Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα επτά λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων

Επτά λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων που αυξάνουν την επιβάρυνση των φορολογούμενων και οδηγούν στη χρέωση παράλογων ποσών εντόπισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Η ΠΟΜΙΔΑ απηύθυνε χθες σχετικό υπόμνημα προς το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να 
καθοριστεί επειγόντως συγκεκριμένη διαδικασία άμεσης διόρθωσης των λαθών στους Δήμους και στη μηχανογράφηση της ΔΕΗ, καθώς και συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι πολίτες παραπέμπονται από τον ένα φορέα στον άλλο και συνθλίβονται κάθε μέρα στις συμπληγάδες των τριών Δ (Δήμοι-ΔΟΥ-ΔΕΗ) χωρίς να μπορούν να βρουν λύση ακόμη και στα πιο αυτονόητα προβλήματα.
Παράλληλα στο υπόμνημα επαναφέρονται τα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ για την ανάγκη αναστολής επιβολής ΦΑΠ για το οικονομικό έτος 2011 και για όσα επόμενα οικονομικά έτη θα ισχύσει ο φόρος με την επωνυμία «Ειδικό Έκτακτο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ), καθώς και για την εγκατάλειψη κάθε σκέψης περί αύξησης των «αντικειμενικών αξιών» των ακινήτων, ενόσω διαρκεί η πλήρης κατάρρευση της πραγματικής τους αξίας.
Διαμαρτυρίες
Ειδικότερα στο θέμα της επιβολής Ειδικού Τέλους επί των ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, επισημαίνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει γίνει δέκτης εντονότατων διαμαρτυριών από όλη τη χώρα, σχετικά με την επιβολή του Ειδικού Τέλους επί των ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που αφορούν όχι μόνον το δυσβάστακτο του σχετικού μέτρου, αλλά και πολλά επί μέρους προβλήματα υπερβολικών χρεώσεων παράλογων ποσών, τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι οι χρεώσεις του Τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ   είναι απίστευτα διογκωμένες, για τους εξής κύριους λόγους: Λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης. Λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας. Λανθασμένες χρεώσεις βάσει «πλασματικών» τετραγωνικών μέτρων, που προκύπτουν από ειδικές κατά Δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτήρια. Επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ, και συνεπώς και με Ειδικό Τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο. Κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων των κτηρίων αυτών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.
Χρέη ενοικιαστών
Στο υπόμνημα παρατίθεται ένα ακόμα πρόβλημα που περιμένει άμεση λύση: Πληρωμή ειδικού τέλους σε περίπτωση οφειλής ρεύματος από αποχωρήσαντα ενοικιαστή. Σημαντικός αριθμός ενοικιαστών που αποχώρησε πρόσφατα από διάφορα ακίνητα, εκτός από μισθώματα έχει αφήσει ανεξόφλητους και τους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που εξακολουθούν να έρχονται στο ακίνητο, με σημαντικά ποσά οφειλών. Ο τελευταίος λογαριασμός συμπεριλαμβάνει και το ειδικό τέλος, το οποίο ο ιδιοκτήτης του κτηρίου οφείλει και δεν έχει αντίρρηση να το καταβάλει, όχι όμως και την οφειλή για το ηλεκτρικό ρεύμα η οποία βαρύνει τον ενοικιαστή. Η ΔΕΗ όμως αρνείται να το εισπράξει επικαλούμενη την αδυναμία μερικής εξόφλησης του λογαριασμού, όχι μόνον λόγω του σχετικού νόμου, αλλά και διότι το λογισμικό του μηχανογραφικού της καταχωρεί αυτόματα κάθε μερική καταβολή πρώτα υπέρ των οφειλομένων στη ΔΕΗ, και μετά στους λοιπούς κωδικούς.
Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι για να πάψει η παράλογη καθυστέρηση και ο «εκβιασμός» των ιδιοκτητών να πληρώσουν τα χρέη των αποχωρησάντων ενοικιαστών τους, πρέπει να επιτραπεί ρητά στη ΔΕΗ να εισπράττει μόνον το ειδικό τέλος, όταν αυτό πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη.
Καταλήγοντας η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να καθοριστεί επειγόντως συγκεκριμένη διαδικασία άμεσης διόρθωσης όλων των παραπάνω λαθών στους οικείους Δήμους, στη μηχανογράφηση της ΔΕΗ, και συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων.
Η ταλαιπωρία
Στο υπόμνημα της ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζεται ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ παραπέμπουν τους διαμαρτυρόμενους πολίτες στους Δήμους για να υποβάλλουν δήλωση διόρθωσης των εμβαδών και των τιμών ζώνης. Οι Δήμοι όμως, άγνωστο γιατί, δεν παραλαμβάνουν διορθωτικές δηλώσεις και στέλνουν τους πολίτες στις ΔΟΥ να κάνουν αίτηση επανυπολογισμού και διόρθωσης της οφειλής τους. Και οι ΔΟΥ με τη σειρά τους παραπέμπουν τους πολίτες και πάλι στους Δήμους για να κάνουν αίτηση για να υπολογιστεί σωστά η τιμή ζώνης του ακινήτου τους και το εμβαδόν του, ενώ τους ζητούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό της λανθασμένης χρέωσης, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει συμψηφισμός ή και επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων, άγνωστον πότε.
Στα εκτός σχεδίου ακίνητα
Ως παράδειγμα στο υπόμνημα της ΠΟΜΙΔΑ που περιμένει άμεση λύση αναφέρθηκε η χρέωση επί διπλάσιων τετραγωνικών μέτρων στα εκτός σχεδίου κτίσματα Ο Ν. 2130/1993 υποχρέωσε τους ΟΤΑ να επιβάλλουν ΤΑΠ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε συνδυασμό πάντα με το εμβαδόν, την περιοχή και την αντικειμενική αξία τους.
Η σχετική διάταξη ορίζει ότι: «Στα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων λαμβάνεται υπόψη η αξία των κτισμάτων και η αξία της διπλάσιας έκτασης από εκείνη που καταλαμβάνουν τα κτίσματα». Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα εκτός σχεδίου πόλεως κτίσματα της χώρας χρεώνεται ΤΑΠ με πλασματικό εμβαδόν διπλάσιο από τα τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος, και συνεπώς χρεώνεται και διπλάσιο ειδικό τέλος από το πράγματι οφειλόμενο.
Πρέπει συνεπώς οι μεν Δήμοι να χορηγήσουν βεβαίωση στους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι το πραγματικό εμβαδά των δομημένων ηλεκτροδοτούμενων εκτός σχεδίου κτισμάτων τους είναι μικρότερο, η δε ΔΕΗ να μπορεί μηχανογραφικά να χρεώνει το Ειδικό Τέλος βάσει του εμβαδού των δημοτικών τελών και όχι του διπλασίου εμβαδού του ΤΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου