Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Μόσχα προς Άγκυρα για την "αεροπειρατεία": "Θα υποστείτε τις συνέπειες των πράξεών σας"



Σαφή προειδοποίηση επιδείνωσης των σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ύστερα από την αναγκαστική προσγείωση του συριακού Airbus A320 στο διεθνές αεροδρόμιο της Άγκυρας στις 11 Οκτωβρίου.


«Ύστερα από το συμβάν με το συριακό αεροσκάφος, οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας θα οξυνθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως σε περίπτωση επανάληψης παρόμοιας συμπεριφοράς θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ακόμη ότι «η Τουρκία έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των Ρώσων που βρίσκονταν στο συριακό αεροσκάφος» για να συνεχίσει λέγοντας :

«ακόμη και αν είχαν την πεποίθηση ότι σε αυτό υπάρχει κάποιο φορτίο για τη Συρία, η Συρία δεν έχει υποστεί τυχόν διεθνείς κυρώσεις και μιλάμε για διεθνώς αναγνωρισμένες κυρώσεις που έχουν επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, και όχι σε μονομερείς που έχουν επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Αμερική. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία νομική βάση, και αυτό είναι που ενοχλεί την Ρωσία, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να το αφήσει έτσι. Κατόπιν αυτών η Τουρκία θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών της», συμπλήρωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως το συριακό αεροσκάφος μετέφερε τηλεπικοινωνιακό υλικό υψηλής τεχνολογίας το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές εφαρμογές, ενώ επιπρόσθετα τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι 17 Ρώσοι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος ήταν πράκτορες της FSB!

Τη σχετική είδηση είχε αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Yenişafak daily η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε πως οι Ρώσοι επιβαίνοντες δεν υπέστησαν κάποιο έλεγχο από τις τουρκικές αρχές καθώς έφεραν διπλωματικά έγγραφα., ήταν όλοι τους τσετσενικής καταγωγής και ως προορισμό τους είχαν τη Δαμασκό με σκοπό να συνεργαστούν με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας για να ταυτοποιήσουν 300 Τσετσένους περίπου που μάχονται στο πλευρό των αντικυβερνητικών δυνάμεων.

Η ρωσική πλευρά έχει εξοργιστεί με το περιστατικό της αεροπειρατείας επιπρόσθετα και για το λόγο ότι υπήρξαν αναφορές περί κακοποίησης και προπηλακισμού των Ρώσων επιβατών, απαιτώντας να εξηγήσεις από την Άγκυρα.

Δεν είναι μόνο αυτό, καθώς το θέμα φαίνεται ότι λαμβάνει και γεωστρατηγικές διαστάσεις. Η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας hurriyet daily αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της ότι η Ρωσία έχει εγκαταστήσει ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 στην περιοχή του Καυκάσου που στοχεύουν την Τουρκία(!) ως αντίποινα για την εγκατάσταση του ραντάρ TPY-2 μέρους της αντι-πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην Μαλάτια.

Επιπρόσθετα όμως όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα οι λόγοι για την ρωσική αυτή κίνηση είναι οι συνεχώς επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή και το περιστατικό με το συριακό Airbus.

Αλλά το πάζλ της επιδείνωσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων έχει συνέχεια! Πρόσφατα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα «στρέψουν» το TPY-2 –το οποίο ανήκει στο ΝΑΤΟ- προς την πλευρά της Συρίας έτσι ώστε να επιτηρούν και την παραμικρή κίνηση στο χώρο εντός και γύρω από τη Συρία συμπεριλαμβανομένων και των πτήσεων αεροσκαφών από και προς τη Συρία.

Αναμφίβολα το σκηνικό των ρωσο-τουρκικών σχέσεων είναι αρκετά περίπλοκο και αναμένεται να περιπλεχτεί και άλλο, με απρόβλεπτες συνέπειες για το συνολικό κλίμα ασφάλειας στην περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου