Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου

Η τοποθεσία Το Βίτσι (όρος Βέρνο), με υψόμετρο 2.128 μ. είναι γνωστό στους περισσότερους από τις μάχες του εμφύλιου πολέμου. Είναι κατάφυτο με δάση οξιάς (αλλά και βελανιδιάς, καστανιάς και ελάτου), ενώ σε μικρή έκταση πέριξ της κορυφής επικρατεί αλπικό τοπίο. Προσφέρει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον όλο το χρόνο και ειδικά το χειμώνα με τις «κρυσταλλωμένες» οξιές και το φθινόπωρο με τις κοκκινωπές αποχρώσεις του δάσους. Είναι βιότοπος, μεταξύ άλλων, για τις απειλούμενες με εξαφάνιση αρκούδες και λύκους. Σε μεγάλο βαθμό παραμένει ανέγγιχτο από την ανθρώπινη παρέμβαση και (ευτυχώς) «αναξιοποίητο».
Βρίσκεται στη νότια πλευρά του βουνού, κοντά στην κορυφή και τις εκεί εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Το χιονοδρομικό διαχειρίζεται ο Σύλλογος Χιονοδρομίας Ορειβασίας Καστοριάς (Σ.Χ.Ο.Κ.) και είναι ένα από τα ελάχιστα ΧΚ που έχουν απομείνει σε συλλόγους. Υπάρχει πάγιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης, όπως παντού.
Μπορεί να είναι από τα μικρότερα, αλλά είναι ένα πανέμορφο χιονοδρομικό κέντρο, με τοπίο που αποζημιώνει τον επισκέπτη. Είναι ανοιχτό για σκι τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, αλλά και καθημερινές κάποια μεσημέρια, όταν έχουν προπόνηση οι αθλητές του Σ.Χ.Ο.Κ. Διαθέτει σαλέ με καφετέρια και εστιατόριο, ένα συμπαθητικό μικρό bar στη βάση της κεντρικής και κατάστημα για ενοικιάσεις εξοπλισμού, όπου μπορείτε να κλείσετε και μαθήματα σκι. Το πάρκινγκ μπορεί να είναι πρόβλημα αργά τις Κυριακές.
Πίστες
Το υψόμετρο των πιστών είναι από τα 1.610 μ. μέχρι τα 1.850 μ. Η χιονοκάλυψη κρίνεται μέτρια (λόγω προσανατολισμού και υψομέτρου), αν και τα τελευταία χρόνια πάει αρκετά ως πολύ καλά.
Σύνολο πιστών: 3 + μια παιδική
Σύνολο αναβατήρων: 2
Οι πίστες είναι χαραγμένες ανάμεσα σε δέντρα οξιάς, έχουν κοινή αφετηρία και τερματισμό και εξυπηρετούνται από τον ίδιο αναβατήρα (ένα απλό -αλλά γρήγορο- συρόμενο "πιατάκι"). Η κορυφή του αναβατήρα σε βγάζει σε ένα σημείο με υπέροχη θέα στη λίμνη της Καστοριάς, από το οποίο διαλέγεις ποια πορεία θα ακολουθήσεις:
  1. 1. Πίστα Ντινογιαννη (κεντρική): Μπλε-κόκκινη πίστα, μήκους 1.000 μ., ευθεία και αρκετά πλατιά. Τα κόκκινα σημεία βρίσκονται στην αρχή και μέχρι μετά το μέσο. Υπάρχει πρόσβαση από το "διάδρομο" του lift σε ενδιάμεσα σημεία της πίστας, αν δεν θέλεις να βγεις στην κορυφή. Το περίεργο όνομά της το έχει πάρει από ένα δυσάρεστο γεγονός, αφού είναι "αφιερωμένη" σε δύο νέους αθλητές του συλλόγου της Καστοριάς, που σκοτώθηκαν σε ατύχημα, τον Ντίνο και τον Γιάννη.
  1. 2. Πίστα Φώφη (αριστερή περιφερειακή): Μπλε πίστα μήκους 1.300 μ. Βρίσκεται στα αριστερά του αναβατήρα, όπως ανεβαίνουμε. Ακολουθεί πολύ όμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος. Υπάρχει και ένα σημείο πρόσβασης πριν την κορυφή, για τους αρχάριους που θέλουν να αποφύγουν την κάπως πιο απότομη αρχή της.
3.Πίστα Αρκούδα (δεξιά περιφερειακή): Πίστα-δρόμος (1.900 μ.), που βρίσκεται στα δεξιά του αναβατήρα. Κατεβαίνοντας από το "πιατάκι" ακολουθείς δεξιά πορεία σε μια πράσινη-μπλε πίστα, που περνά μέσα από το δάσος και καταλήγει στο "πλατό" (στα τελευταία μέτρα πάρτε φόρα, γιατί αλλιώς δεν τη βγάζετε μέχρι το lift). Στην αρχή της διαδρομής είναι το μόνο σημείο που μπορείς να βγεις εκτός του πατημένου, με μηδενικές όμως κλίσεις (off piste για αρχάριους :D ). Προσοχή μόνο μην συναντήσετε την αρκούδα, από την οποία πήρε το όνομά της...
4.Πίστα παιδική-αρχαρίων: Στο "πλατό" στη βάση της κεντρικής βρίσκεται το baby lift. Η "πίστα" προσφέρεται για αρχική εκμάθηση σκι για κάθε ηλικία, γιατί είναι μακριά από τους υπόλοιπους σκιέρ, έχει μεγάλο πλάτος και λίγο κόσμο.
Ιωσήφ Χατζητιμοθέου
findkastoria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου