Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Σκοπιανή εφημερίδα: «Υπήρχε σλαβική μειονότητα στο βουλγαρικό Πιρίν από την εποχή του Τίτο»

Αύγουστος  8, 2012.

Σκόπια.

Επιστολή του Γκιόργκι Ντίμιτροφ η οποία είχε αποσταλεί στον Γιοσίπ Μπροζ Τίτο, με την οποία ζητούσε την ενοποίηση του Πιρίν  με τη σλαβική περιοχή του Βαρντάρ, δημοσίευσε σήμερα η  σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, Νόβα Μακεντόνια.


Η επιστολή αυτή, φυλάσσεται ως ιστορικό αποδεικτικό,  σε μουσείο στο Βελιγράδι και στάλθηκε στις 17 Αυγούστου του 1946.

Η εφημερίδα δημοσίευσε την επιστολή με αφορμή τη δήλωση του Βούλγαρου ευρωβουλευτή Αντρέι Κοβάτσεφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι στη Βουλγαρία δεν υπήρχε σλαβική μειονότητα, παρά μόνο εθνικά Βούλγαροι.

«Η επιστολή ξεκινά με τη διαπίστωση ότι ο πρωταρχικός σκοπός του σλαβικού λαού της περιοχής Βαρντάρ είναι ότι ήθελε να οργανωθεί σε μια εθνική κυβέρνηση μέσα στα όρια της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. 

Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να οργανωθεί από κοινού με τα άλλα σλαβικά τμήματα που θα έχουν ως βάση την περιοχή του Βαρντάρ και η όποια οντότητα θα λειτουργεί μέσα στη Γιουγκοσλαβία», ανέφερε στην επιστολή του ο Σλάβος Γκιόργκι Ντίμιτροφ.

Μάλιστα ο αναφερόμενος  στην επιστολή του προς τον Τίτο προέβλεπε  την πολιτιστική συνοχή του σλαβικού πληθυσμού κάτω από την ονομασία ‘σλαβομακεδονικός  λαός’ και στις δύο πλευρές και την παραχώρηση στη Βουλγαρία τις Δυτικές Περιφέρειες όπου υπάρχει βουλγαρική μειονότητα.
 
echedoros-a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου