Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

''Έκλεισε'' το deal (ξεπούλημα του αιώνα) με Βρυξέλλες: Πωλούνται Αμύνταιο, Μεγαλόπολη Φλώρινα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον επίτροπο ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια επισφραγίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία μεταξύ ελληνικού κράτους και ΕΕ για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, στη βάση της απόφασης της Επιτροπής για παραχώρηση του 40% της αγοράς σε ιδιώτες. Το τελικό σχέδιο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες περιλαμβάνει τα ακόλουθα:


1. Πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων…



2. Ανταλλαγές ενέργειας (swaps) και σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος των ανταλλαγών, πώληση ακόμη δύο «εφεδρικών» μονάδων


3. Παραχώρηση σε ιδιώτη του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.


Οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μονάδες που τελικώς έχουν επιλεγεί είναι οι δύο στο Αμύνταιο (300 +300MW), μία από τις μονάδες του συγκροτήματος της Μεγαλόπολης (300MW) καθώς και η μονάδα Μελίτη Φλώρινας (330MW). Η συνολική ισχύς των υπό πώληση μονάδων είναι 1230MW, όταν συνολικά οι λιγνιτικές της ΔΕΗ φτάνουν τα 5288MW. Αυτό σημαίνει ότι σε διαδικασία πώλησης μπαίνει περίπου το 23% των λιγνιτικών. Για το υπόλοιπο ποσοστό της αγοράς λιγνίτη που πρέπει να «φύγει» από τη ΔΕΗ, η συμφωνία περιλαμβάνει ανταλλαγές ενέργειας swaps καθώς και την εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης. Σε περίπτωση αποτυχίας των ανταλλαγών τότε θα προστεθούν στις υπό πώληση μονάδες και δύο από το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.


Το πακέτο αυτό των πωλήσεων θα ενταχθεί πιθανότατα στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης είτε την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ (από το 51% το ποσοστό του δημοσίου θα πάει στο 34%) ή πώληση ποσοστού των θυγατρικών στη διανομή και μεταφορά.


Τις επόμενες ημέρες η Κομισιόν αναμένεται να κάνει έρευνα αγοράς προκειμένου να διερευνήσει τις διαθέσεις της αγοράς απέναντι στις πωλήσεις και να διαπιστώσει εάν υπάρχει ενδιαφέρον. Στη συνέχεια το επόμενο βήμα θα είναι να προσληφθεί ανεξάρτητος εκτιμητής και θα ακολουθηθούν οι κανονικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται στις αποκρατικοποιήσεις. Στόχος είναι η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στο 2012 και ει δυνατόν να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος.

Βεύη

Για το ορυχείο της Βεύης, πολύ σύντομα αναμένεται ο διαγωνισμός να πάρει εκ νέου το δρόμο για τη βουλή. Η εκμίσθωση θα προχωρήσει, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί τελικά να «ενθαρρυνθούν» συνεργασίες μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Τιμολόγια

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου θα επιβληθούν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που σύμφωνα με πληροφορίες «δε θα είναι μικρές της τάξης του 2 με 3% αλλά ούτε και… 20%». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΚΑ δεν πρόκειται να δεχθεί τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ, ενώ το τελικό ύψος των αυξήσεων θα εξαρτηθεί και από το ύψος των μειώσεων στους μισθούς.


Επιπρόσθετα εξετάζεται να εφαρμοστεί από το νέο χρόνο και η πρόταση της ΡΑΕ για μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών με βάση τη διακύμανση της χονδρικής, σε εξαμηνιαία βάση.

Αποκρατικοποιήσεις

Τέλος σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται πιθανόν μέσα και στο Δεκέμβριο να προχωρήσει στο διαγωνισμό για την εταιρεία αερίου. Η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση θα παραμείνει ανοιχτή ως προς τη μορφή της, στη φάση του διαγωνισμού. Δηλαδή ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί αλλά και με το τίμημα που θα θελήσουν να καταβάλουν οι επενδυτές, θα δοθεί η δυνατότητα είτε για αποκρατικοποίηση πακέτο ή για χωριστή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ με το ΔΕΣΦΑ. Στην περίπτωση της χωριστής αποκρατικοποίησης θα πουληθεί και το 65% της ΔΕΠΑ και το δημόσιο θα κρατήσει ένα ποσοστό στο ΔΕΣΦΑ, ενώ στην ενιαία, θα διατηρηθεί ένα ποσοστό και στη νέα εταιρεία. Από τις μέχρι τώρα επαφές της κυβέρνησης διαπιστώνεται ότι τα ΕΛΠΕ θα πουλήσουν και εκείνα κάποιο ποσοστό ή ολόκληρη τη συμμετοχή τους (35%). Σε σχέση με την option της ΔΕΠΑ έχει βρεθεί συμφωνία ως προς το τίμημα της αποζημίωσης, ωστόσο η συμφωνία αυτή απομένει να περάσει από τα Δ.Σ. των δύο εταιρειών.


Για τα ΕΛΠΕ η αποκρατικοποίηση θα γίνει το 2012, ενώ και εκεί δεν αποκλείονται και ανατροπές ως προς τις διαθέσεις της Paneuropean, καθώς σύμφωνα με γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα «πιθανή απόφαση για πώληση του ποσοστού δε θα πρέπει να εκπλήξει κανέναν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου