Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Η κρίση «βάζει φωτιά» στο πετρέλαιο

 Η κρίση «βάζει φωτιά» στο πετρέλαιο Η Ευρώπη «αδύναμος κρίκος» στη διεθνή αγορά ενέργειαςΗ Ευρώπη «αδύναμος κρίκος» στη διεθνή αγορά ενέργειας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) προειδοποιώντας για πιθανό εκτροχιασμό των τιμών του πετρελαίου είτε στην περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, είτε περαιτέρω έντασης των γεωπολιτικών ισορροπιών, τονίζοντας μάλιστα πως ΔΕΝ λαμβάνει υπόψη μια κλιμάκωση στην ένταση στις σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ. 

Στην μηνιαία του έκθεση για την πορεία της αγοράς πετρελαίου ο ΟΠΕΚ τονίζει πως ο σημαντικότερος  παράγων που μπορεί ακόμα και να εκτροχιάσει την αγορά πετρελαίου τη φετινή χρονιά, είναι η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό την έννοια ότι εάν η κρίση χρέους επιδεινωθεί, τότε ενδεχομένως θα πλήξει την ζήτηση και τη συνολική κατανάλωση.

Αναλυτικότερα, στην έκθεσή του ο ΟΠΕΚ εκτιμά πως η ζήτηση για το αργό που παράγουν τα κράτη-μέλη του Οργανισμού θα αγγίξει τα 30,15 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2012, με δυο λόγια θα διαμορφωθεί σχεδόν στο ανώτατο όριο ποσόστωσης της παραγωγής που συναποφάσισαν τα μέλη του ΟΠΕΚ το Δεκέμβριο. 

Συνεπώς οποιαδήποτε αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τιμές και … ισορροπίες.


 thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου