Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΙΝ ΟΦΙΣ Η «Αλλαγή», ο Ανδρέας και οι φήμες για πραξικόπημα

Στα εγγραφα του Φόρεϊν Οφις υπάρχουν αποκαλυπτικές αναφορές για τις πολιτικές του Ανδρέα Παπανδρέου


Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΉ ΑΣΘΈΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΉ, Ο ΟΠΟΊΟΣ ΑΚΎΡΩΣΕ ΤΟ ΤΑΞΊΔΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΆΜΟ ΚΑΡΌΛΟΥ - ΝΤΑΪΆΝΑ

Στα εγγραφα του Φόρεϊν Οφις υπάρχουν αποκαλυπτικές αναφορές για τις πολιτικές του Ανδρέα Παπανδρέου
Το 1981 άλλαξε το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα με την άνοδο στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στα εμπιστευτικά αρχεία του Φόρεϊν Οφις, τα οποία αποδεσμεύθηκαν τώρα με τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων, υπάρχουν αποκαλυπτικές αναφορές στην αλληλογραφία των Βρετανών διπλωματών στην Αθήνα με το Φόρεϊν Οφις, για τις πολιτικές του Ανδρέα Παπανδρέου, για φήμες περί επικείμενου στρατιωτικού πραξικοπήματος, για τη διπλωματική ασθένεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν την τελευταία στιγμή ακύρωσε το ταξίδι του στο Λονδίνο για τον γάμο του πρίγκιπα Καρόλου με την Νταϊάνα, και το έκανε αυτό, όπως εκτιμούν οι Αγγλοι διπλωμάτες, προκειμένου να αποφύγει συνάντηση με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν επίσης προσκεκλημένος στον γάμο.

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της οικονομίας είναι επίσης ένα άλλο θέμα για το οποίο κάνουν εκτιμήσεις οι Αγγλοι διπλωμάτες και αναφέρουν τη δήλωση που είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον Δεκέμβριο του 1981, ότι «τα ταμεία είναι άδεια, λεφτά δεν υπάρχουν». Σε ένα εμπιστευτικό έγγραφο ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ιαν Σάδερλαντ, περιγράφει το προφίλ του Ανδρέα Παπανδρέου: «Παρά το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αμερική, δεν συμπαθεί και δεν εμπιστεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει έμμονη ιδέα για την απειλή της Τουρκίας».
 
Αμυνα
Πριν, δε, τις εκλογές, ο Βρετανός πρέσβης είχε διαμηνύσει σε εμπιστευτική του αναφορά προς το Φόρεϊν Οφις: «Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στα συμφέροντα της Δύσης».

Στο θέμα της Κύπρου επίσης «ο Ανδρέας Παπανδρέου ακολουθεί σκληρή γραμμή, η οποία θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών. Θα ενισχυθούν οι σκληροπυρηνικοί, όπως ο Λυσσαρίδης, και θα αδυνατίσουν οι μετριοπαθείς, τους οποίους εκπροσωπεί ο Κληρίδης». Σε ένα έγγραφό του ο Αγγλος πρέσβης εκτιμά ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θα ικανοποιήσει τη Μόσχα, ωστόσο σημειώνει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει εκδηλώσει την αντίθεσή του με τη σοβιετική ηγεμονία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η αγγλική πρεσβεία στην Αθήνα ερευνούσε πληροφορίες για επικείμενο πραξικόπημα στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας κέρδιζαν τις εκλογές, και μάλιστα οι Βρετανοί επεξεργάζονταν και μελέτες για τις επιπτώσεις που θα είχε στην «Ευρώπη των δέκα» μια τέτοια εξέλιξη.
ΛΟΝΔΙΝΟ: ΛΑΜΠΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου