Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Acta γιοκ Προς μη επικύρωση

Η συνθήκη Acta, η οποία έχει αποτελέσει λόγο για πολλές διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, είναι μάλλον απίθανο να επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο για τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία, Νέλι Κρόες.

Η Κρόες δήλωσε πως «είναι πολύ πιθανό τελικά να βρισκόμαστε σε έναν κόσμο χωρίς Sopa και Acta». Η Acta (Anti Counterfeiting Trade Agreement) έχει επικυρωθεί από 22 από τις 27 χώρες της Ε.Ε, καθώς και από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Αλλά...
 ακόμα και σε κάποιες από τις χώρες που την υπέγραψαν, τα κοινοβούλια έχουν αρνηθεί να δώσουν την έγκρισή τους, λόγω της αντίδρασης της κοινής γνώμης.

Ο Ράιαν Χιθ, εκπρόσωπος του γραφείου της Κρόες, δήλωσε πως η Κομισιόν δεν έχει αλλάξει τη στάση της όσον αφορά την αντίληψη περί χρησιμότητας της Acta και συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες προς την τελική επικύρωσή της, αλλά η Κρόες απλά σχολίασε την «πολιτική πραγματικότητα».

Τα σχόλια της Κρόες έγιναν μερικές εβδομάδες πριν η Κομισιόν ανακοινώσει νέους κανονισμούς, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι οι μουσικοί και οι κινηματογραφιστές θα πληρώνονται, ενώ παράλληλα προσπαθεί να προσαρμόσει την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στα πνευματικά δικαιώματα στην εποχή του Διαδικτύου.

«Μετά τις εντυπωσιακές κινητοποιήσεις πολιτών σε όλο τον κόσμο κατά της Sopa και της Acta, θα ήταν πολύ επικίνδυνο πολιτικά για την Κομισιόν να προτείνει ένα νέο καταπιεστικό σχέδιο» είπε ο Τζέρεμι Ζίμερμαν, της ομάδας La Quadrature du Net.

Εν μέρει η Acta έχει ως στόχο την παροχή στις κυβερνήσεις τρόπων για τον εντοπισμό απομιμήσεων (καταναλωτικών αγαθών και φαρμάκων) και ιστοσελίδων που παραβιάζουν τις νομοθεσίες περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Η Ε.Ε. τον Απρίλιο ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα της Acta, καθώς πολιτικοί και ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν πως η συμφωνία θα έδινε τη δυνατότητα σε εταιρείες να παρακολουθούν απλούς χρήστες του Ίντερνετ για τους οποίους υπήρχαν υποψίες πως είχαν κατεβάσει παράνομα υλικό υπό την προστασία copyright.

Φιλελεύθεροι πολιτικοί εντός του Ευρωκοινοβουλίου έχουν αντιταχθεί στην Acta: «αν και προφανώς υποστηρίζουμε την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής περιουσίας, επίσης είμαστε υπέρμαχοι των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών» είπε ο Γκι Φέρχοφσταντ, επικεφαλής της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωκοινοβούλιο. «Προβληματιζόμαστε πως η Acta δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη ισορροπία».


kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου