«Κάναμε μια απαραίτητη διόρθωση με την οποία συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς. Οι τιμές είναι υψηλές στην Ελλάδα, είναι πολύ πιο ψηλές από άλλες χώρες», σημείωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στις μειώσεις των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταϊκών που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο.
Μιλώντας στη συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έγιναν μεγαλύτερες μειώσεις είναι γιατί «είναι πολύ δύσκολο στις σημερινές συνθήκες να βρεθεί χρηματοδότηση για τα έργα αυτά».
«Ακούω έκπληκτος ότι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν έχει γίνει τίποτα, όταν τα τελευταία δύο χρόνια έχει διπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας και όταν, ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, έχουμε 2.000 MW με κλειδωμένες τιμές», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε, επίσης, στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα με τις εταιρίες λιανικής ρεύματος, τονίζοντας ότι η όλη κατάσταση έχει να κάνει με τις «ωδίνες δημιουργίας μιας πραγματικής ανταγωνιστικής αγοράς».«Οι δύο αρμόδιοι φορείς, η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΜΗΕ έκαναν τη δουλειά τους και ενεπλάκη και ο εισαγγελέας σε σχέση με το τι έχει συμβεί με συγκεκριμένες εταιρείες. Δεν θα μπω στη συζήτηση, γιατί αυτό έχει να κάνει με τη Δικαιοσύνη, αλλά η πολιτεία αντέδρασε σωστά, προστάτευσε τους καταναλωτές που είχαν πάει σ’ αυτές τις εταιρείες και επαναλαμβάνω την απόλυτη βούληση αυτού του Υπουργείου να λειτουργήσει η εγχώρια αγορά απελευθερωμένα. Ήδη από χθες λειτουργεί ο ΑΔΜΗΕ και ο ΛΑΓΗΕ, που είναι τα δύο νέα σχήματα που έγιναν μετά από το νέο σχέδιο νόμου για την απελευθερωμένη αγορά, που έγινε το περασμένο καλοκαίρι», σημείωσε ο υπουργός.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην περίπτωση της ΔΕΗ και ειδικότερα στα προβλήματα που η επιχείρηση αντιμετωπίζει επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιες περικοπές στα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης.
«Είμαι πρόθυμος να κάνουμε μια πραγματική συζήτηση για την κατάσταση της ΔΕΗ, να θυμίσουμε πότε και πώς αυξήθηκαν τα χρέη, να θυμίσουμε πότε η ΔΕΗ είχε τις μεγάλες ζημιές -το 2008- και να υπενθυμίσω σε όλους ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ΔΕΗ έχει κόψει 700 εκατομμύρια ευρώ από τη μισθοδοσία της. Παρακαλώ, οποιονδήποτε να μου υποδείξει σε ποια άλλη περίοδο έγινε παρόμοια μείωση στα λειτουργικά κόστη αυτής της μεγάλης επιχείρησης», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:
«Βεβαίως, έχει ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο όμως με 4,5 δισεκατομμύρια χρέος δυσκολεύεται να υλοποιήσει μόνη της».
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου