Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η ελληνική κρίση και η σκοπιανή οικονομία

Οι επιχειρηματίες των Σκοπίων υποστηρίζουν, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης και η κρίση αυτή θα έχει αρνητική αντανάκλαση στη σκοπιανή οικονομία. «Δεν είναι καλό να έχουμε έναν φτωχό (!) γείτονα, λένε, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους συναλλασσόμενους στην οικονομία μας».

Ο δε σκοπιανός τύπος βρίθει από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πτώχευση και την παύση της λειτουργίας της μέσα στη ζώνη του ευρώ, καθώς η Ε.Ε. ετοιμάζει ένα νέο πακέτο διάσωσης για την κρίση. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται νέες φορολογικές αυξήσεις στη χώρα, μείωση των συντάξεων και των μισθών στο δημόσιο τομέα καθώς και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Време» (που μεταφέρει ο echedoros), οι Σκοπιανοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι η ελληνική κρίση θα μειώσει τις βιομηχανικές παραγωγές της κλωστοϋφαντουργίας και της βιομηχανίας μετάλλων, καθώς και ορισμένες βιοτεχνίες τροφίμων, οι οποίες εξάγουν τα προϊόντα τους, κυρίως, στην Ελλάδα.


Υπάρχει όμως και η θετική εικόνα για τη σκοπιανή οικονομία, την οποία οι επιχειρηματίες επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν. Αναφέρουν, ότι τα Σκόπια έχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Με τη λογική αυτή, ευελπιστούν να δουν νέες ελληνικές εγκαταστάσεις να δημιουργούνται στη χώρα τους.

Μεγαλύτερο κίνητρο για νέα κεφάλαια, πρέπει να είναι η χαμηλή φορολόγησή τους σε σχέση με την Ελλάδα, στην οποία ο φόρος προστιθέμενης αξίας είναι 23 %, ενώ η φορολογία του εισοδήματος είναι 25 %. Θεωρούν επίσης ευνοϊκό γι’ αυτούς, ότι ο ελληνικός λαός είναι στο δρόμο, κάθε μέρα πραγματοποιούνται απεργίες από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους στα μέτρα λιτότητας που προσπαθεί να περάσει η ελληνική κυβέρνηση.
Φαίνεται όμως, ότι όπως αναφερθήκαμε στην αρχή, ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος είναι εκείνος που τους απασχολεί περισσότερο. «Μπορείτε να περιμένετε κάποια μείωση του βιοτικού επιπέδου και μείωση της κατανάλωσης, η οποία θα επηρεάσει το εξωτερικό εμπόριο, δηλαδή τις σκοπιανές εξαγωγές των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, τροφίμων, μετάλλων και επεξεργασίας μετάλλων», προς την Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Μίτκο Αλέξοφ της Ένωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων.


«Στην Ελλάδα έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν εμπορικές επιχειρήσεις και  οι βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους σε γειτονικές χώρες. Οι επιπτώσεις της αύξησης των φόρων στην Ελλάδα χτυπάει ιδιαίτερα την κλωστοϋφαντουργία και οι πιο πολλές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους σε γειτονικές χώρες εκτός από ορισμένα εργοστάσια πλεκτών, βαφής και εκτύπωσης για τα οποία τώρα ακούμε ότι κλείνουν», είπε ο κ. Αλέξοφ.
Ο κ. Ντιμίταρ Παβλόφ, ιδιοκτήτης της κλωστοϋφαντουργικής εταιρίας «Pelister»  του Μοναστηρίου, λέγει: «Χρησιμοποιούμε ορισμένες πρώτες ύλες από την Ελλάδα, αλλά τώρα η συνεργασία αυτή είναι πολύ μειωμένη. Η εταιρεία μου σταμάτησε να εξάγει προς την Ελλάδα, γιατί δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν και αυτό είναι αρνητικό για τις επιχειρήσεις μας», είπε. Τα ίδια θα επισημάνει και ο διευθυντής του «Maksteel» κ. Αλεξαντάρ Πανόφ.


Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, που επικαλούνται οι Σκοπιανοί, η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση ανάλογα με τον όγκο του εξωτερικού εμπορίου και της συνεργασίας και είναι ο έκτος στη σειρά επενδυτής στα Σκόπια. Πέρσι το ποσό των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα ανήλθε στα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου