Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Την τουρκική κατοχή στην Κύπρο αμφισβήτησαν στρατιωτικά οι Ισραηλινοί με την αποστολή του F-15 .




Μία διαφορετική διάσταση της αναχαίτισης του ισραηλινού μαχητικού που υπερίπτατο των κατεχομένων και κινητοποίησε την τουρκική αεράμυνα δίνει το κυπριακό Sigma Live. Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει το κυπριακό μέσο το ισραηλινό F-15 πέταξε πάνω από τα κατεχόμενα, μπαινοβγαίνοντας επί μία ώρα από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού.

Μόλις οι Τούρκοι αντιλήφτηκαν το ισραηλινό αεροσκάφος από το ραντάρ του Προφήτη Ηλία (TRS-22XX) σήμαναν συναγερμό στην αεροπορική βάση του Incirlik και δύο μαχητικά F-16C απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν το ισραηλινό F-15.

Όταν το τουρκικά μαχητικά ζήτησαν από το ισραηλινό πιλότο να απομακρυνθεί από την περιοχή ο τελευταίος αρνήθηκε απαντώντας ότι ίπταται μέσα στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την οποία έλαβε άδεια και αυτοί που πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως είναι
εκείνοι διότι παρανομούν.

Η απάντηση αυτή του Ισραηλινού αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη της σημαντικής στροφής της κυβέρνησης του Ισραήλ όσον αφορά το κυπριακό και την ευθεία αντιπαράθεση με την τουρκική πολιτική στην περιοχή.

Με άμεσο τρόπο η Αεροπορία του Ισραήλ απέρριψε την τουρκική δικαιοδοσία πάνω από τα
κατεχόμενα κάτι που η ελληνική πλευρά δεν έχει πράξει όλα αυτά τα χρόνια. Ουσιαστικά οι Ισραηλινοί αμφισβητούν το τετελεσμένο της τουρκικής εισβολής και την κατοχής τμήματος της Κύπρου διεκδικώντας ευθέως την επιβολή και ισχύει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας.

Πρόκειται για την πρώτη από τότε που η Τουρκία εισέβαλε στη Κύπρο που αμφισβητούνται οι θέσεις της Τουρκίας στο νησί, με τον πλέον έμπρακτο τρόπο και πιθανό να ακολουθούσουν και άλλες ανάλογες δυναμικές πράξεις αντίδρασης στην παρουσία των Τούρκων στο νησί.

Οι κινήσεις αυτές των Ισραηλινών μπορούν να θέσουν επί ουσιαστικής βάσης την διεκδίκηση των δικαίων της κυπριακής Δημοκρατίας δηλαδή την απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων και την επίτευξη μίας αληθινά δίκαιης λύσης για τους κατοίκους του νησιού χωρίς πρωτίστως την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων.

Η σημασία της τοποθέτησης του Ισραηλινού πιλότου που αμφισβητεί το αποτέλεσμα της εισβολής και της δημιουργία του ψευδοκράτους, δεν απασχόλησε τα ελληνικά πολιτικά όμματα τα οποία είναι απασχολημένα με τις εκλογές.

Αναπόφευκτα η ισραηλινή κίνηση αμφισβήτησης των τετελεσμένων της εισβολής αποτελεί όμως μία παρακαταθήκη για το μέλλον και πιο ειδικά για την πραγματοποίηση αντίστοιχων κινήσεων πιθανόν και από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαταράσσοντας την «τουρκική ειρήνη» όπως αυτή έχει επιβληθεί στην Κύπρο από το 1974 μέχρι σήμερα.

Άλλωστε οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι η «επιχείρηση» το 1974 επέτυχε αφού μετά την εισβολή η ελληνοκυπριακός πληθυσμός και το κυπριακό κράτος δεν αντέδρασαν δυναμικά στην κατοχή του
37% των εδαφών του (όπως συνέβη σε άλλες περιοχές που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας) αποδεχόμενο τα τετελεσμένα και την αρμοδιότητα των διεθνών οργανισμών για την επίλυση του προβλήματος.



defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου