Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Κανένα Δημοτικό Συμβούλιο, καμία ενημέρωση … (της Σοφίας Απαζίδου)


Η πόλη της Πτολεμαΐδας αλλά και ολόκληρος ο Δήμος, το χειμώνα που πέρασε, είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά σοβαρά θέματα. Εκτός από τον απρόσμενο και πολυήμερο παγετό ήρθε να προστεθεί και το θέμα της μη λειτουργίας της τηλεθέρμανσης, το θέμα της κατάργησης της εντοπιότητας και ξαφνικά Μεγαλοβδόμαδα και το θέμα της πώλησης των μονάδων των ΑΗΣ Μελίτης, Αμυνταίου και Μεγαλόπολης.


Αν ανατρέξουμε στα Δημοτικά Συμβούλια που έγιναν στο Δήμο και αναφέρονται στα μεγάλα αυτά θέματα θα διαπιστώσουμε προς μεγάλη μας λύπη ότι δεν έγινε κανένα δημοτικό συμβούλιο, ούτε έκτακτο αλλά ούτε και προγραμματισμένο ώστε να γίνει τουλάχιστον ο απολογισμός των πεπραγμένων και των συνεπειών των θεμάτων αυτών. Τα Δημοτικά συμβούλια έχουν χαρακτήρα κατ εξοχήν υπηρεσιακό, με άλλα λόγια αποφασίζουμε για την κατανομή κονδυλίων για προηγούμενες οφειλές, για αναπλάσεις χώρων, για κατανομή ΣΑΤΑ και άλλα παρόμοια. Πέρα από κάποια Δημοτικά Συμβούλια που έγιναν μέσα στον Αύγουστο και αρχές του Σεπτέμβρη για το θέμα του Νοσοκομείου δεν υπήρξε κανένα άλλο που να υπερασπιστεί τέτοιου είδους θέματα.

Ας δούμε όμως την ενημέρωση των πραγμάτων για το τελευταίο μεγάλο θέμα που προέκυψε όσον αφορά στην πώληση των συγκεκριμένων μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή μας. Την Μεγάλη Τρίτη (10/4/2012) το απόγευμα οι Δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων είχαν συνάντηση στο Φιλώτα, για την εξέλιξη της κατάστασης και προφανώς για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά το θέμα της πώλησης των μονάδων που εξαγγέλθηκαν. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Δήμος Αμυνταίου συγκάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο για το εν λόγω θέμα και ενημέρωσε στην πορεία με τηλεοπτική διαφήμιση τους πολίτες του Δήμου του (αλλά και όσους έβλεπαν την διαφήμιση). Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Εορδαίας ενημερώθηκαν για την εξουσιοδότηση της Δημάρχου τηλεφωνικά την ίδια μέρα και την επόμενη αφού προηγήθηκε η συνάντηση, ενώ οι σύμβουλοι της Τοπικής Κοινότητας Πτολεμαΐδας δεν ενημερώθηκαν καθόλου. Οι συνδικαλιστές του Σπάρτακου αλλά και του ΠΑΜΕ την επομένη της συνάντησης του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, κάνουν δηλώσεις για την αντίθεσή τους στην πώληση. Την απόφαση για κινητοποίηση του Δικτύου των Ενεργειακών Δήμων τις μαθαίνουμε το Μ. Σάββατο. Την προηγούμενη της κινητοποίησης (17/4/2012) ο Δήμαρχος Κοζάνης καλεί τους φορείς του Δήμου του σε σύσκεψη για το θέμα και καλεί τον κόσμο της Κοζάνης για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Επίσης την προηγούμενη ημέρα από την κινητοποίηση, ο Εμπορικός Σύλλογος Αμυνταίου καλεί τα μέλη του για συμμετοχή στην κατάληψη στις 18/4/2012. Την ημέρα της κινητοποίησης βγαίνει ανακοίνωση που καλεί τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου σε συνεδρίαση για το ίδιο θέμα στις 20/4/2012.

Όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε ενημέρωση για τα γεγονότα από την κεντρική σελίδα του Δήμου Εορδαίας αλλά και καμία άλλη από το φορέα του Δήμου. Η ενημέρωση των πολιτών του Δήμου μας έγινε στις 17/4/2012 από το μπλοκ της Δημάρχου και δεν έγινε αντιληπτή από το κοινό της Εορδαίας. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι σύλλογοι την ώρα της κατάληψης να έχουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις γιατί όπως δήλωσαν δεν τους ήταν γνωστές οι κινητοποιήσεις και γενικότερα δεν ήταν ενήμεροι οι πολίτες. Τέλος δεν υπήρχε αισθητή συμμετοχή από το κοινό της Πτολεμαΐδας στην κατάληψη.
Συμπερασματικά καταλήγουμε στα εξής ερωτήματα :
-γιατί δεν ενημερώνεται και δε λαμβάνεται επίσημα η γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου;
- γιατί δεν υπάρχει έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών της Εορδαίας αφού όλα αυτά τα θέματα αφορούν τις ζωές άμεσα των κατοίκων της; Εξάλλου η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις φέρνει και καλύτερα αποτελέσματα. -Αυτό δεν μας ενδιαφέρει; -Υπάρχει κανείς που θίγεται από την ενημέρωση και την μαζική κινητοποίηση των πολιτών; -Και αν υπάρχει ποιος είναι και γιατί τον καλύπτουμε;

ΑΠΑΖΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου