Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ολονύχτιο θρίλερ στο Βερολίνο – Συμφωνία Μέρκελ και Σαρκοζί με κλειστά χαρτιά όμως – Τι θα γίνει στη Σύνοδο κορυφής

 

- Κρίσιμο ραντεβού στις 12:00 Παπανδρέου – Μέρκελ
- Με τη σύμφωνη γνώμη Τρισέ κατέληξαν σε συμφωνία Γαλλία και Γερμανία
- "Έχουμε υποχρέωση να έχουμε αποτέλεσμα" στη σύνοδο κορυφής δήλωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ Ζιπέ
- Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας


Μετά από επτάωρες σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, κι ενώ είχαν προηγηθεί δαιδαλώδεις διπλωματικές διεργασίες, Βερολίνο και Παρίσι, κατέληξαν σε συμφωνία για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της δημοσιονομικής κρίσης και να δοθεί οριστική απάντηση στις αγορές.
 
Η συμφωνία των δύο ηγετών βρήκε την αποδοχή και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τους συνάντησε εκτάκτως στο Βερολίνο, όπου και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.
 
Ωστόσο, κανείς εκ των τριών συνομιλητών δεν έδωσε την παραμικρή πληροφορία για το περιεχόμενο της συμφωνίας τους και η πληροφορία για την κατάληξη της συνομιλίας προήλθε από πηγή της γαλλικής αντιπροσωπείας.
 
Μόνος αποδέκτης, κατά τη διάρκεια της νύχτας των λεπτομερειών της απόφασης του Γάλλου προέδρου, της Γερμανίδας καγκελαρίου, καθώς και της συναίνεσης του Τρισέ, ήταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
 
Αυτή η κοινή θέση, δήλωσε η πηγή της γαλλικής αντιπροσωπείας, θα χρησιμεύσει ως βάση για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.
 
Υπενθυμίζεται ωστόσο, πως η κρίση χρέους που έχει συγκλονίσει τη ζώνη του ευρώ και, ειδικότερα τόσο το χρέος, όσο και ο τρόπος αποπληρωμής του από την Ελλάδα, έφεραν σε αντιπαράθεση Γαλλία και ΕΚΤ από τη μία πλευρά και Γερμανία από την άλλη, αφορούσε στις ρυθμίσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην Ελλάδα, που θα βοηθήσουν σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας της χώρας.
 
Κρίσιμη θεωρείται και η σημερινή συνάντηση που θα έχει στις 12:00 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
 
 
Υποχρέωση μας να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα”
 
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν "υποχρέωση" να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, για την εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση χρέους, και να αποφύγουν μια "καταστροφή" για την Ευρώπη, δήλωσε χθες Τετάρτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ από τη Μαδρίτη.
 
"Έχουμε υποχρέωση να έχουμε αποτέλεσμα. (...) Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε στην εξεύρεση μιας λύσης εντός της αυριανής ημέρας", δήλωσε χθες ο Ζιπέ, έχοντας δίπλα του την ισπανίδα ομόλογό του Τρινιδάδ Χιμένεθ, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Μαδρίτη.
 
"Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μια λύση για να σταματήσει η διεθνής κερδοσκοπία και να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη (...) Θα ήταν καταστροφή αν κατέρρεε η ευρωζώνη", προσέθεσε ο Ζιπέ.
 
Στην ερώτηση αν η συμφωνία αυτή βρίσκεται κοντά, την ώρα που ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσπαθούν απόψε να βρουν μια κοινή θέση, ο Ζιπέ απάντησε: "Αν βρισκόμασταν στο τέλος των συνομιλιών θα υπήρχε ένα ανακοινωθέν νίκης".
 
"Πιστεύω ότι αυτό το ανακοινωθέν θα έρθει την Πέμπτη καθώς είμαι πεπεισμένος για το αίσθημα ευθύνης των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων", κατέληξε.
 
 
Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για νέο πρόγραμμα ενίσχυσης, σύμφωνα με το οποίο επιβολή τραπεζικού φόρου θα μπορούσε να αποφέρει 50 δισ ευρώ, ενώ ανταλλαγή ομολόγων, θα μπορούσε να αποφέρει μείωση του εθνικού χρέους έως και 90 δισ ευρώ.
 
Πρόκειται για το περιεχόμενο εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα διευκόλυνε τις συνομιλίες, όπως διευκρινίζει τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου, που μετέδωσε τις σχετικές πληροφορίες.
 
Οι διπλωματικοί κύκλοι που συνέταξαν το εν λόγω έγγραφο προτείνουν ακόμη ανταλλαγή των δημοσίων χρεογράφων με ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια.
 
Αποτέλεσμα ανάλογης πολιτικής - οικονομικής επιλογής θα ήταν να παραμεριστούν οι υποχρεώσεις της χώρας έως το 2019 και τα 30ετούς διάρκειας νέα χρεόγραφα, να δώσουν το χρόνο ώστε να αποκατασταθεί η οικονομία της Ελλάδας.
 
Η τελική απόφαση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ωστόσο, ανήκει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, με βαρύνουσα σημασία τις επιλογές της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου