Σε μία δύσκολη περίοδο για όλους τους συμπολίτες μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, άλλοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που παίρνουν, και άλλοι εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις δημιουργώντας αβίαστα ψευδείς ειδήσεις ή αναπαράγουν αυτές προκαλώντας τεράστιο ηθικό και κατά επέκταση οικονομικό πλήγμα σε συναδέλφους και στις οικογένειές τους.
Ο λόγος για την παραποιημένη και ψευδή είδηση, (ως προς τον αυτουργό), που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής 15/7/2012 από τον τηλεοπτικό σταθμό ‘’mega’’, αλλά και αναρτήθηκε στον ιστοχώρο από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ‘’express’’ και στην συνέχεια αναδημοσιεύθηκε (χωρίς κανένα δημοσιογραφικό έλεγχο), σχεδόν από το σύνολο το μέσων μαζικής ενημέρωσης Πανελλαδικά.
Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρονται τα εξής :
«Άλλη μια υπόθεση διαδικτυακής απάτης σε βάρος του ΙΚΑ εξιχνιάσθηκε, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η υπόθεση αφορά ηλεκτρονική υποβολή ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, μέσω του διαδικτύου, ενώ ταυτοποιήθηκε για τη συμμετοχή του σε αυτή, 42χρονος ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Η ζημιά για το ΙΚΑ, σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον σε 40.000 ευρώ.»
Ο σύλλογος λογιστών Ν. Κοζάνης θέλοντας να αποκαταστήσει την αλήθεια σε όσα γράφονται και ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για εμπλοκή μέλους του σε φερόμενη απάτη σε βάρος του ΙΚΑ, παίρνει θέση στο θέμα τονίζοντας τα εξής:
Σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 9 του νόμου 3842/2010 ο οποίος αντικατέστησε την παράγραφο 3 του άρθρου 38 του νόμου 2873/2000, ο λογιστής – φοροτεχνικός είναι υπεύθυνος για την ορθή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από τα στοιχεία στα βιβλία, για την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς την συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία.
Η πραγματικότητα λοιπόν είναι η εξής :
1. Ο εργολάβος έδωσε τις εντολές σύνταξης των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων του ΙΚΑ στον συνάδελφό μας.
2. Ο εργολάβος έδωσε τα στοιχεία των οικοδόμων – εργαζόμενων στον συνάδελφό μας.
3. Ο εργολάβος υπέδειξε στον συνάδελφό μας, σε πιο έργο – οικοδομή εργαζόταν ο κάθε υπάλληλός του.
4. Και τέλος ο εργολάβος δεν πλήρωσε τις οφειλές του στο ΙΚΑ.
Από την στιγμή που ο συνάδελφος έκανε έλεγχο στον αριθμό μητρώου του έργου και τον ΑΦΜ της εμπλεκόμενης επιχείρησης καθώς και στους αριθμούς μητρώου και τους ΑΦΜ των εργαζομένων και διαπίστωσε ότι πρόκειται για υπαρκτούς αριθμούς, ορθώς απέστειλε τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ι.Κ.Α. ενεργώντας απολύτως σωστά σε αυτό που του ανέθεσε ο εντολέας του.
Η απαίτηση των ασφαλιστικών εισφορών από το ΙΚΑ είναι ευθύνη του εντολέα και της επιχείρησης η οποία απασχόλησε τους εργαζόμενους και ουδεμία ευθύνη έχει για την καταβολή ή όχι των εισφορών ο λογιστής – φοροτεχνικός ο οποίος εργάστηκε για την σύνταξη των μισθοδοτικών καταστάσεων και απλά μεσολάβησε χρησιμοποιώντας την υλικοτεχνική υποδομή της επιχείρησής του για την αποστολή των στοιχείων που το ίδιο το ΙΚΑ απαιτεί.
Να σημειωθεί πως το ΙΚΑ ουδέποτε κινήθηκε εναντίον του λογιστή, διότι οι ενέργειές του συναδέλφου αφορούν ακριβώς την διαδικασία που ακολουθούν όλοι όσοι αποστέλλουν ηλεκτρονικά Α.Π.Δ.
Τα μέλη του συλλόγου λογιστών Πτολεμαΐδας ως γνώστες της διαδικασίας υποβολής της ΑΠΔ προς το ΙΚΑ καταλαβαίνουν ότι η λέξη ‘’συμμετοχή’’ που αναφέρεται στο παραπάνω κείμενο ως εγκληματική πράξη είναι για εμάς μία καθημερινή ρουτίνα που μας υποχρέωσαν να ακολουθούμε για να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας, αλλά και κυρίως το δημόσιο, που με αυτό τον τρόπο βεβαιώνει τις οφειλές των πολιτών και των επιχειρήσεων. Δεν γνωρίζαμε ότι η διεκπεραίωση εργασιών μέσω ηλεκτρονικών υποβολών δηλώσεων μπορεί και να θεωρηθεί εγκληματική πράξη, ούτε γνωρίζαμε ότι ο κάθε τυχάρπαστος δημοσιογράφος μπορεί με μία δημοσίευση να κηλιδώσει έναν επαγγελματία και την οικογένειά του και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, (ακόμη και υγείας), σ’ αυτούς.
Ο σύλλογος λογιστών Πτολεμαΐδας θεωρεί το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν τα μέσα ενημέρωσης είναι να ζητήσουν δημόσια συγνώμη και να αποκαταστήσουν την αλήθεια στο πρόσωπο του συναδέλφου μας και της οικογένειάς του.  Επίσης ζητάμε από την ομοσπονδία μας να επιληφθεί του θέματος και να διαμαρτυρηθεί σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μετέδωσαν ή αναμετέδωσαν την παραποιημένη είδηση.
 
kozan.gr