Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Λάπτοπ με Wi-Fi «σκοτώνουν» το σπέρμα

Λάπτοπ με Wi-Fi «σκοτώνουν» το σπέρμαΤα ασύρματα δίκτυα βλάπτουν σοβαρά τη γονιμότητα των ανδρών, σύμφωνα με νέα μελέτη
Την ανδρική γονιμότητα επηρεάζουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη. Αργεντινοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υπερβολική χρήση λάπτοπ συνδεδεμένου με ασύρματο δίκτυο Ίντερνετ (Wi-Fi) «σκοτώνει» το σπέρμα.
Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εναντίον σπέρματος
Στη μελέτη των ειδικών της Κλινικής Αναπαραγωγικής Ιατρικής Nascentis, στην Κόρντομπα, έλαβαν μέρος 29 υγιείς άνδρες, από τους οποίους ελήφθη δείγμα σπέρματος.
Κάποια δείγματα εκτέθηκαν στη θερμότητα που παραγόταν από το κάτω μέρος ενός λάπτοπ ενώ αυτό βρισκόταν συνδεδεμένο με δίκτυο Wi-Fi. Τα υπόλοιπα δείγματα, εκτέθηκαν στην ίδια θερμοκρασία – ήταν όμως τοποθετημένα μακριά από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Τέσσερις ώρες αργότερα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 25% των σπερματοζωάριων που είχαν εκτεθεί στις ψηφιακές τεχνολογίες δεν κολυμπούσε πια, συγκριτικά με το 14% των σπερματοζωάριων που δεν είχαν τοποθετηθεί κοντά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Ακόμα, το 9% των «hi-tech» σπερματοζωάριων εμφάνισε βλάβες στο γενετικό υλικό – τριπλάσιο δηλαδή ποσοστό από αυτό που καταγραφόταν στα υπόλοιπα σπερματοζωάρια.
Κύριος ένοχος για τα αποτελέσματα που δημοσιεύουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Fertility and Sterility», είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που διαχέεται στον χώρο μέσω του ασύρματου δικτύου.
«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η χρήση ενός λάπτοπ που είναι συνδεδεμένο με δίκτυο Wi-Fi και τοποθετείται κοντά στα ανδρικά γεννητικά όργανα μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος» εξηγούν οι επιστήμονες.
«Για την ώρα, δεν γνωρίζουμε εάν κάτι τέτοιο ισχύει για όλα τα λάπτοπ που είναι συνδεδεμένα με Wi-Fi, ή ποιες άλλες συνθήκες κατά τη χρήση τους μπορούν ενδεχομένως να ενισχύσουν την συγκεκριμένη επίδραση στην ανδρική γονιμότητα» προσθέτουν.
Τέλος, οι ειδικοί πραγματοποίησαν μια ανεξάρτητη δοκιμή κατά την οποία χρησιμοποίησαν φορητό υπολογιστή που όμως δεν ήταν συνδεδεμένος με Wi-Fi. Είδαν λοιπόν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εξέπεμπε η συσκευή από μόνη της, ήταν αμελητέα.
Παλαιότερα ευρήματα
Η τελευταία μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων, που υποστηρίζουν ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές «ρίχνουν» την ανδρική γονιμότητα.
Κάποιες από αυτές είχαν δείξει ότι σε συνθήκες εργαστηρίου, ακόμη και η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων ήταν ικανή να μειώσει την κινητικότητα των σπερματοζωάριων. Πριν από περίπου έναν χρόνο, ουρολόγοι είχαν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τους άνδρες που κάθονται έχοντας το λάπτοπ στα πόδια τους, καθώς η θερμοκρασία της ευαίσθητης περιοχής άγγιζε απαγορευτικά για το σπέρμα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου