Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΒΛΑΒΗ ΤΗΣ 3ΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΟΣ ΑΗΣ – ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ – ΠΟΤΕ ΘΑ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΤΗΠ

Παραμένει προβληματική η λειτουργία θέρμανσης της πόλης της Πτολεμαΐδας καθώς δεν έχει αποκατασταθεί η βλάβη της 3ης Μονάδας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας.   Παρά την τεχνική επέμβαση για την αποκατάσταση της αρχικής διαρροής του λέβητα της μονάδας η επανεκκίνηση δεν ήταν επιτυχής.  Η θέρμανση της πόλης και των 11,5 χιλιάδων καταναλωτών νοικοκυριών γίνεται με αποκλειστική πηγή θερμότητας η οποία και  προέρχεται από τη ΔΕΤΗΠ (23mw) και το μικρό ΑΗΣ/ΛΚΔΜ (22mw). Δυστυχώς η θερμική παραγόμενη ενέργεια δεν επαρκεί (ειδικά όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω του μηδενός) με αποτέλεσμα να γίνεται η λειτουργία του δικτύου ανά δίωρο. Αποτέλεσμα είναι η πόλη να έχει χωριστεί σε δύο ζώνες και να θερμαίνεται από τις 5 το πρωί μέχρι της 12 τα μεσάνυχτα ανά δίωρο/περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το πιο αισιόδοξο σενάριο για την αποκατάσταση της βλάβη είναι η Δευτέρα ή λίγο νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής. 


Σε ότι αφορά το θέμα της σύνδεσης με τον ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς και τις ενέργειες που έχουν γίνει είτε είναι σε σχεδιασμό και υλοποίηση (πηγές της ΔΕΤΗΠ μας τόνιζαν) αξίζει να πούμε τα εξής: 
1. Η ΕΞΕΛΙΞΗ και η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του έργου «ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟΥ» είναι ομαλή και τα έργα , βάσει των συμβάσεων, είναι υπό ολοκλήρωση και θα λειτουργήσουν εντός του 2012.
 2. Δεν τίθεται θέμα ΜΗ παροχής θερμότητας απο τον ΑΗΣ Καρδιάς δεδομένου ότι έχουν υπογραφεί οι  σχετικές Συμβάσεις μεταξύ ΔΕΗ και ΔΗΜΟΥ-ΔΕΤΗΠ και το έργο των μετασκευών των Μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς είναι υπό ολοκλήρωση. Ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι η 17-3-2012.
3.Όσον αφορά την ΟΔΕΥΣΗ του αγωγού μεταφοράς ΑΗΣ Καρδιάς αυτή επελέγη από τον Μελετητή (ΑΝΚΟ αε.)  σε συμφωνία με την ΔΕΗ και την ΔΕΤΗΠ και δεν τίθεται κανένα σχετικό ζήτημα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τα Χριστούγεννα μέχρι και σήμερα (και από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί  λόγω της βλάβης του ΑΗΣ) η τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας έχει δαπανήσει περί τις 650χιλιάδες ευρώ σε πετρέλαιο (σήμερα Σάββατο ανεφοδιάστηκε και νέα ποσότητες) καθώς ο λέβητας της ΔΕΤΗΠ δουλεύει ασταμάτητα. 24/24ωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου