Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Τελειώνει ο χρόνος για την Βαρντάρσκα-Σκόπια

Ανήσυχος για τα τεκταινόμενα στην ΠΓΔΒ εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούμπκο Γκεοργκιέφσκι με αφορμή τις εθνοτικές ταραχές μεταξύ Σκοπιανών και Αλβανών μειονοτικών που ξεκίνησαν με τη δολοφονία πέντε Σκοπιανών στις 12 Απριλίου.

Μιλώντας την Πέμπτη σε βουλγαρικό πανεπιστήμιο στη Σόφια, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων προειδοποίησε τη σημερινή ηγεσία της ΠΓΔΒ ότι τα χρονικά περιθώρια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα εξαντλούνται.


Ο Γκεοργκιέφσκι προειδοποίησε ότι αν τα Σκόπια δεν ενταχθούν σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βορειοατλαντική Συμμαχία, τότε η αλβανική μειονότητα θα απαιτήσει νέα νομική φόρμουλα σχετικά με τα δικαιώματά της.

«Αν η ‘Μαλακεδονία’ δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ σύντομα, τότε η ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας (υπογράφηκε στις 13 Αυγούστου του 2001) η οποία ρυθμίζει τη συμβίωση των εθνικών κοινοτήτων στη Μαλακεδονία, θα σταματήσει να λειτουργεί εντός πέντε ετών, και τα αλβανικά κόμματα θα απαιτήσουν νέα φόρμουλα», δήλωσε ο Γκεοργκιέφσκι την Πέμπτη.

«Τα χρονικά περιθώρια για την ‘Μαλακεδονία’ εξαντλούνται•, θα παραμείνουμε (εκτός ΕΕ) μαζί με ασταθή κράτη όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο» τόνισε.

Σημειώνεται ότι σε διαδηλώσεις της αλβανικής μειονότητας στα Σκόπια, πολλοί αλβανοί εμφανίζονται να φορούν διακριτικά του UCK, του Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου που πέτυχε την αυτονομία της επαρχίας από τη Σερβία.


Μέρκελ: Χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει λύση στο Σκοπιανό

Λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΒ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σλαβική υπηρεσία της Deutsche Welle μετά τη συνάντησή της με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι έχει συζητήσει το θέμα επανειλημμένα και με τις δύο πλευρές χωριστά και τόνισε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάνσα δήλωσε στην Deutsche Welle ότι η χώρα του στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών των Βαλκανίων και τόνισε ότι θα λυπηθεί εάν τα Σκόπια δεν καταφέρουν ούτε στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ να ενταχθούν στη Συμμαχία.

Ανέφερε μάλιστα ότι η ΠΓΔΒ περιμένει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005, ενώ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου της δόθηκε η υπόσχεση για ένταξη στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Η αναβολή αυτή επηρεάζει την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Συνιστά κοινό συμφέρον να υπάρξει λύση και αναμένουμε ευελιξία και από τις δύο πλευρές», δήλωσε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να βοηθήσει στο ζήτημα της ονομασίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα μπορεί σε αυτή την περίοδο να ασχοληθεί με το ζήτημα, δήλωσε: «Θεωρώ ότι επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δίχως την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει! Αυτό σημαίνει ξανά και ξανά συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει. Μέχρι τώρα, δυστυχώς, δεν υπήρξε συμφωνία. Επιθυμούμε να εξευρεθεί λύση».
 
 
krasodad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου