Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Καταστράφηκαν 7.000 στρέμματα με βαμβάκι


 Ολική καταστροφή σχεδόν στο σύνολο των βαμβακοκαλλιεργειών του κάμπου της δυτικής Θεσσαλονίκης προκάλεσε η χρήση συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου στους ορυζώνες της περιοχής. Η ζημία είναι ανυπολόγιστη καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή των κατεστραμμένων καλλιεργειών.
 
Του Νίκου Ηλιάδη

Μεταξύ των αγροτών επικρατούν εντάσεις, με τους βαμβακοπαραγωγούς να στρέφονται εναντίον των ρυζοκαλλιεργητών, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την καταστροφή. Ήδη πολλοί παραγωγοί προετοιμάζονται να καταθέσουν μηνύσεις προκειμένου να αποζημιωθούν, είτε από συναδέλφους τους είτε από τους προμηθευτές του φυτοφαρμάκου, είτε και από την εταιρεία που το διέθεσε στην αγορά.

Επίσκεψη του υπουργού
Η υπόθεση έχει θορυβήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία ανέβηκε εσπευσμένα χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα. Συγκεκριμένα, σύσσωμη η ηγεσία με επικεφαλής τον υπουργό Θανάση Τσαυτάρη και τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο, συνοδευόμενοι και από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Θόδωρο Καράογλου, θα επισκεφθούν το πρωί την περιοχή προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια της καταστροφής, την έκτασή της και να αναζητήσουν λύσεις. Ωστόσο, δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ δεν υπάρχει, αφού ο συγκεκριμένος φορέας καλύπτει μόνον ζημίες που προέρχονται από φυσικές καταστροφές.

Κατάλληλο το ρύζι
Η καταστροφή στις βαμβακοκαλλιέργειες έγινε όταν πριν από περίπου έναν μήνα οι ρυζοκαλλιεργητές έκαναν εκτεταμένη χρήση ενός φυτοφαρμάκου, το οποίο όμως καταστρέφει όλες τις άλλες γειτονικές καλλιέργειες. «Πρόκειται για ένα φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία λεντεμούλ, είναι εξαιρετικά πτητικό, δηλαδή εξαερώνεται σε συνθήκες υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών και με τη βοήθεια του αέρα μεταφέρεται στις γειτονικές καλλιέργειες χωρίς να χάνει τις δραστικές ιδιότητές του, προκαλώντας καταστροφή, ιδιαίτερα στα πλατύφυλλα φυτά όπως το βαμβάκι», σημειώνει γεωπόνος της περιοχής. Ο ίδιος εξηγεί ότι η χρήση αυτού του φαρμάκου, το οποίο είναι εγκεκριμένο, δεν επηρεάζει σε τίποτε την ποιότητα του παραγόμενου ρυζιού.
Σύμφωνα με άλλον γεωπόνο το φάρμακο είναι παμπάλαιο, αλλά χρησιμοποιούνταν μόνο στα χειμερινά σιτηρά καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν τη διάχυσή του στις γύρω περιοχές. «Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε στα ρύζια κι αυτό λόγω της κρίσης καθώς η τιμή του είναι πολύ χαμηλότερη των αντίστοιχων φαρμάκων που έπαιρναν οι αγρότες τα προηγούμενα χρόνια», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο στη συσκευασία του συγκεκριμένου φαρμάκου αναφέρεται με ψιλά γράμματα ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τους θερινούς μήνες. «Πώς όμως είναι δυνατόν να το δει αυτό ο αγρότης εάν δεν τον ενημερώσει κάποιος», διερωτάται παραγωγός της περιοχής.

Περίπου 7.000 στρέμματα
Το πρόβλημα στις βαμβακοκαλλιέργειες άρχισε να γίνεται αντιληπτό πριν από περίπου είκοσι ημέρες, όταν οι αγρότες είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται. Αμέσως ειδοποίησαν τη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, γεωπόνοι της οποίας επισκέφθηκαν τα χωράφια και διαπίστωσαν τα αίτια και την έκταση της ζημίας. Επειδή όμως οι καταστραφείσες καλλιέργειες είναι τεράστιες -υπολογίζονται σε περίπου 7.000 στρέμματα- και εκτείνονται σε Χαλάστρα, Κύμινα, Άδενδρο, Βραχιά, Μάλγαρα κτλ., ζητήθηκε από τους αγρότες να απευθυνθούν σε ιδιώτες γεωπόνους, για να πιστοποιήσουν εκείνοι τη ζημία. Τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται η συλλογή των στοιχείων και η καταγραφή των κατεστραμμένων καλλιεργειών και εν συνεχεία οι πληγέντες σχεδιάζουν να στραφούν εναντίον των υπευθύνων.

Θύτης και θύμα
Ήδη δεκάδες αγρότες έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρους, για να στραφούν εναντίον των υπευθύνων προκειμένου να αποζημιωθούν. «Προς το παρόν συλλέγουμε στοιχεία και αποδείξεις και εν συνεχεία θα δούμε με ποιο τρόπο και εναντίον ποίων θα κινηθούμε», αναφέρει στη «Μ» ο δικηγόρος Αντώνης Ζακαλκάς. Η υπόθεση πάντως δεν είναι απλή καθώς δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί ο ακριβής υπαίτιος. «Να φανταστείτε ότι υπάρχουν αγρότες, οι οποίοι ράντισαν ανυποψίαστοι τα ρύζια τους και κατέστρεψαν διπλανές δικές τους εκτάσεις με βαμβάκι», τονίζει παραγωγός της περιοχής των Κυμίνων.
Χθεσινή ανακοίνωση, πάντως, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιτείνει τις συγχύσεις καθώς αναφέρεται σε «παράνομη διακίνηση και χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει σε ποιους αναφέρεται.

Του Νίκου Ηλιάδη / Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου