Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Μάταιη η προσπάθεια εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας; - Oι Γερμανοί προτείνουν … “Aeras”


Λίγες ημέρες μετά την συνέντευξή του στο περιοδικό «Business Week» όπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωνε περιχαρής πως η πρώτη φάση του προγράμματος για την παραγωγή και μεταφορά ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα στην Ελλάδα θα είναι έτοιμη το 2015, ο Γερμανός ειδικός σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Ερνστ Ράουχ δηλώνει πως η Ελλάδα δεν θα κερδίσει τίποτε από αυτήν την επένδυση!

Μιλώντας στο περιοδικό “Der Spiegel” ο κύριος Ερνστ Ράουχ υπεύθυνος για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Munich Re δηλώνει πως η Ελλάδα ελπίζει ματαίως πως θα καταφέρει να ξεπεράσει την ασθμαίνουσα οικονομική της κατάσταση με το πρόγραμμα παραγωγής και πώλησης ηλιακής ενέργειας “Helios”.

Σύμφωνα με τον κ. Ράουχ, οι τρέχουσες τιμές ανά κιλοβατώρα, καθώς και το γεγονός πως η Ελλάδα δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία για την κατασκευή των απαραίτητων φωτοβολταϊκών συστημάτων και συνεπώς θα πρέπει να την εισάγει, καθιστά μάταια όποια προσπάθεια παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζει ο Γερμανός ειδικός είναι αυτό της μεταφοράς της ενέργειας στην Δυτική Ευρώπη, καθώς η χερσαία οδός μέσω Βουλγαρίας δεν αναμένεται να αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη, ενώ η υποθαλάσσια μεταφορά μέσω Ιταλίας είναι πολύ δαπανηρή.

Αντίθετα ο Γερμανός ειδικός θεωρεί πως η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο την ελληνική οικονομία, καθώς οι παράκτιες περιοχές της Ελλάδας αποτελούν ιδανικές τοποθεσίες για την τοποθέτηση συστημάτων εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας.



protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου