Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος για την ρατσιστική δήλωση Μπουτάρη περί “γύφτων”


Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προέβη σε μία άνευ προηγουμένου ρατσιστική πρόκληση, την ημέρα μάλιστα της επετείου του αντιφασιστικού αγώνα. Ένας άνθρωπος που κατέχει τέτοιο αξίωμα, εννοείται ότι δεν μπορεί να επικαλεστει το ακαταλόγιστο.

Εκτός εάν οι νόμοι σε αυτή την χώρα εφαρμόζονται με κάποια ακατάληπτα ρατσιστικά κριτήρια κατά το δοκούν.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ


Να εφαρμοστεί λοιπόν άμεσα ο νόμος. Ορίστε και το δεδικασμένο:

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΑΛΕΣΑΝ “ΓΥΦΤΟΥΣ” ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ.

Τρίτη καταδίκη με αντιρατσιστικό νόμο δικαιώνει μοναχικό αγώνα ΕΠΣΕ.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) χαιρετίζει τη χθεσινή
καταδίκη από το ΙΑ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (Πρόεδρος Άννα Αγγελάτου Μέλη Νικόλαος Ζαγοριάνος – Ελένη Οικονόμου) των στελεχών του «Ελεύθερου Κόσμου» Δημήτριου Ζαφειρόπουλου, Θεόδωρου Γεωργίου (δικάστηκε ερήμην) και Θεόδωρου Χατζηγώγου. Κρίθηκαν ένοχοι για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου 927/79 γιατί, κατά το επισυναπτόμενο κατηγορητήριο, κείμενο της εφημερίδας στις 18 Ιουνίου 2006 «εμπεριέχοντας προσβλητικές φράσεις για τους απανταχού της Ελλάδας Ρομά, αποσκοπεί να μειώσει την κοινωνική τους παρουσία και κοινωνική υπόσταση, λόγω και της εθνοτικής τους καταγωγής, ως Ρομά.». Στον κάθε καταδικασθέντα επιβλήθηκε ποινή επτά μηνών φυλάκισης (με αναστολή για τους Χατζηγώγο και Ζαφειρόπουλο και με μετατροπή σε πρόστιμο 10 ευρώ την ημέρα για το Γεωργίου), με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την εκδίκαση τυχόν έφεσης.

Η Εισαγγελέας Αλεξάνδρα Πίσχοινα είχε ξαφνιάσει με την ποινή που πρότεινε, 10.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο (και καθόλου φυλάκιση) για τον καθένα, περισσότερο εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η εισαγγελέας είχε επίσης ζητήσει την καταδίκη τους, μετά από μια ασυνήθιστα εκτενέστατη αγόρευση που, όπως είπε στην αρχή της δικής του αγόρευσης ο νομικός σύμβουλος του ΕΠΣΕ, «είναι πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα για όλους εμάς που ασχολούμεθα με την αντιρατσιστική πάλη». Μεταξύ άλλων, επειδή οι κατηγορούμενοι είχαν επικαλεσθεί μεταξύ άλλων το «Δωδεκάλογο του Γύφτου» για να δικαιολογήσουν τη χρήση του όρου «γύφτοι» για τους Ρομά, η εισαγγελέας είπε πως ο συγγραφές του Κωστή Παλαμάς, αν ζούσε σήμερα θα ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη όπου δικάζεται ο ρατσισμός κατά των Ρομά. Υπενθύμισε πως από την εποχή του Παλαμά και των λαϊκών ρήσεων μέχρι σήμερα οι καιροί έχουν αλλάξει και έχουν εισαχθεί διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των θυμάτων του ρατσισμού. Πρόσθεσε πως το επίδικο κείμενο παρουσιάζει τους Ρομά εκτός κοινωνικού ιστού, έτοιμους να εκμεταλλευθούν τη δήθεν ανικανότητα του κράτους. Απέρριψε τα περί αυξημένης εγκληματικότητας των Ρομά και των μεταναστών, και είπε πως δεν μπορεί η σύλληψη 2, ή 32 ή ακόμα και 102 ατόμων να νομιμοποιεί γενίκευση για εγκληματική δραστηριότητα μιας ολόκληρης ομάδας. Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό πως το κείμενο ήταν ένα απλό ρεπορτάζ, χαρακτηρίζοντάς το αντίθετα έκφραση ιδεών με την οποία έχει βγει και πόρισμα πως οι Ρομά κάθε βράδυ κλέβουν. Άλλωστε, πρόσθεσε, ο μάρτυρας υπεράσπισης Σπύρος Ζουρνατζής χαρακτήρισε την εφημερίδα εθνικιστική και είπε πως τα σχόλια του Θ. Χατζηγώγου πρέπει να είναι όσο πιο καυστικά γίνεται, αποδεικνύοντας έτσι την ύπαρξη δόλου να είναι μειωτικά. Τα στοιχεία υπερεπαρκούν για την καταδίκη, κατέληξε.

Στην απολογία του, ο Θεόδωρος Χατζηγώγος ανέφερε πως είναι δημοσιογράφος επί δεκαεννέα χρόνια και έχει βρεθεί κατηγορούμενος στα δικαστήρια μόνο πέντε φορές, όλες από μηνύσεις του (εκπροσώπου του ΕΠΣΕ) Δημητρά, που επιδιώκει να του κόψει το ψωμί. Ανέφερε πως ήδη μετά την προηγούμενη καταδίκη του επτά έντυπα διέκοψαν τη συνεργασία μαζί του. «Ακόμα και ο Καρατζαφέρης με έκοψε από την Άλφα Ένα γιατί φοβάται το Δημητρά» πρόσθεσε (ανακριβώς βέβαια καθώς συνεχίζει να αρθρογραφεί με το ψευδώνυμο «Τεό Μακιαβέλι» στην εφημερίδα αυτή).
Καμιά μεταμέλεια για το επίδικο άρθρο δεν έδειξαν ούτε ο Θεόδωρος Χατζηγώγος ούτε ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, όπως επισήμανε ο νομικός σύμβουλος του ΕΠΣΕ. Άλλωστε, μετά την προηγούμενη καταδίκη τους, έγραψαν στις 5 Μαρτίου 2008: «Για εμάς, τους συντελεστές της εφημερίδας, η όποια ποινική καταδίκη δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Γιατί η ποινικοποίηση των ιδεών, πέρα από ηθικά απαράδεκτη, είναι και πρακτικά ανούσια. Καθώς τις ιδέες που είχαμε πριν την καταδίκη εξακολουθούμε να έχουμε και μετά από αυτήν. Το μόνο αποτέλεσμα της όποιας καταδίκης, είναι να μας πεισμώνει περισσότερο στον αγώνα που δίνουμε για αυτές ακριβώς τις ιδέες» (http://elkosmos.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=1190&Itemid=52).

Σημαντικό στοιχείο της δίκης είναι πως στην αρχή της διαδικασίας δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής (θεωρώντας εαυτούς θιγόμενους από το δημοσίευμα) δύο Ρομά οι οποίοι παρίσταντο μέσω του νομικού συμβούλου του ΕΠΣΕ Θανάση Τάρτη. Οι κατηγορούμενοι έκαναν ένσταση κατά της παράστασης πολιτικής αγωγής, την οποία το δικαστήριο, μετά από σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, απέρριψε. Υπενθυμίζεται πως στην προηγηθείσα δίκη της 5 Μαρτίου 2008 στο ίδιο δικαστήριο και με τους ίδιους κατηγορούμενους όπου καταδικάστηκαν για ένα αντισημιτικό κείμενο και πάλι το δικαστήριο είχε κάνει δεκτή την παράσταση πολιτικής αγωγής τριων θιγόμενων Εβραίων, την οποία και πάλι είχε υποστηρίξει μόνο το ΕΠΣΕ μέσω του νομικού συμβούλου του. Αντίθετα, στη δίκη Κώστα Πλεύρη – Ελεύθερου Κόσμου πάλι για αντισημιτικά κείμενα (όπου καταδικάστηκε μόνο ο πρώτος), το Δεκέμβριο 2007, η πολιτική αγωγή έξι Εβραίων είχε αποβληθεί. Κατά της αποβολής εκείνης έφεση άσκησε μόνο η Εβραία στέλεχος του ΕΠΣΕ, το οποίο επιμένει –και με εκτενή ελληνική και διεθνή νομολογία- πως πρέπει η πολιτική αγωγή να γίνεται δεκτή: η χθεσινή δεύτερη στη σειρά απόφαση δικαίωσε το ΕΠΣΕ σε αυτό το σημείο. Όπως η τρίτη καταδίκη με τον αντιρατσιστικό Ν. 927/79 δικαίωσε και την ανάλογη πολιτική στρατηγικής αντιδικίας του ΕΠΣΕ για να πετύχει την ενεργοποίηση ενός νόμου την εφαρμογή του οποίου δεν επιθυμούν ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε τα πολιτικά κόμματα, ούτε Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (που άλλωστε μόλις εξέλεξε την ομοϊδεάτισσα των πρωτόδικα καταδικασμένων εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ στη θέση αντιπροέδρου τμήματος(!)) ούτε ο Συνήγορος του Πολίτη.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ξεκίνησε με μηνυτήρια αναφορά του ΕΠΣΕ στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, στις 19 Ιουνίου 2006. Ο Εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση η οποία ξεκίνησε με παράσταση πολιτικής αγωγής τριών Ρομά μέσω του ΕΠΣΕ στις 19 Ιουλίου 2007. Αρχικά, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πέτρος Μπόσιος, με διάταξή του στις 29 Σεπτεμβρίου 2006, απέρριψε την αυτεπάγγελτα σχηματισμένη δικογραφία ισχυριζόμενος πως έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση με βάση το –καταργημένο από το 2001!- άρθρο 4 Ν. 927/79. Μετά από προσφυγή του ΕΠΣΕ, ο Εισαγγελέας Εφετών Επαμεινώνδας Βρακατσέλης, με διάταξή του στις 8 Ιανουαρίου 2007 παράγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης.

ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΛΗΜ/ΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

​ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ:18-6-2011
​ΔΙΚ 25-6-2007

ΙΑ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Α.Β.Μ. Β06/3925 Β. ΩΡ (ΕΓ 34-06/199)

Πράξη: Παράβαση του άρθρου 2 του Ν. 927/79, όπως τροπ. με άρθρα 72 εδ. ε΄ και 39§4 του Ν. 2910/01 και άρθρο 71§4 του Ν. 3386/05, τελεσθείσα δια του τύπου.

Κατηγορούμενοι: ​1) Θεόδωρος Χατζηγώγος του Νικολάου
​2) Δημήτριος Ζαφειρόπουλος του Κων/νου
​3) Θ. Γεωργίου, απροσδιορίστων λοιπών στοιχείων​
​——————————————————–

Κατηγορούνται, ως υπαίτιοι του ότι την 18-6-2006 στην Αθήνα, δια του τύπου, ήτοι φυλλαδίου, που παράγεται με τυπογραφία ή οποιοδήποτε άλλο μηχανικό ή χημικό μέσο σε όμοια αντίτυπα, που χρησιμεύουν στον πολλαπλασιασμό και διάδοση χειρογράφων, εικόνων, παραστάσεων, μουσικών έργων ή φωνογραφικών πλακών, δημόσια εξέφρασαν φράσεις και ιδέες προσβλητικές κατά ομάδων προσώπων, λόγω της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής. Συγκεκριμένα τον παραπάνω τόπο και χρόνο ο πρώτος κατηγορούμενος Θεόδωρος Χατζηγώγος, ως αρθρογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», ο δεύτερος κατηγορούμενος Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, ως εκδότης της εφημερίδας αυτής, και ο τρίτος κατηγορούμενος με τα στοιχεία Θ. Γεωργίου, ως αρχισυντάκτης της παραπάνω εφημερίδας, προέβησαν σε δημοσίευση του παρακάτω κειμένου «Πλακώσανε κι οι Γύφτοι (τίτλος). Ακόμα και οι Γύφτοι έχουν πάρει χαμπάρι, πόσο ανίκανοι να προστατεύσουμε τη χώρα μας είμαστε. Συνεργεία Αθιγγάνων στη Δεκέλεια, στον Άγιο Στέφανο και σε όλα τα μέρη της Αττικής που περνάει το τραίνο, εξορμούν κάθε νύχτα και κλέβουν πανάκριβο εξοπλισμό του ΟΣΕ, που μεταπωλούν σαν καθαρό χαλκό. Εκτός από τα τεράστια έξοδα, που πληρώνει καθημερινώς το Ελληνικό Δημόσιο για την επιδιόρθωση των σιδηροδρομικών γραμμών, υπάρχει και άμεσο θέμα ασφάλειας των διερχομένων τραίνων. Κι’ όμως! Ουδείς δημοσιογράφος αναδεικνύει το θέμα, γιατί προφανώς είναι ρατσιστικό να τα βάζουμε με τους φιλήσυχους Αθίγγανους». Το παραπάνω κείμενο, εμπεριέχοντας προσβλητικές φράσεις για τους απανταχού της Ελλάδας Ρομά, αποσκοπεί να μειώσει την κοινωνική τους παρουσία και κοινωνική υπόσταση, λόγω και της εθνοτικής τους καταγωγής, ως Ρομά.

Παράβαση άρθρων 1, 14, 26§1α , 27, 51, 53, 57 του Π.Κ., του άρθρου 2 του Ν. 927/79, όπως τροπ. με άρθρα 72 εδ. ε΄ και 39§4 του Ν. 2910/01 και άρθρο 71§4 του Ν. 3386/05, σε συνδ. με άρθρο 47 Α.Μ. 1092/1938, όπως αντικ. Με άρθρο 4§2 Ν.1738/1987 και διατηρήθηκε σε ισχύ με άρθρο μόνο του Ν. 2243/94.

​Αθήνα 7-4-2007

​Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

​[υπογραφή]

​ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΣΙΟΣ
​ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ

Μάρτυρες:
1) Παναγιώτης Δημητράς του Ηλία
2) Διονυσία Παναγιωτοπούλου του Ιωάννη
3) Βασίλειος Δημητρίου του Κων/νου
4) Αλέξιος Στηροκλέα του Ευριπίδη
5) Σπυρίδων Ζουρνατζής του Βασιλείου
6) Κων/νος Κόλμερ
7) Δημοσθένης Κούκουνας

Αναγνωστέα:
1) Το από 19-6-2006 έγγραφο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι
2) Το από 18-6-2006 δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

http://cm.greekhelsinki.gr/uploads/2008_files/ghm1033_katadiki_elkosmou_antitsiganika_greek.doc


ΠΗΓΗ
triklopodia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου