Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

«Μπαστούνι» τα έχουν βρει στην κυβέρνηση με τις αποκρατικοποιήσεις.

Η απαξίωση της  κρατικής περιουσίας σε συνδυασμό με το μηδενικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να  μεταθέσει για το 2020 τον στόχο των 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις αντί του 2015 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Στο υπουργείο Οικονομικών καταρτίζουν νέο business plan για την πώληση των Δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών  αι την αξιοποίηση της κρατικής γης. Τούτο γίνεται σε συνεργασία με την  ρόικα, η οποία θα έχει και την τελική  επίβλεψη του νέου σχεδίου. Εκτιμάται ότι το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2012. 
 

Ο  νέος αστόχος για τις αποκρατικοποιήσεις έρχεται να συμπέσει με την επιδίωξη της  κυβέρνησης για περιορισμό του κρατικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ την δεδομένη χρονιά.
Τούτο, προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής των των ελληνικών  ομολόγων ( PSI+), κάτι που σημαίνει ότι τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία θα δεχθούν τους νέους τίτλους  «κουρεμένους» στο 50% της αξίας τους.
Προσώρας, το  πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων κινείται  παρασάγκας του αρχικού στόχου των 5 δισ.  ευρώ ( σ.σ είχε τεθεί για το τέλος του  2011), ακόμη και του αναθεωρημένου των 4  δισ. ευρώ.
Στον προϋπολογισμό η  κυβέρνηση έχει εγγράψει για φέτος έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία είναι αμφίβολο αν θα εισπραχθούν.
Μέχρι τώρα τα έσοδα που  κατάφερε να αντλήσει φέτος το Ταμείο  Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας περιορίζονται σε 1,6 δισ. ευρώ. 
 

Εκτός από τα 392 εκατ. ευρώ που εισέπραξε το καλοκαίρι το  δημόσιο, ως ρήτρα από τη συμφωνία του  ΟΤΕ με τη Deutsche Telekom από το 2009 τα πρώτα ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις ήρθαν τις τελευταίες εβδομάδες από τον ΟΠΑΠ και τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας: 474 για τις νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών και 375για το δικαίωμα πρώτης προτίμησης και  αποκλειστικής διάθεσης νέων παιχνιδιών από τον ΟΠΑΠ και άλλα 380 εκατ. ευρώ για      το ΦΑΣΜΑ συχνοτήτων των τηλεπικοινωνιών.
 

Η συνέχεια πάντως δεν  αναμένεται να είναι ευχάριστη για την κυβέρνηση, αφού η Hochtief όπως έχει ήδη ενημερώσει στο Γερμανικό Χρηματιστήριο, μετέθεσε για το 2012 τις διαπραγματεύσεις  για την επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
Την ίδια στιγμή σοβαρά   είναι τα προβλήματα αξιοποίησης για τα  περίπου 72.000 ακίνητα του δημοσίου. Το  Δημόσιο χάνει πολύ χρόνο σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως π.χ για τις εγκρίσεις που απαιτούνται από το Ελεγκτικό  Συνέδριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για  την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον  ΟΠΑΠ χρειάστηκαν περίπου τρεις εβδομάδες.
Το υπουργείο Οικονομικών    αμφιβάλλουν αν το 2012 θα υπάρξει αγορά  για την πώληση των 14 δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που έχουν ήδη ανακοινωθεί ( σ.σ. αναμένονται έσοδα 9,3 δισ. ευρώ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου