Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Γερμανοί "μας κλέβουν" τη μαλοτήρα

Γερμανική φαρμακοβιομηχανία ανακάλυψε τις θεραπευτικές ιδιότητες του κρητικού τσαγιού του βουνού, το καλλιεργεί επί βουλγαρικού εδάφους και πρόκειται να το βγάλει στην αγορά...
Το κρητικό τσάι του βουνού ή μαλοτήρα ενδέχεται να αλλάξει...πατρίδα στο άμεσο μέλλον, αφού γερμανική εταιρία ανακάλυψε τις θεραπευτικές του ιδιότητες και προσπαθεί να το παράγει στη Βουλγαρία και να το εκμεταλλευτεί στη συνέχεια ανάλογα.
Όλα ξεκίνησαν όταν Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν στη μαλοτήρα και σε άλλα δύο είδη τσαγιού κάποια συστατικά, που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία της άνοιας και την ενίσχυση της μνήμης. Η φαρμακοβιομηχανία, που ήταν πίσω από αυτούς, ανέπτυξε φυτείες στη Βουλγαρία και σε περίπτωση που ευδοκιμήσουν σε λίγα χρόνια θα βγει στην αγορά σκεύασμα, το οποίο ουσιαστικά θα έχει προέλθει από το ελληνικό έδαφος αλλά η χώρα μας δεν θα έχει κανένα όφελος από αυτό.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του διδάκτορα Γεωπονίας Κώστα Οικονομάκη: "Δυστυχώς η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι και κανείς ουδέποτε ασχολήθηκε με το να πατεντάρει το γενετικό υλικό των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. Έτσι όποιος θέλει από γειτονικές χώρες μπορεί να πάρει τα μοναδικά ενδημικά αρωματικά φυτά της Ελλάδας, να τα καλλιεργήσει και να τα εκμεταλλευθεί. Έτσι φτάσαμε για παράδειγμα η ελληνική ρίγανη να χαθεί και να καλλιεργείται κατά κόρον στην Τουρκία και στη συνέχεια να εξάγεται σε όλη την Ευρώπη".
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη οι φυτείες μαλοτήρας είναι πλέον ελάχιστες ενώ στα Λευκά Όρη και στον Ψηλορείτη, που εμφανίζεται η αυτοφυής, απειλείται με αφανισμό λόγω της ανεξέλεγκτης βοσκής αλλά και συλλογής.

Πηγή: neatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου