Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Μας πρόκανε και πτώχευσε πρώτη η Αλαμπάμα!..

Εμείς τραβάμε το ζόρι αλλά η Αλαμπάμα μας πρόκανε μέσα στον κακό χαμό.
 
Η κομητεία Τζέφερσον, η μεγαλύτερη της πνιγμένης στην τζαζ και στα χρέη Πολιτείας του αμερικανικού Νότου, αποφάσισε να κηρύξει πτώχευση -καταφεύγοντας στο άρθρο 9 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, όπως οι κοινές επιχειρήσεις- επειδή αδυνατεί να εξυπηρετήσει χρέος 4 δισ. δολαρίων.

Το δικό τους χρέος δεν σωρεύτηκε, βεβαίως, επειδή «όλοι μαζί τα φάγανε», αλλά διότι...
η συγκεκριμένη κομητεία, της οποίας ηγείται ο αξιότιμος Ρόμπερτ Τζ. Μπέντλεϊ (φωτ.), έκανε κακούς υπολογισμούς (πιθανώς να έπεσαν και οι σχετικές μάσες) ως προς την επέκταση και επιδιόρθωση του αποχετευτικού συστήματος, που τους φόρτωσε ένα φέσι της τάξης των 3,14 δισ. δολαρίων.

Υπό την επήρεια εθνικών τύψεων (που μας τις έχουν εμφυτεύσει το δίδυμο της συμφοράς Μέρκελ-Σαρκοζί και η διεθνής των τραπεζιτών) για το δικό μας χρέος έχουμε πιθανώς λησμονήσει ότι όλες σχεδόν οι Πολιτείες των ΗΠΑ, που αποτελούσαν κάποτε το καμάρι του καπιταλισμού, κινδυνεύουν να βαρέσουν κανόνι αντιμετωπίζοντας η καθεμιά τεράστια χρέη. Με πρώτη και καλύτερη την Καλιφόρνια του γίγαντα του σελιλόιντ Σβαρτσενέγκερ, μηδέ και της Νέας Υόρκης εξαιρουμένης, που έχει αφήσει απλήρωτους οδοκαθαριστές και αστυνομικούς!..

Ομως στην Αμερική της φτώχειας και της ανεργίας η μηχανή «κόβει» δολάρια αντί να γεννάει Μνημόνια...

Από τον ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΡΜΗΓΚΑ 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου