Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Υποναύαρχος και αξιωματικοί κάλυπταν μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων...Και ποιος ξέρει τι άλλο!!!!!

Μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση τεσσάρων οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας λαθραίων τσιγάρων βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική, την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Υποναύαρχος του Λιμενικού, που υπηρετούσε σε θέση «κλειδί» στο Αιγαίο και τρεις ακόμα αξιωματικοί του Σώματος πρόσφεραν κάλυψη στο μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων. Το κύκλωμα έχει "θησαυρίσει" προκαλώντας ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο από διαφυγόντες δασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα.........
μόνο από δύο περιπτώσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, που αποκαλύφθηκαν πριν από μερικούς μήνες, οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε 11,5 εκατ. ευρώ. "Σταγόνα στον ωκεανό" σε σχέση με την τεράστια επιχείρηση που αποκαλύπτει "καραβιές" λαθραίων που κατέληγαν στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των διωκτικών αρχών στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος και ξεκίνησε από πληροφορίες της ΕΥΠ, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις αποκαλύψεις, με παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών και άλλες ενέργειες.

Μέχρι στιγμής έχουν συληφθεί 18 άτομα και ανάμεσα τους και οι τέσσερις αξιωματικοί του Λιμενικού. Οι 16 από τις συλλήψεις έγιναν στην Αττική, μία στην Πάτρα και μία στα Γιάννενα ενώ έρχονται και άλλες πολύ περισσότερες.

Η επιχείρηση, η οποία ακόμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και σήμερα άρχισε το "ξήλωμα" του κυκλώματος που ακόμα είναι στην αρχή. Στις έρευνες συμμετέχουν η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και η ΕΥΠ.

Πρόκειται για τέσσερις οργανωμένες σπείρες, που λειτουργούσαν ως "συγκοινωνούντα δοχεία", οι οποίες με δικά τους πλοία ή με μισθωμένα, ή μέσα σε κοντέινερ μετέφεραν τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων από τρίτες χώρες στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα πλωτά μέσα, που χρησιμοποιούσαν, είχαν σημαία τρίτων χωρών, κινούνταν στα διεθνή ύδατα και είχαν κλειστά τα συστήματα εντοπισμού και δήλωσης πορείας και θέσης, ώστε να αποφεύγουν τη στοχοποίηση και τους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Για το σκοπό αυτό τα σκάφη δηλώνονταν είτε ως κενά φορτίου είτε ότι μετέφεραν νόμιμο φορτίο, μη υποκείμενο σε ειδικό φορολογικό έλεγχο.

Τα λαθραία τσιγάρα ξεφορτώνονταν σε ερημικές ή απόμερες παραλίες και φορτώνονταν σε φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, με ξένες συνήθως πινακίδες και οδηγούνταν σε αποθήκες, για την περαιτέρω διάθεσή τους.

Για την επιλογή "ασφαλούς" δρομολογίου, της ώρας και του σημείου εκφόρτωσης, αλλά και την ενημέρωση τους για τις κινήσεις των Λιμενικών Αρχών, είχαν στρατολογήσει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που υπηρετούσαν σε διάφορες θέσεις ευθύνης και μπορούσαν να εξασφαλίσουν και να παράσχουν τέτοιες πληροφορίες.

Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, των Πατρών και των Ιωαννίνων, ενώ μέχρι στιγμής, έχει κατασχεθεί μία νταλίκα με 156.500 πακέτα λαθραία τσιγάρα, καθώς και 160.000 ευρώ. Επίσης, διενεργείται έρευνα σε συνεργασία με τις αρμόδιες τελωνειακές Αρχές σε αποθήκη στην Ελευσίνα, όπου έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες τσιγάρων.

Στη δραστηριότητα των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων εντάσσονται και οι δύο παλαιότερες υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν από τις αρχές του έτους και συγκεκριμένα:

- Την 25-08-2011, είχε εντοπιστεί στην περιοχή Ελευσίνας, σε εγκαταστάσεις εταιρείας, φορτηγό πλοίο με σημαία Ουκρανίας, έμφορτο με λαθραία τσιγάρα, κατά τη στιγμή που μεταφορτώνονταν σε δύο φορτηγά αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας Ιταλίας και Πολωνίας. Στην επιχείρηση αυτή είχαν συλληφθεί συνολικά 15 άτομα, μεταξύ των οποίων ο διοργανωτής της διακίνησης, ηγετικό μέλος μίας εκ των εγκληματικών οργανώσεων και είχε κατασχεθεί το πλοίο και 1.500 χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα. Οι διαφυγόντες δασμοί εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

- Την 13-10-2011, είχε εντοπιστεί στον όρμο στην περιοχή Λυχνάρι Λουτρών Ωραίας Ελένης, φορτηγό πλοίο, έμφορτο με λαθραία τσιγάρα, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης αυτών σε δύο νταλίκες με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας. Συνελήφθησαν 32 άτομα και κατασχέθηκαν 5.000 χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα, το πλοίο και νταλίκες, καθώς και δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα. Οι διαφυγόντες δασμοί στην υπόθεση αυτή εκτιμάται ότι ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 9 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου