Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ…ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΝΑ ΧΡΗΣΤΟΥ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΣΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΙΝΔΥΜ

Δανείζομαι τον τίτλο από μία επιστολή γιατρού του Νοσοκομείου μας που γράφτηκε στο παρελθόν στον τότε Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Χαϊτίδη. Μόνο που τότε κυβερνούσε το γαλάζιο κατεστημένο και βλέπαμε την αλήθεια, ενώ τώρα όλα τα διηθούμε μέσα από ένα πρίσμα πράσινης απόχρωσης που στρεβλώνει και την αντικειμενική και λευκή αλήθεια, γιατί η αλήθεια μόνο τέτοιο χρώμα μπορεί να έχει. Όλες οι άλλες αποχρώσεις σκοπό έχουν να την αλλοιώσουν.

Βέβαια φαίνεται ότι όλα τα δραματικά γεγονότα που ζούμε σαν κοινωνία μας έχουν τρομοκρατήσει τόσο πολύ, ή , δεν θέλω να πιστεύω αυτό το σενάριο ότι μας έκαναν τόσο αδιάφορους, που πράγματα που μέχρι χθες τα θεωρούσαμε δικαίωμα και ένα τέτοιο δικαίωμα είναι η παροχή δημόσιας και αξιοπρεπούς υγείας, να τα απεμπολούμε και να αδιαφορούμε για το τι σύστημα υγείας υπάρχει σήμερα και πως αυτό λειτουργεί. Και όταν προκύπτουν τα προβλήματα αυτά που υπάρχουν αδιαφορούμε λες και τα προβλήματα αυτά αφορούν τους κατοίκους ενός άλλου πλανήτη.
Γίνομαι όμως πιο συγκεκριμένος  για όλα αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες. Υπήρξε μία καταγγελία της Συνδικαλιστικής Ένωσης των Νοσοκομειακών γιατρών της Δυτ. Μακεδονίας που μαζί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κατάγγειλαν τον προβληματικό τρόπο λειτουργίας και ιδιαίτερα της Παθολογικής Κλινικής   του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου μετά και τις αναρρωτικές άδειες των δύο εναπομεiνόντων Παθολόγων και ζήτησαν την προσωρινή αναστολή της για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην υγεία των νοσηλευομένων ασθενών αφού δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι γιατροί για να διασφαλισθεί η συνεχής και επιστημονικά άρτια λειτουργία της μέχρι να εξασφαλισθούν αυτές οι συνθήκες. Για τον ίδιο λόγο λίγες μέρες πριν είχε παραιτηθεί σύσσωμο το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου , αφού επανειλημμένα δεν εισακούσθηκαν οι προτάσεις του για κλείσιμο της Παθολογικής κλινικής αφού σύμφωνα με την άποψή της ο τρόπος λειτουργίας ήταν επικίνδυνος για την υγεία των νοσηλευομένων. Μάλιστα επειδή έβλεπε και την σοβαρότητα του όλου ζητήματος σε προηγούμενο χρόνο απαίτησε να προσέλθει ο Διοικητής  της 3ης ΥΠΕ για να ασχοληθούν όλοι μαζί με το σοβαρό αυτό ζήτημα γεγονός βέβαια που η προϊστάμενη αρχή απαξίωσε όχι μόνο να μετακινηθεί από τα ζεστά και πολυτελή γραφεία της πλατείας Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη αλλά και να δώσει κάποια απάντηση για το θέμα αυτό.
Η Διοίκηση βέβαια του Νοσοκομείου συνέχισε την ίδια πρακτική που ακολουθούσε και το προηγούμενο διάστημα μετακινώντας γιατρούς από άλλα τμήματα του Νοσοκομείου , άλλης ειδικότητας βέβαια, ή παθολόγους από άλλα Νοσοκομεία προσπαθώντας να μετακινήσει ακόμη και γενικούς γιατρούς της Α΄βάθμιας περίθαλψης.  Υπήρχαν μέρες που το πρωινό ωράριο δεν υπήρχε γιατρός παθολόγος που να κάνει επίσκεψη στους ασθενείς της Παθολογικής Κλινικής και ο γιατρός εφημερίας αναλάμβανε υπηρεσία το μεσημέρι χωρίς να γνωρίζει τι ασθενείς νοσηλεύει. Υπήρχαν μέρες που γιατρός στην παθολογική κλινική ήταν σε εφημερία ετοιμότητας .Το μόνο που ενδιέφερε ήταν να υπάρχει όνομα γιατρού στο πρόγραμμα. Ώσπου έσκασε  η βόμβα με τους ογκολόγους γιατρούς του Νοσοκομείου, που με τόσο κόπο έγινε η πρόσληψή τους, μετά το εντέλλεσθε της Διοίκησης για εφημερίες στην παθολογική κλινική να δηλώσουν  την παραίτησή τους.
Ξεκίνησαν λοιπόν δηλώσεις επί δηλώσεων από όλους αλλά το αποτέλεσμα το ίδιο: η λειτουργία της παθολογικής κλινικής δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Γεννώνται όμως διάφορα ερωτήματα που κάποιος πρέπει να δώσει απάντηση. Και νομίζω ότι αυτός ο κάποιος είναι η Διοικήτρια του Νοσοκομείου , η οποία δεν τόλμησε να ακούσει τις αγωνίες των οργάνων αλλά και των γιατρών του Νοσοκομείου και  συνέχισε να δείχνει μία συμπεριφορά ανθρώπου που φοβάται τους προϊσταμένους της, οι οποίοι βέβαια αδιαφορούν για το αν δουλεύει η Παθολογική Κλινική στην Πτολεμαϊδα .Άλλωστε η διεκδίκηση της αρχηγίας είναι επίπονη και επίμονη και που καιρός για τα προβλήματα.
Και τότε τι κάνει; Προσπαθεί να πιέσει τους υφισταμένους της και όποιος υποκύψει. Και έτσι εκπονείται ένα πρόγραμμα εφημεριών μηνός Δεκεμβρίου για την Παθολογική Κλινική , όπου ΅
  • Γιατροί εφημερεύουν σε δύο τμήματα ταυτόχρονα. Πρέπει να είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε τόσο ικανούς γιατρούς………….Δεν γνωρίζω όμως τα προβλήματα ποιανού τμήματος αντιμετωπίζουν όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τους ασθενείς μιας παθολογικής κλινικής και της δικής τους κλινικής..
  • Γιατροί εφημερεύουν σε εφημερία ετοιμότητας. Είναι δυνατόν η εφημερία μιας Παθολογικής Κλινικής να αντιμετωπισθεί με εφημερία ετοιμότητας;
  • Μπαίνει σε εφημερία ετοιμότητας έστω και για μια μέρα ιδιώτης γιατρός που όσο καλός και να είναι η σχέση του με το Νοσοκομείο είναι μακρινή.
  • Οι ειδικευόμενοι της Παθολογικής κλινικής, τρεις τον αριθμό, αντί να εκπαιδεύονται στο αντικείμενο όπως προβλέπει ο νόμος, είναι υποχρεωμένοι να δίνουν λύση σε προβλήματα που αφορούν άλλους σε συνθήκες έντονης κόπωσης και άγχους
Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα από μέρους της Διοίκησης θα  είναι ότι τις « άγιες τούτες ημέρες κλπ. κλπ. δεν πρέπει να κλείσει η Παθολογική Κλινική» Σωστό πέρα για πέρα. Όμως το να λειτουργήσει  επικινδύνως μήπως είναι χειρότερο; Πόσο καιρό το επιστημονικό Συμβούλιο και ο τομέας κρούει  τον κώδωνα του κινδύνου; Και τι έγινε όλο αυτό το χρονικό διάστημα για την διόρθωση του όλου οικοδομήματος; Και μια και αναφέρθηκα σε οικοδομήματα. Προαναγγέλλονται επεκτάσεις της τάξης των τόσο εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ , γίνονται παρκινγκ και περιβάλλον χώρος, με ποια προοπτική όμως; Αυτή  την στιγμή δεν έχουμε γιατρούς, και δεν προβλέπεται να προσληφθούν τα επόμενα 10 χρόνια, το νοσοκομείο υπολείπεται    τρομακτικά σε νοσηλευτικό  προσωπικό ( ένα άλλο θέμα που δεν ασχολείται κανείς) και εμείς κομπορρημονούμε.  Μήπως φτιάχνουμε υποδομές για να έχουμε να πουλήσουμε;
Και άντε λοιπόν ο Δεκέμβρης καλώς ή κακώς βγήκε και ευτυχώς δεν συνέβη κάτι το τραγικό. Ποιος αναρωτιέται τι θα γίνει τον Γενάρη και πως θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η Παθολογική Κλινική. Γιατί ένα πράγμα είναι σίγουρο. Όλοι αυτοί οι συνάδελφοι παθολόγοι που ηθελημένα  ή όχι ήρθαν να καλύψουν το Νοσοκομείο με εφημερίες δεν θα ξανάλθουν. Το γιατί ας το αναζητήσει η περισπούδαστη Διοίκηση. Φαίνεται ότι μαζί με τον διορισμό σε θέση Διοικητή ο υπουργός Υγείας σε συνεργασία με το Άγιο Πνεύμα  δίνει και την επιφοίτηση της γνώσης των υγειονομικών θεμάτων της περιοχής ώστε να μην χρειάζεται αυτή να ακούει τα επιστημονικά όργανα. Όταν δε είναι υπερδιοικητής δύο νοσοκομείων τότε αυτή η επιφοίτηση είναι ακόμη μεγαλύτερη και η γνώση ξεχειλίζει…………………και αφού υπάρχει αυτή η γνώση θα δοθεί και η λύση.
Μέχρι τότε ο Θεός βοηθός………
Πτολεμαϊδα 30/12/2011

eordaia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου