Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Βάζουν λουκέτο στα ταμεία των εφοριών – Θα πληρώνουμε μέσω τραπεζών – Τι θα γίνει με τις δόσεις.

Μέσω τραπεζών θα πληρώνουμε κάθε είδους φόρου και τέλους
- Έως και 8 δόσεις για την εξόφληση της Εφορίας μελετά η κυβέρνηση
- Η ρύθμιση των χρεών θα συνδέεται άμεσα με το εισόδημα που δηλώνεται

Την πληρωμή κάθε είδους φόρου και τέλους μέσω των τραπεζών θα μπορούν να κάνουν πολύ σύντομα -πιθανόν και πριν το τέλος του μήνα- όλοι οι φορολογούμενοι. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο προκειμένου να μπει οριστικό λουκέτο στα ταμεία των εφοριών.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο εφαρμογής σχεδίου πληρωμής κάθε είδους φόρου και τέλους μέσω των τραπεζών προκειμένου να εκλείψει η ανάγκη οι φορολογούμενοι να επισκέπτονται την εφορία για να πληρώσουν.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η παραπάνω δυνατότητα θα είναι πραγματικότητα προκειμένου να εκλείψουν οι ουρές στις εφορίες αλλά και να απελευθερωθούν υπάλληλοι από γραφειοκρατικές εργασίες οι οποίοι θα μπορούν να ασχοληθούν με πιο παραγωγικές δραστηριότητες όπως είναι οι φορολογικοί έλεγχοι και η βεβαίωση φόρων και προστίμων για φοροδιαφυγή.

Στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) παρέχεται ήδη μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι πληροφορούνται κάθε είδους οφειλή που έχουν προς την εφορία, είτε αυτή είναι ενήμερη, είτε είναι ληξιπρόθεσμη. Σύντομα δίπλα από κάθε οφειλή θα εμφανίζεται ένας ειδικός κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής. Με τον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι θα μπορούν να επισκεφθούν το ταμείο οποιασδήποτε τράπεζας για να εξοφλήσουν την οφειλή τους. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την πληρωμή μέσω των υπηρεσιών ιντερνετικής τραπεζικής (web banking) που προσφέρουν οι περισσότερες τράπεζες.

Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει μια σειρά φόρων και τελών που εξοφλούνται μόνο με επίσκεψη του φορολογούμενου στην εφορία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πληρωμή δόσης για ληξιπρόθεσμο χρέος το οποίο έχει ρυθμίσει για αποπληρωμή σε δόσεις ο φορολογούμενος. Στην περίπτωση αυτή οι οφειλέτες αναγκάζονται κάθε μήνα να επισκέπτονται την εφορία. Άλλος φόρος που η πληρωμή του απαιτεί επίσκεψη στην εφορία είναι ο φόρος μεταβίβασης ή κληρονομιάς ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι το λουκέτο στα ταμεία των εφοριών αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης το κλείσιμο και τη συγχώνευση εκατοντάδων εφοριών. Παράλληλα μέσα στους επόμενους μήνες θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν τις οφειλές τους με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.


Τι γίνεται με τις δόσεις

Στην εξόφληση σε 3, 6 ή 8 δόσεις των εκκαθαριστικών της Εφορίας που αποστέλλονται στους φορολογουμένους και περιλαμβάνουν τον φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση ώστε η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων να γίνει σε 6 έως 8 δόσεις. Ωστόσο αυτό θα συνδέεται άμεσα με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος.

«Δεν μπορεί να έχει την ίδια μεταχείριση κάποιος που δηλώνει εισόδημα 100.000 ευρώ, με κάποιον που είναι λίγο πάνω από το αφορολόγητο» δήλωσε ο κ. Κουβέλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που έχει προετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι ο φόρος θα αποπληρωθεί μέχρι και σε 8 δόσεις, η πρώτη από τις οποίες στο τέλος Αυγούστου και η τελευταία το Μάρτιο 2013.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ θα μπορούν να πληρώσουν σε 6 ισόποσες δόσεις, ενώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ θα παραμείνουν οι 3 διμηνιαίες δόσεις.

Αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, θα χάνει το πλεονέκτημα των δόσεων και η συνολική οφειλή θα είναι απαιτητή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την απειλή ενεργοποίησης των μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων που αφορούν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Πάντως, σύμφωνα με ενστάσεις που έχουν διατυπώσει δικηγόροι το Σύνταγμα κάνει διάκριση στην κατανομή των φορολογικών βαρών με βάση τη φοροδοτική ικανότητα εκάστου, ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο τρόπος αποπληρωμής των φόρων πρέπει να είναι ενιαίος.


newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου