Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Βουλγάρα πολιτικός: «Ελπίζω να μην γίνουμε σαν την Ελλάδα στη διαμάχη με τα Σκόπια»

Πρόσφατα ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ ανέφερε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική έναντι των γειτόνων της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών των Βαλκανίων.


«Η Βουλγαρία θέλει να προσεγγίσει στους όρους για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων με τα Σκόπια και τη Σερβία», έγραψε τη Δευτέρα η «Deutsche Welle».

Η πολιτικός επιστήμων Μαρίν Λεσσένσκι  βλέπει ως καλό μέσο τις κατευθύνσεις που θα προγραμματιστούν  για εντάσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και των γειτόνων της.

Στη συνέχεια είπε ότι στην πολιτική πρέπει να παραλείπονται οι απερίσκεπτες δηλώσεις από κυβερνητικούς κύκλους στη Σόφια και να αποφεύγονται τα λαϊκίστικα άρθρα στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Προτρέπει μάλιστα  με την ιστορία να ασχοληθούν οι ιστορικοί  και οι πολιτικοί να δώσουν την προσοχή τους στις διμερείς και τριμερείς σχέσεις, στα οικονομικά θέματα στο, στο εμπόριο καθώς και σε έργα υποδομών και ενέργειας.

Επίσης, η πρώην επικεφαλής της βουλγαρικής ομάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Αντουανέτα Πριμιτάροβα, υπενθυμίζει ότι  η απαίτηση επίλυσης  ανοικτών θεμάτων στην περιοχή, θα είναι πολύ δυσάρεστη.

Ως παράδειγμα αναφέρει τη διαφορά μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας και ότι η Σλοβακία μπλοκάρει την Κροατία για τα επόμενα χρόνια.

«Αυτή η περίπτωση», προσθέτει η Πριμιτάροβα, «έχει μια σαφή νομική διάσταση, ενώ η βουλγαρο –σκοπιανή διαμάχη για τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό είναι δύσκολο να καθοριστεί νομικά».

«Ελπίζω να μην βιώσουμε  και στη Βουλγαρία συνέχεια της παραληρητικής διαμάχης ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια για το όνομα», είπε η Πριμιτάροβα.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου