Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Αναλαμβάνει τον σχηματισμό κυβέρνησης ο πρόεδρος της μυστικής "τριμερούς επιτροπής", Μάριο Μόντι


Την παραίτησή του υπέβαλε και επίσημα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών από εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ρώμης για να πανηγυρίσουν την αποχώρησή του από την εξουσία. Ο Μπερλουσκόνι μετέβη νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου κατέθεσε στον Ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, την παράιτησή του. Κατά την άφιξη της αυτοκινητοπομπής του Ιταλού πρωθυπουργού, ο Μπερλουσκόνι έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από πλήθος συγκεντρωμένων που κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα εναντίον του.

Στο άκουσμα της είδησης της παραίτησης, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.


Τις εξελίξεις δρομολόγησε η έγκριση του πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την ιταλική Βουλή, ανοίγοντας το δρόμο για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Υπέρ ψήφισαν 380 βουλευτές, 26 ψήφισαν κατά, ενώ τέσσερις απείχαν. Τα μέτρα υπερψηφίσθηκαν και από μεγάλο μέρος των βουλευτών της κεντροαριστεράς και της κεντρώας αντιπολίτευσης.
Ο υπερψηφισθείς νόμος οικονομικής σταθερότητας περιέχει πολλές από τις παρεμβάσεις που ζητήθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ιταλική οικονομία.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ο οποίος απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία σε μια κρίσιμη ψηφοφορία την Τρίτη, είχε υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί μόλις το κοινοβούλιο ψήφιζε το νόμο.
Το πρωί της Κυριακής, ο Ιταλός πρόεδρος θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους προέδρους της βουλής, της γερουσίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις έξι το απόγευμα.
Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Μάριο Μόντι αναμένεται να αναλάβει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, με έργο να αντιμετωπίσει τη διευρυνόμενη οικονομική κρίση, η οποία έχει εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας σε ανεξέλεγκτα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου