Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, διαφωτιστές των Σλάβων

Δεκέμβριος 31, 2011. (από την σερβική εφημερίδα Alo!)

Η Σερβική  Ορθόδοξη Εκκλησία γιόρταζε στις 24 Δεκεμβρίου τους δύο μεγάλους εκπαιδευτικούς τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο. Τους δύο αδελφούς που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 9ο αιώνα και διέδωσαν γνώσεις και γραφή στους Σλάβους, οι οποίοι τους έχουν στη μνήμη τους ως ‘Αποστόλους’.


Τα δύο αδέλφια γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από  φημισμένη και πλούσια οικογένεια της πόλης. Ο μεγαλύτερος , ο Μεθόδιος είχε θητεύσει δέκα χρόνια ως αξιωματικός των Σλάβων και έτσι έμαθε τη σλαβική γλώσσα. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, έγινε μοναχός και  λίγο αργότερα, τον ακολούθησε και ο μικρότερος αδελφός του, Κύριλλος.

Όταν ο  χαζάρος βασιλιάς  Kagan,  ζήτησε από τον αυτοκράτορα Μιχαήλ κήρυκες του Χριστιανισμού, ο αυτοκράτορας έστειλε τους δύο αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο.

Κατ’ αρχήν έγιναν χριστιανοί  ο βασιλιάς Kagan, οι βοηθοί και οι επιτελείς του. Με την επιστροφή τους οι δύο μοναχοί στην Κωνσταντινούπολη δημιούργησαν το σλαβικό αλφάβητο αποτελούμενο από 38 γράμματα και άρχισαν να μεταφράζουν  λειτουργικά βιβλία από τα ελληνικά στα σλαβικά.

Μετά από πρόσκληση του Πρίγκιπα  Rastislav, πήγαν στη Μοραβία για να διαδώσουν το Χριστιανισμό δημιουργώντας εκκλησία και κοινοποιώντας τα ιερά βιβλία για να διδάξουν τη νεολαία.

Μετά από έκκληση του Πάπα, ο Κύριλλος πήγε στη Ρώμη, όπου και πέθανε το 869. Ο Μεθόδιος έγινε αρχιεπίσκοπος της Παννονίας,  στην Sremska Mitrovica της Βοϊβοδίνας. Πέθανε το 885, αλλά κανείς δεν γνωρίζει που είναι ο τάφος του.

Η ιδέα των αγίων αδελφών,  με το κυριλλικό αλφάβητο, έσωσε από την καταστροφή τη σλαβική ταυτότητα,  και αυτή είναι η μεγαλύτερη αξία του έργου τους.

Στους  Μεγάλους  αυτούς του  Διαφωτισμού, έχουν αφιερωθεί  πολλοί ναοί , συμπεριλαμβανομένου και του ναού Banovom Brdu του Βελιγραδίου,  του καθεδρικού της Λιουμπλιάνας και άλλοι.
 
Vasilije Papović
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου