Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Νέο στέλεχος Σαλμονέλας σε εξάπλωση

Ένα στέλεχος της σαλμονέλας ανθεκτικό στα περισσότερα ισχυρά αντιβιοτικά, βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Δανία.

Η επιδημία εμφανίστηκε στην Αφρική, στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, αποκτώντας ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά με τον καιρό, λέει μια διεθνής ομάδα ερευνητών.

Ζητείται από τους υπαλλήλους υγείας να ενταθεί η παρακολούθηση για να σταματήσει η Σαλμονέλλα να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι περιπτώσεις έχουν αυξηθεί από ελάχιστες το 2002, σε 500 το 2008, όπως αναφέρεται στο περιοδικό "The Journal of Infectious Diseases".

Ο ερευνητής δρ Simon Le Hello του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η δημοσίευση θα μπορούσε να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει τις εθνικές και διεθνείς αρχές της υγείας, των τροφίμων καθώς και της γεωργίας, έτσι ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο και να σταματήσει η διάδοση αυτού του στελέχους της σαλμονέλας, πριν επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και ένα άλλο πολυανθεκτικό στέλεχος της Salmonella, το Typhimurium DT104, που εξαπλώθηκε τη δεκαετία του 1990"

Τα περισσότερα από τα εκατομμύρια των μολύνσεων σαλμονέλας το χρόνο δεν είναι σοβαρές, προκαλούν μόνο ήπια στομαχικές διαταραχές. Περιστασιακά, ωστόσο, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με αντιβιοτικά.

Το στέλεχος, που είναι γνωστό ως S. Kentucky, έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό Ciprofloxacin, που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων σαλμονέλας.

Γάλλοι ερευνητές άρχισαν την παρακολούθηση του στελέχους μετά από παρατήρηση ελάχιστων περιπτώσεων σε ταξιδιώτες, που επιστρέφουν από την Αίγυπτο, την Κένυα και την Τανζανία.

Τα στοιχεία από άλλες χώρες δείχνουν ότι το S. Kentucky προέκυψε σε πουλερικά στην Αίγυπτο, στη δεκαετία του 1990, και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε ζώα εκμετάλλευσης σε διάφορα μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Αν και οι πρώτες εκτός Αφρικής λοιμώξεις φαίνεται να είναι σε διεθνείς ταξιδιώτες, οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις φαίνεται να έχουν μολυνθεί στην Ευρώπη, ίσως και μέσω μολυσμένων τροφίμων, λένε οι ερευνητές. Οι περιπτώσεις έχουν βρεθεί στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Δανία και τη Γαλλία.

Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA), δήλωσε ότι η σαλμονέλα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, και το προσεκτικό μαγείρεμα των τροφίμων καταστρέφει οποιαδήποτε βακτηρίδια ανεξάρτητα από το αν ο οργανισμός είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά ή όχι.

Και πρόσθεσε: "Ως μέρος της στρατηγικής της FSA για τη μείωση των ασθενειών από τη διατροφή, προτείνουμε οι άνθρωποι να ακολουθούν κάποιους βασικούς κανόνες ασφάλειας των τροφίμων: Σωστό πλύσιμο των χεριών ώστε να είναι πάντα καθαρά και σωστό μαγείρεμα των τροφίμων για να αποφεύγεται η διασταυρούμενη μόλυνση.

Αυτές οι αρχές, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν τον κίνδυνο από παθογόνους οργανισμούς, όπως η σαλμονέλα, ισχύουν εξίσου στο κατά πόσον αυτά τα παθογόνα μικρόβια είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά ή όχι."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου