Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Η διαθρησκευτική ένταση σιγοκαίει στην Βαρντάρσκα

Ένα καρναβάλι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Βέβτσανι στα μέσα Ιανουαρίου, το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, άναψε φωτιές και, όπως φαίνεται, έφερε στην επιφάνεια τις διεθνοτικές εντάσεις και τις διαθρησκευτικές αντιπαλότητες και διαφορές που σιγοκαίνε κάτω από τη φαινομενική ηρεμία που επικρατεί στη χώρα.

Τελευταίο θύμα η ορθόδοξη εκκλησία στο χωριό...
 Λαμπούνιτσα, η οποία πυρπολήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, με αποτέλεσμα να καταστραφούν βοηθητικοί χώροι του ναού και ο τρούλος. Το χωριό βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από τη Στρούγκα, όπου έχουν μεταφερθεί τα... απόνερα του καρναβαλιού.

Πρόκειται για το ίδιο καρναβάλι όπου παρουσιάστηκε η «κηδεία της Ελλάδας». Σε άλλο δρώμενο, άνδρες χριστιανοί είχαν ντυθεί με μπούργκα και διακωμωδούσαν μουσουλμάνες γυναίκες, κάτι που από τη μουσουλμανική κοινότητα της περιοχής εκλήφθηκε ως μεγάλη προσβολή, οπότε άρχισαν τα αντίποινα. Το περασμένο Σάββατο μουσουλμάνοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε λεωφορεία τα οποία μετέφεραν σλαβομακεδόνες οπαδούς και αντικατέστησαν τις σημαίες τους με πράσινες σημαίες, που εκπροσωπούν το ισλάμ, ενώ την προηγούμενη ημέρα τουλάχιστον 2.000 μουσουλμάνοι, κυρίως αλβανικής καταγωγής, διαδήλωσαν έξω από το δημαρχείο της πόλης Στρούγκα.

Οι μουσουλμάνοι ηγέτες της περιοχής απηύθυναν έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ενώ άφησαν αιχμές κατά της κυβέρνησης των Σκοπίων ότι ενισχύει τα φαινόμενα ισλαμοφοβίας. Σημειώνεται ότι η Στρούγκα είναι πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της ΠΓΔΒ. Ο δήμος της Στρούγκας έχει περίπου 65.000 πληθυσμό. Το 56% του πληθυσμού είναι Αλβανοί, 32% Σλάβομακεδόνες και 6% Τούρκοι.

Οι μουσουλμάνοι στην ΠΓΔΒ, στην πλειοψηφία τους Αλβανοί, κατά κανόνα ακολουθούσαν μια κοσμική έκφραση του ισλάμ και συνυπήρχαν αιώνες τώρα με το χριστιανικό στοιχείο. Ωστόσο, μετά τη διεθνική κρίση του 2001 συντηρητικές ισλαμικές σχολές, χρηματοδοτούμενες κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, έχουν ιδρυθεί και στην ΠΓΔB, όπως και στη Βοσνία και αλλού στα Βαλκάνια.

makthes.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου