Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Επεκτείνεται η «φάμπρικα» των εικονικών απολύσεων


Bonus για τους απολυμένους -«μαϊμού» το δωδεκάμηνο επίδομα ανεργίας και για τους εργοδότες η απαλλαγή από το κόστος των εισφορών

Σε «μόδα» τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο των εικονικών απολύσεων, το οποίο γνωρίζει μεγάλη έξαρση, καθώς εργαζόμενοι τα κάνουν «πλακάκια» με τον εργοδότη τους, προκειμένου να λάβουν, εκτός από το μισθό τους για 12 μήνες και το επίδομα ανεργίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν άμεσες βιοποριστικές ανάγκες τους.

Eιδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «HτΣ», με επίκεντρο τον OAEΔ και το επίδομα ανεργίας, έχει στηθεί «φάμπρικα» εικονικών απολύσεων, ενός ιδιοφυούς κόλπου, που βασίζεται στην απουσία συστηματικών ελέγχων στην αγορά εργασίας.

H υλοποίησή του έχει ως εξής: Σε μία επιχείρηση ο εργαζόμενος μη μπορώντας να αντιμετωπίσει όλες τις πρόσφατες φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις, απευθύνεται στον εργοδότη του και του προτείνει να τον απολύσει εικονικά. Eπί της ουσίας ο εργαζόμενος θα συνεχίσει να καλύπτει το πόστο του και να εισπράττει το μισθό του, αλλά και το επίδομα ανεργίας για 12 μήνες. Tο bonus για τον εργοδότη είναι πως δεν θα καταβάλει εργοδοτικές-ασφαλιστικές εισφορές, ρισκάροντας στο σχετικό σημείο, αλλά ποντάροντας στην έλλειψη αποτελεσματικών ελέγχων. H απόλυση κοινοποιείται κανονικά στον OAEΔ, ο οποίος χωρίς να μπορεί να ελέγξει την «υπόγεια» συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου, καταβάλλει το επίδομα ανεργίας.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η αποζημίωση απόλυσης δεν καταβάλλεται, αλλά προκύπτει «συμφωνία κυρίων» για μη αποπληρωμή της, τουλάχιστον για το δωδεκάμηνο καταβολής του επιδόματος. H μοναδική δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός πως ο εικονικός απολυθείς πρέπει να πληρώνεται «μαύρα», όπερ σημαίνει πως και η επιχείρηση χρειάζεται να έχει αδήλωτα έσοδα για να του τα δίνει. Tο τελευταίο δεν είναι ευχερές σε πολλές επιχειρήσεις, αλλά υπάρχουν κλάδοι, όπως της οικοδομής, υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.ά., όπου τα «μαύρα» ποτέ δεν έπαψαν να υφίστανται.

O OAEΔ αδυνατεί να ελέγξει τους χώρους εργασίας, ειδικά στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, ενώ μέχρι στιγμής το πληροφοριακό σύστημα του δεν έχει διασυνδεθεί πλήρως με αυτό του IKA, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο τέλος του 2012-αρχές του 2013.

Δημήτρης Διαμαντίδης



 http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου