Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Από άνεργος… μικρομεσαίος με ένα ευρώ!

Σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Την δική τους εταιρία για να δουλεύουν θα μπορούν πολύ σύντομα να δημιουργήσουν όσοι έχουν ιδέες και όρεξη για δουλειά, αλλά δεν έχουν τα κεφάλαια που κανονικά θα απαιτούνταν σύμφωνα με το νόμο.

Πρόκειται για την  Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία, μια  μικρή ΕΠΕ δηλαδή, για την σύσταση της οποίας δεν θα απαιτείται να συγκεντρωθεί κεφάλαιο 18.000 ευρώ  που προβλέπει ο νόμος για τις Περιορισμένης Ευθύνης εταιρίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που ετοίμασε το υπουργείο Ανάπτυξης και ενδεχομένως να συμπεριληφθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, θα πρόκειται για ένα ευέλικτο σχήμα για τη δημιουργία του οποίου, ένας ή περισσότεροι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να  εισφέρουν «σε είδος», αν δεν έχουν τα χρήματα.

Το νέο σύστημα δίνει τη δυνατότητα, για παράδειγμα, σε κάποιο νέο να ανοίξει επιχείρηση, μόνος του ή με συγγενείς και φίλους, καταβάλλοντας τουλάχιστον 1 ευρώ, τουλάχιστον ένας εξ αυτών. Ευνοεί κυρίως τη δημιουργία οικογενειακών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
 Ως κεφάλαιο της εταιρίας θα συνυπολογίζεται επιπλέον:
η εργασία που θα προσφέρει όποιος συμμετέχει
το ακίνητο το οποίο παραχωρεί στην εταιρία κάποιο (πχ ο πατέρας)
η εγγύηση που παρέχει κάποιος για λήψη δανείων κλπ.
Η ευθύνη των μελών  της εταιρίας εξαντλείται στο εταιρικό κεφάλαιο που θα έχει συγκεντρωθεί.

Έως τώρα το εταιρικό δίκαιο επικεντρώνεται επί δεκαετίες στην ανώνυμη εταιρεία (με το νόμο 2190 του 1920) ενώ και ο νόμος για την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ο 3190 του 1955), εξακολουθεί να ισχύει αναλλοίωτος εδώ κι μισό αιώνα.
Η ΕΠΕ ως ενδιάμεσος εταιρικός τύπος, δηλαδή μεταξύ ανώνυμης και προσωπικής εταιρείας, δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα φιλικός για τις μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν ένα πρώτο άνοιγμα στην αγορά.
Η νέα εταιρεία θα είναι κεφαλαιουχική (δηλ. εμπορική), η ανάμειξη συμβολαιογράφου θα απαιτείται μόνο σε περιπτώσεις εισφοράς ακινήτων, η ίδρυσή της θα γίνεται μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης, ενώ θα είναι κατάλληλη να λειτουργήσει σε διεθνές περιβάλλον.
Το πώς θα ιδρύεται και θα λειτουργεί μπορείτε να διαβάσετε επακριβώς στο νομοσχέδιο που θα βρείτε εδώ.

Κωστής Πλάντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου