Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Γονίδιο εξολοθρεύει «εκ των έσω» τον καρκίνο

Γονίδιο εξολοθρεύει «εκ των έσω» τον καρκίνοΗ μεταλλαγμένη μορφή του Chk1 σταματά μόνιμα την καρκινική ανάπτυξη

Ελπίδα για εξολόθρευση του καρκίνου χωρίς την ανάγκη χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας δίνει μια νέα μελέτη

Νέους δρόμους στη θεραπεία του καρκίνου ανοίγει η ανακάλυψη της μεταλλαγμένης μορφής ενός γονιδίου – Chk1-  που όταν εκφράζεται στα καρκινικά κύτταρα σταματά μόνιμα τον πολλαπλασιασμό τους. Η νέα ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Research» δίνει μελλοντική ελπίδα για «εκ των έσω» θάνατο των καρκινικών κυττάρων χωρίς να απαιτείται η χρήση χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας οι οποίες εφαρμόζονται ευρέως σήμερα για την αντιμετώπιση του καρκίνου και συνδέονται με πλήθος παρενεργειών.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Φαρμακολογίας Γιουέι Ζανγκ , ευελπιστούν ότι εάν καταφέρουν να ενεργοποιήσουν με τεχνητό τρόπο μέσα στα καρκινικά κύτταρα την «αντικαρκινική» μεταλλαγμένη μορφή του Chk1, θα οδηγήσουν τον καρκίνο στον θάνατο. «Βρήκαμε μια νέα κατεύθυνση στη θεραπεία του καρκίνου και η κατεύθυνση αυτή μας οδηγεί στη μείωση της τοξικότητας των αντικαρκινικών θεραπειών. Με τη νέα ανακάλυψη οι επιστήμονες θα μπορούν να σταματούν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων» είπε χαρακτηριστικά ο δρ Ζανγκ.

Ερευνα σε αρχικό στάδιο

Προς το παρόν, η έρευνα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου γονιδίου και της πρωτεΐνης για την οποία αυτό κωδικοποιεί, έχει δοκιμαστεί μόνο σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο. Πάντως τα αποτελέσματα από το εργαστήριο ήταν άκρως ενθαρρυντικά καθώς όπως προέκυψε η «εκ των έσω» θεραπεία σταμάτησε την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη κάποιου χημειοθεραπευτικού φαρμάκου.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν τώρα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιήσουν τεχνητά το γονίδιο Chk1 μέσα στα καρκινικά κύτταρα. Μια πιθανότητα είναι η εφαρμογή γονιδιακής θεραπείας η οποία θα μεταφέρει την ενεργή μεταλλαγμένη μορφή του Chk1 μέσα στα καρκινικά κύτταρα. Μια δεύτερη πιθανότητα είναι η αναζήτηση μικρών μορίων τα οποία θα εισάγονται μέσα στα καρκινικά κύτταρα ώστε να ενεργοποιούν τη μεταλλαγμένη μορφή του Chk1.

tovima.gr
arxaiaithomi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου