικούς. Νομίζω ότι αν επιμείνουμε σε αυτήν την αρχή, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλό επίπεδο συνεργασίας», τόνισε ο Πόποσκι αποφεύγοντας να αναφερθεί στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων των Σκοπίων.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου