Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Νέα απάντηση του Οικονομικού Διευθυντή Συν. Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας

Αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει να μας απασχολήσει τις επόμενες μέρες το θέμα της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών που δραστηριοποιούνται σε άλλες περιφέρειες Χώρας μας, μακριά από εμάς. Νομίζω ότι δεν κατέστη σαφής η προηγούμενη τοποθέτηση μου και κρίνω σκόπιμο να την επαναδιατυπώσω.


Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι, είναι ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε σε γενικεύσεις και εξαγωγή εύκολων συμπερασμάτων. Το γεγονός ότι ανακλήθηκε η άδεια σε 3 Συνεταιριστικές Τράπεζες, δεν σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες έχουν πρόβλημα. Βάσει αυτής της λογικής, αφού προσφάτως ανακλήθηκε η άδεια σε 2 εμπορικές τράπεζες, η μία μάλιστα δραστηριοποιούνταν στην πόλη μας, όλες οι εμπορικές τράπεζες έχουν πρόβλημα.

Και για να κάνω το θέμα πιο… προσιτό … αφού υπάρχουν Sites, πάρα πολλά μάλιστα, με σκοπό να εξαπατήσουν τους επισκέπτες, με παραπλανητικό ή ακατάλληλο περιεχόμενο, όλα τα site στο διαδίκτυο είναι επικίνδυνα.

Όχι … δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με αυτή την ισοπεδωτική λογική κι αυτά τα κριτήρια.
Δυστυχώς, σαν λαός πληρώνουμε αυτού του είδους τις πρακτικές και δυστυχώς δεν αποφεύγουμε τα λάθη του πολύ πρόσφατου παρελθόντος. Με δημοσιεύματα σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που κινδυνολογούσαν χωρίς τεκμηρίωση καταφέραμε να στείλουμε πάνω από 80 δις ευρώ σε Τράπεζες του εξωτερικού τα δύο τελευταία χρόνια. Είναι ακριβώς αυτά τα λεφτά που λείπουν από τον Τραπεζικό Χώρο και κατʼ επέκταση από την Ελληνική Οικονομία.
Τώρα …

Για ένα θέμα που η μόνη αρμόδια να ασχοληθεί είναι η ΤτΕ, ασχολείται ο κάθε επισκέπτης των sites και blogs, γιατί τα σενάρια καταστροφολογίας πάντα τραβούσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Τι θα καταφέρουμε όμως; Απλά αναστάτωση και πανικό χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
Υπάρχει κάποιος κίνδυνος;
Ναι να πληχθούν τα συμφέροντα των Συνεταιριστικών Τραπεζών.
Υπάρχει ωφελημένος;

Ναι … Οι εμπορικές Τράπεζες που περιμένουν πως και πώς να «βγάλουν από τη μέση» τις Συνεταιριστικές Τράπεζες που τόσο πολύ τους μπαίνουν στο μάτι. Γιατί τους ενοχλούν οι Τράπεζες λαϊκής βάσης, οι Τράπεζες που επιστρέφουν με τη μορφή χρηματοδοτήσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τα χρήματα που τους εμπιστεύονται οι καταθέτες τις τοπικής περιφέρειας αποκλειστικά και μόνο στην τοπική περιφέρεια. (και μία παρένθεση. Κάπου στο άρθρο του zougla.gr χρησιμοποιήθηκε ο όρος «Συνεταιριστικές Τράπεζες της Περιφέρειας». Γιατί; Μήπως υπάρχουν Συνεταιριστικές Τράπεζες προερχόμενες από την Πρωτεύουσα ή την Συμπρωτεύουσα; Όχι! Κλείνει η παρένθεση)

Για να γίνει αντιληπτό αυτό που λέω θα αναφέρω κάποια οικονομικά δεδομένα. Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν αυτή τη στιγμή, περίπου 3 δις ευρώ καταθέσεις. Μόνο ένα μέρος αυτών των 3 δις επιστρέφει στην περιφέρεια μας με τη μορφή δανείων και επενδύσεων. Η Τράπεζα μας έχοντας το 3% περίπου των καταθέσεων αυτών επιστρέφει στην τοπική αγορά το σύνολο του.
Αναφέρει το zougla.gr ότι έχουμε(οι Συνεταιριστικές Τράπεζες) κακής ποιότητας χαρτοφυλάκιο και ότι μεγάλο ποσοστό των δανείων μας δεν εξυπηρετείται. Λες και στις υπόλοιπες Εμπορικές Τράπεζες τα δάνεια εξυπηρετούνται και έχουν καλύτερη ποιότητα. Το πρόβλημα είναι γενικό.

Αλλά τουλάχιστον εμείς σαν Τράπεζα έχουμε χρηματοδοτήσει την τοπική κοινωνία και όχι επιχειρήσεις και ιδιώτες δανειολήπτες που δεν γνωρίζουμε καν που είναι η έδρα τους.
Τέλος να επισημάνω ότι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες «παλεύουν» με τις δικές τους δυνάμεις και τη στήριξη του κόσμου τους και δεν έχουν πάρει ούτε ένα λεπτό του ευρώ από τα προγράμματα διάσωσης των Τραπεζών που βαρύνουν τις πλάτες των Ελλήνων Πολιτών.

Και αφού τελικά ο κόσμος αρέσκεται στο να διαβάζει κείμενα με υπονοούμενα και αιχμές θα αφήσω κι εγώ κάτι στην κρίση των αναγνωστών.

Πόσο τυχαίο ήταν το timing όλων αυτών των γεγονότων και τι σχέση μπορεί να έχει με την εν αναμονή εντός της εβδομάδας ανακοίνωσης του πορίσματος της BLACK ROCK για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των Ελληνικών Εμπορικών Τραπεζών;


Τασιόπουλος Χρήστος
Οικονομικός Διευθυντής
Συν Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου