Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Επιστολή αναγνώστη στο kozan.gr σχετικά με την προκήρυξη 8μηνων στο Λ.Κ.Δ.Μ

Αγαπητό kozan.gr,
Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των 8μήνων στο Λ.Κ.Δ.Μ. θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες προσωπικές μου σκέψεις, οι οποίες, έχω την πεποίθηση, εκφράζουν την πλειοψηφία των συμπολιτών μου του ευρύτερου Δήμου Εορδαίας.
Καταρχήν, οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι αδιαμφισβήτητα δυσαρεστημένοι με την προκήρυξη μόνο 320 θέσεων, για τις οποίες, σημειωτέον, υποβλήθηκαν περίπου 2000 αιτήσεις. Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, με την ανεργία να καλπάζει και την απελπισία να κυριεύει την καθημερινότητά μας.
Για μια ακόμη φορά οι πληττόμενοι ευνοούνται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους μας. Πληττόμενοι ή μόνιμοι 8μηνίτες… Έλεος κύριοι… Προτάσσεται ο Κόμανος, το Κλείτος, ο Πτελεώνας, το Προάστειο και η Μαυροπηγή με μοναδικό περιορισμό το 4μηνο της ανεργίας. Δηλαδή οι τεράστιες οικονομικές αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις γης και ακινήτων δεν αποτελούν αντισταθμιστικά μέτρα για τους κατοίκους των παραπάνω οικισμών; Η συντριπτική πλειοψηφία τους ήδη αποτελεί μόνιμο προσωπικό της Δ.Ε.Η. και προκλητικότερο όλων καθίσταται το γεγονός ότι τα δισέγγονα και τρισέγγονά τους έχουν προτεραιότητα πρόσληψης εσαεί. Το νέφος, η τέφρα και οι διάφορες παθήσεις φαίνεται ότι πλήττουν αποκλειστικά μόνο τους κατοίκους των παραπάνω κοινοτήτων και όχι τους υπόλοιπους κατοίκους της Εορδαίας, οι οποίοι είχαν την »ατυχία» να είναι κάτοικοι Πτολεμαΐδας ή άλλων, πλην των ανωτέρω, κοινοτήτων της Εορδαίας…
Αλήθεια, στον τελευταίο διαγωνισμό της Δ.Ε.Η προσλήφθηκε κανένας μόνιμος κάτοικος Πτολεμαΐδας; Ένας νέος από την Πτολεμαΐδα χωρίς προϋπηρεσία, με 12μηνη ανεργία, έχει ελπίδα πρόσληψης άραγε; Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί επικίνδυνα και οδηγούμαστε μοιραία σε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού. Θα φτάσουμε σε φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού και κοινωνικής βίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό για μια τεμαχισμένη ήδη κοινωνία εξαιτίας της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης. Τοπικοί άρχοντες λειτουργούν ως οι »τσιφλικάδες των 8μήνων» και καθορίζουν ποιος θα πάρει την περιβόητη εντοπιότητα Α΄ ζώνης. Ανάλογα με τις καιροσκοπικές τους ορέξεις χορηγούν βεβαιώσεις Α΄ ζώνης για ψηφοθηρικούς και μικροκομματικούς λόγους. Και εξηγούμαι: Υπάρχουν, με το υφιστάμενο καθεστώς προσλήψεων, κάτοικοι Πτολεμαΐδας δύο ειδών: κάτοικοι Πτολεμαΐδας πληττόμενοι (έχοντες βεβαιώσεις Α΄ ζώνης!) και κάτοικοι Πτολεμαΐδας μη πληττόμενοι. Είναι δυνατόν να υφίσταται κάτι τέτοιο; Ποιον κοροϊδεύουν άραγε;
Η προνομιακή μεταχείριση των πληττόμενων είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία και εξεγείρει το περί δικαίου και ισότητας αίσθημα. Αλήθεια, η κυρία Δήμαρχος της Πτολεμαΐδας (εξυπακούεται και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές) δεν γνωρίζει; Γιατί ο ρόλος του Πόντιου Πιλάτου σίγουρα δεν της ταιριάζει. Έχει επίγνωση ή απλώς κωφεύει σκόπιμα. Τοπικοί φορείς, όπως το εργατικό κέντρο, ο εμπορικός σύλλογος Εορδαίας και όλοι οι συναρμόδιοι, επιτέλους, ας ξυπνήσουν. Ας πάρουν, επιτέλους, θέση. Στις δημοτικές εκλογές ψηφίζει ολόκληρη η Εορδαία και όχι μόνο ένα πληττόμενο μέρος. Δρόμους μπορεί να αποκλείσει και η Πτολεμαΐδα, δεν είναι μόνο αποκλειστικό προνόμιο ορισμένων μειοψηφιών.
Όσον αφορά τους ανέργους της Εορδαίας απαιτείται να ενεργοποιηθούν άμεσα . Ας σηκωθούν από τους καναπέδες και τις καφετέριες και ας πάρουν τις τύχες τους στους δικούς τους ώμους. Ο ωχαδερφισμός σίγουρα δεν ταιριάζει στην νεολαία μας. Να ασκήσουν πιέσεις σε πολιτικούς άρχοντες και φορείς, με κινητοποιήσεις και παραστάσεις, όπου χρειάζεται (όπως με συλλογή υπογραφών). Επιτέλους, ας πάψουν κάποιοι να ομιλούν εκ μέρους των άνεργων Εορδαίων. Χρειάζεται περισσότερη μαζικότητα και ενεργητικότητα, ώστε να μην καπελωνόμαστε και να μην εκπροσωπούμαστε από τον κάθε ανευθυνουπεύθυνο. Φτάσαμε στο σημείο να λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς και το μέλλον μας, δίχως εμάς .
Και φτάνουμε στο διαταύτα. Εφόσον συνεχίσουν να υφίστανται και δεν καταργηθούν τα 8μηνα, επείγει τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, να επαναξεταστούν τα κριτήρια πρόσληψης για τα 8μηνα. Με τις λίγες γνώσεις μου, θεωρώ ως ζωτικής σημασίας κριτήρια για τις εκάστοτε προσλήψεις τον χρόνο ανεργίας (όχι μόνο 12μηνη ανεργία αλλά και μεγαλύτερη) και, φυσικά, το εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου οικονομικού έτους. Υποτίθεται ότι η Δ.Ε.Η. επιτελεί κοινωνικό έργο και εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, αν έθιξα ορισμένους, όμως θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα στην δημοκρατία που έχουμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, για να μπορεί η αλήθεια να παρουσιάζεται όσο και να μας πληγώνει.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την ειδησεογραφική ιστοσελίδα σας για την άμεση και αντικειμενική ενημέρωση . Χωρίς παρεμβάσεις παρουσιάζεται πλουραλισμό σκέψεων και ιδεών για τα δρώμενα της περιοχής και δίνεται βήμα επικοινωνίας στον οποιοδήποτε ασήμαντο πολίτη . Το τελευταίο σας τιμά ιδιαίτερα . Συγχαρητήρια .

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου