Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Κίνδυνος κατάρρευσης του Ορυχείου Μαυροπηγής

Από νέο ρήγμα στο μέτωπο του ορυχείου

Κίνδυνος κατάρρευσης του Ορυχείου Μαυροπηγής
Φόβους για κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγής εκφράζουν επιστήμονες του ΑΠΘ, φόβους που συμμερίζονται και γεωλόγοι της ΑΝΚΟ, καθώς όχι μόνο έχει επεκταθεί το ρήγμα που εντοπίστηκε πέρσι το καλοκαίρι σε αγροτική περιοχή της Μαυροπηγής, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, αλλά στο μεταξύ έκαναν την εμφάνισή τους και νέα ρήγματα, κάποιο μάλιστα στο «φρύδι του ορυχείου».
Τα παραπάνω δήλωσαν στον «Π» μέλη της επιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που εκπονεί μελέτη για το ρήγμα της Μαυροπηγής υπό την εποπτεία του Καθηγητή Σεισμολογίας Θεόδωρου Τσάπανου, που βρέθηκε εκ νέου την Τρίτη στη Μαυροπηγή προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή και ο χαρακτηρισμός των ζημιών των κτισμάτων της Μαυροπηγής και πραγματοποίησε μετρήσεις των ρηγμάτων.
Την ανησυχία του εξέφρασε ο Καθηγητής κ. Τσάπανος, ο οποίος μιλώντας στον «Π» ανέφερε ότι «παρατηρήσαμε ότι το υφιστάμενο ρήγμα στο βόρειο τμήμα της περιοχής επεκτάθηκε κατά 300 μέτρα, οπότε κάλεσα επειγόντως ειδικό τεκτονικό γεωλόγο του ΑΠΘ, ο οποίος αφού εξέτασε το ρήγμα και έκανε τις απαραίτητες μετρήσεις δήλωσε ότι δεν του άρεσαν αυτά που είδε. Είδε, συγκεκριμένα, ότι υπάρχει μία αστοχία στο φρύδι του πρανούς, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει κατολίσθηση κι η οποία δεν θα είναι εις βάρος του χωριού αλλά εις βάρος όσων εργάζονται στο ορυχείο».
Το φαινόμενο αυτό προξένησε εύλογη ανησυχία οπότε συγκλήθηκε εκτάκτως σύσκεψη μεταξύ των μελετητών του φαινομένου (ΙΓΜΕ, της ομάδας του ΑΠΘ και της ΑΝΚΟ που παρακολουθεί το ρήγμα με εντολή της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης) υπό τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Σόκουτη. Αμέσως μετά μάλιστα κρίθηκε σκόπιμο να ενημερωθεί, όπως και ενημερώθηκε, η διευθύντρια του ΛΚΔΜ (Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας) Όλγα Κουρίδου «για τον εν δυνάμει κίνδυνο των εργαζομένων στο ορυχείο». Από την ενημέρωση αυτή μάλιστα προέκυψε ότι η διοίκηση του ΛΚΔΜ είναι ενήμερη για τη διεύρυνση του ρήγματος το οποίο και παρακολουθεί από καιρό.
Αξίζει πάντως να παρατεθεί τι δήλωσε ο τεκτονικός γεωλόγος του ΑΠΘ (με ειδικότητα τα ρήγματα) Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, ο οποίος κλήθηκε εκτάκτως και έφθασε την Τρίτη στη Μαυροπηγή και εξέτασε τα ρήγματα: «Οι κάτοικοι μάς παρουσίασαν σήμερα ένα καινούριο ρήγμα, το οποίο φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με την εξορυκτική δραστηριότητα, καθώς είναι πολύ κοντά στο μέτωπο της εξόρυξης, γύρω στα 50-60 μέτρα από το μέτωπο της εξόρυξης». Ανέφερε δε ότι «το ρήγμα αυτό έχουν υπόψιν τους οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ, όπως είπαν στη συνεργασία που είχα μαζί τους για να τους ενημερώσω και κάνουν εργασίες για να το αντιμετωπίσουν και να μειώσουν πιθανούς κινδύνους κατολίσθησης, διαμορφώνουν δηλαδή τα πρανή». Ο κ. Χατζηπέτρος συμπλήρωσε μάλιστα ότι «υπάρχουν κι άλλα τέτοιου τύπου ρήγματα παράλληλα με την εξόρυξη, αλλά το προαναφερόμενο (στο μέτωπο της εξόρυξης) είναι μεγαλύτερο».
Σε ό,τι αφορά τέλος το θέμα της καταγραφής των κτισμάτων της Μαυροπηγής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών - συνεργάτης του ΑΠΘ, Γιάννης Λιαλιαμπής, η πρώτη εκτίμηση της ομάδας από την καταγραφή έδειξε ότι τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο σχολείο και την εκκλησία του χωριού έχουν υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές, καθώς βρίσκονται κοντά στο ρήγμα, ενώ σοβαρότατες ζημίες έχει υποστεί τόσο η ίδια η εκκλησία όσο και το σχολείο. «Στον άξονα σχολείου- εκκλησίας παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ζημίες, καθώς και σε παλαιές κατοικίες του χωριού», είπε και σημείωσε πως σε κάποια σπίτια που έλλειπαν οι ιδιοκτήτες τους και κατέγραψαν τις ζημίες μόνο εξωτερικά όταν τελικά κατάφερναν να εισέλθουν σε αυτά διαπίστωσαν ότι οι ζημίες ήταν σοβαρότερες από τις εξωτερικές.
Σημείωσε μάλιστα ότι επειδή πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο, το ρήγμα διευρύνεται, θα ήταν χρήσιμο να γίνει καταγραφή και σε κάποιο μεταγενέστερο χρόνο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει επιβάρυνση των ζημιών που καταγράφονται σήμερα.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου