Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Το κάπνισμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο και η υποκρισία

Για όσους δεν γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται, ορίστε μια σύντομη περιγραφή (αντιγραφή από το παλιό άρθρο του e-kapnisma.info), περισσότερα θα βρείτε στο www.e-kapnisma.gr):
e-cigaretteΤο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια νέα, εναλλακτική (και πιθανώς ασφαλέστερη) μορφή καπνίσματος. Αποτελείται από ένα αναλώσιμο cartridge που περιέχει υγρό το οποίο αποτελείται κυρίως από νικοτίνη (εκχύλισμα, σε υγρή μορφή) και προπυλενογλυκόλη (ή φυτική γλυκερίνη). Εισπνέοντας, ένας μικροεπεξεργαστής διοχετεύει σταγονίδια νικοτίνης στον καπνό (ή καλύτερα, ατμό) που παράγεται και ο χρήστης έχει την ίδια αίσθηση και ικανοποίηση με αυτή που θα είχε από ένα κανονικό τσιγάρο, χωρίς όμως τα υπόλοιπα βλαβερά συστατικά (πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα κλπ) που περιέχουν τα συμβατικά τσιγάρα.
Ειναι γνωστό οτι ένας μεγάλος αριθμός βλαβερών / καρκινογόνων ουσιών παράγεται από την καύση του τσιγάρου. Το ηλεκτρονικο τσιγάρο δεν έχει καύση. Λειτουργεί με μπαταρία και ο καπνός παράγεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο (τον λεγόμενο atomizer). Η θερμοκρασία του καπνού που παράγεται είναι ίδια με αυτή του καπνού ενός κανονικού τσιγάρου (50-60 °C). Λογω του οτι ο "καπνός" που παράγεται είναι στην ουσία ατμός, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει τους γύρω σας.  
structure-rutoo-e-cigarette
Είμαι και εγώ ένα από τα “πειραματόζωα” ή τους “βλάκες” (κατά το προσφιλές Ελληνικό δόγμα του “ο,τι δεν ξέρουμε εμείς ή δεν το λένε οι ειδήσεις είναι λάθος”) που δοκίμασαν και υιοθέτησαν το ηλεκτρονικο τσιγάρο αρκετά νωρίς, πριν ακόμα υπάρξουν οι νόμοι και οι απαγορεύσεις για το κάπνισμα. Ο λόγος ήταν οτι το κανονικό τσιγάρο με είχε μπουχτίσει, με έκανε να αισθάνομαι άσχημα, αλλά δεν είχα πετύχει στις προσπάθειές μου να το κόψω. Ετσι, επέλεξα μια λιγότερο επικίνδυνη (οχι όμως εντελώς ακίνδυνη) εναλλακτική προσέγγιση, προκειμένου να μειώσω τις επιπτώσεις που είχε στην υγεία μου το όλο πράγμα.
Μετά από 2 χρόνια, οι μισοί που με χαρακτήριζαν “πειραματόζωο” μου ζητάνε συμβουλές για το που θα βρούν την καλύτερη μάρκα και το καλύτερο υγρό/φιλτράκι, ενώ οι άλλοι μισοί αντιστάθηκαν σθεναρά μέχρι την εφαρμογή του νομου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Τώρα, άρχισαν και αυτοί να κάνουν τα “πειραματόζωα”.
Ολα αυτα καλά. Ωσπου άρχισαν τα όργανα, αρχής γενομένης από τις (πάντα υστερικές ΗΠΑ).
Ναι, καλά ακούτε. Αυτοί που μας πάσαραν τις προηγούμενες δεκαετίες το κάπνισμα ως cool συνήθεια και μέρος του lifestyle μας, τώρα κάνουν ο,τι μπορούν για να το βγάλουν από τη μέση. Βλέπετε, κοστίζει πολύ στο σύστημα δημοσιας υγείας (τα λεφτά είναι το θέμα, σιγά μην δίνουν δεκάρα για την υγεία μας).
Και πώς θα το πετύχαιναν; Απλά, δημιουργώντας μια υστερία παρόμοια με αυτή της προώθησης του καπνίσματος. Αντικαπνιστική, αυτή τη φορά.
  Θα μπορούσα να γράφω ώρες για το ψυχολογικό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζεται όλο αυτό το “παιχνίδι”, αλλά θα περιοριστώ σε αυτό που με αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση:
Ο FDA (ο οργανισμός ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, η οποία βασίζεται στο εξής επιχείρημα (συνοπτικά):
“Εξετάσαμε 19 δείγματα υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε ΔΥΟ από αυτά βρήκαμε ΙΧΝΗ νιτροζαμινών, που είναι καρκινογόνες, άρα το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι βλαβερό και πρέπει να τεθεί εκτός νόμου και να απαγορευτεί η πώλησή του”. (Για περισσότερα, διαβάστε εδώ)
Η, χρησιμοποιώντας την δημοφιλή υπηρεσία gyromyristis translate, αυτό μεταφράζεται:
40“Επιλέξαμε ΔΥΟ μόνο (Αμερικάνικες) εταιρίες, πήραμε τα προϊόντα τους που απευθύνονται  ΣΕ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, βρήκαμε σε δύο από αυτά ποσότητα αμφισβητήσιμη ως προς το αποδεκτό όριο μιας εκ των 400 καρκινογόνων ουσιών που βρισκει κανείς στα συμβατικά τσιγάρα και στις τσίχλες νικοτίνης, και αυτό μας ήταν αρκετό για να έχουμε ένα επιχείρημα να σας πείσουμε οτι πρέπει να επιλέξετε να συνεχίσετε να πεθαίνετε από το συμβατικο κάπνισμα, γιατί μπορεί το ηλεκτρονικό κάπνισμα να σας δημιουργήσει δερματικά εξανθήματα, φαγούρα και δυσκοιλιότητα. Επίσης μοιάζει με συμβατικό τσιγάρο και επειδή έχει αρωματικά υγρά, μπορεί να το αγοράζουν μικρά παιδιά. Οπως τις τσίχλες. Αλλά τις τσίχλες νικοτίνης δεν τις πειράζουμε γιατί τις έχουμε ήδη εγκρίνει”.
Ωραίο παιχνίδι. Κανείς δεν το κατάλαβε. Εύγε.
Φυσικά, τα Ελληνικά ΜΜΕ αρχίσανε το παραμύθι: “ΒΛΑΒΕΡΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ”, “ΚΑΡΚΙΝΟΟΟΟΟΣ ΘΑΝΑΤΟΟΟΟΣ”, “ΘΑ ΨΟΦΗΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ” και άλλα τέτοια χαριτωμενατζίδικα, ενώ κανείς δεν εξέτασε τη σκοπιμότητα του όλου πράγματος.
Και ερωτώ: Δημοσίευσε κανείς αυτό;
(Ελεύθερη μετάφραση από το άρθρο – υπογράφει η Dr. Elizabeth Whelan ,president of the American Council on Science and Health – πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Επιστήμης και Υγείας)
Το ρεαλιστικό μέρος της ανακοίνωσης του FDA είναι οτι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν υποβληθεί σε επίσημους ελέγχους και κυκλοφορούν μονο εδώ και μερικά χρόνια. Να όμως τι δεν σας είπε ο FDA, αν και θα έπρεπε:
Τα παραδοσιακά τσιγάρα είναι θανατηφόρα όχι λόγω της παρουσίας συγκεκριμένων “καρκινογόνων” και “τοξινών” αλλα λόγω του οτι χρησιμοποιώντας τα, οι καπνιστές εισπνέουν τεράστιες ποσότητες καπνού – αλλιως γνωστού ως “προϊον κάύσης”. Ειναι ο εισπνεόμενος καπνός αυτός που σκοτώνει με τόσους τρόπους – καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις του πνεύμονα και ακόμα περισσότερα.
Το τσιγάρο ήταν ένα σχετικά μη διαδεδομένο προϊόν στην κοινωνία μας μέχρι την εφεύρεση της μηχανής στριψίματος, και οι πωλήσεις του ανέβηκαν με ταχύ ρυθμο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Πριν από αυτό, ο καπνός χρησιμοποιούνταν με σχετική ασφάλεια – μασώμενος, σε πίπες ή πούρα – γιατί οι καπνιστές εισέπνεαν λίγο ή και καθόλου καπνό. Τα τσιγάρα το άλλαξαν αυτό.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μια συσκευή που μιμείται το συμβατικό τσιγάρο και αποτελείται από μια μπαταρία, έναν ατμοποιητή και ένα φυσίγγιο – επιτρέπει στους καπνιστές να εισπνέουν τη δόση της νικοτίνης που τους χρειάζεται εκπνέοντας ατμό (ο οποίος μυρίζει λίγο ως καθόλου) μιμούμενοι το τελετουργικό και την αίσθηση του καπνίσματος κανονικών τσιγάρων.
Ο FDA παραπονέθηκε οτι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν μια “συσκευή παροχής νικοτίνης”. Μέχρι εδώ, είχε δίκιο. Ομως, είναι ο καπνός που σκοτώνει, όχι η νικοτίνη. Ναι, η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική, και είναι αυτή που “κρατάει” τον καπνιστή. Η παροχή νικοτίνης όμως χωρίς τον καπνό, αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους καπνιστές […]
Ο FDA έχει εγκρίνει άλλα προϊόντα παροχής νικοτίνης όπως τσίχλες και patches τα οποία έχουν αποτύχει. Το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος με τη χρήση αυτών των προϊοντων είναι λιγότερο από 15% μετά από ένα χρόνο χρήσης, καταδικάζοντας εκατομμύρια καπνιστών σε θάνατο. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ομως, ο FDA […] έχει υιοθετήσει τη φράση “κόψτο ή πέθανε”. […]
Περισσότεροι από 1 εκ. καπνιστές χρησιμοποιούν σήμερα το ηλεκτρονικό τσιγάρο […]. Ο FDA, ελλείψει στοιχείων οτι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποτελούν απειλή προς την υγεία, ήταν τόσο απεγνωσμένος που ζήτησε από τους ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ να τηλεφωνούν αναφέροντας παρενέργειες της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου έτσι ωστε να μπορεί να “χτίσει” στοιχεία εναντίον του και να προχωρήσει στην απαγόρευσή του. Αμέλησαν, όμως, να ζητήσουν την ίδια επικοινωνία και από τους καπνιστές που έκοψαν επιτυχώς το κάπνισμα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Η υποκρισία του FDA δεν πρέπει να μας ξενίζει, εξάλλου πόσες φορές έχει εγκρίνει πράγματα που οδήγησαν σε θανάτους και απαγόρευσε άλλα λόγω ποιός ξέρει ποιών (συμφερ/παραγ)όντων; Το θέμα είναι οτι στο δόγμα του “ο,τι εισαγομενο είναι καλό” θα μας έρθουν και εδώ αυτοί, καταδικάζοντάς μας στο ευφυέστατο “κόφτο ή ψόφα”, αγαπημένη φράση όλων των φανατικών αντικαπνιστών, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ.
Πάρτε ταμιφλού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου