Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΡΟΦΗ 360 ΜΟΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Η ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ
Ο Δήμος Εορδαίας βρέθηκε σε μεγάλο αδιέξοδο, όταν στην αρχή του 2011 διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν μελέτες από τον πρώην Δήμο Πτολεμαΐδας, προκειμένου να διεκδικηθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Ο Περιφερειάρχης κ. Δακής, θέλοντας να βοηθήσει την Εορδαία, ολοκλήρωσε όσες μελέτες δρομολογήθηκαν από την πρώην Νομαρχία και σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σόκουτη και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της πρώην Νομαρχίας παρέδωσαν τέσσερεις μελέτες, προκειμένου να δώσουν μία βοήθεια στο Δήμο Εορδαίας.
Η πρώτη φάση είναι μία θετική ενέργεια την οποία απεδέχθη η Δημοτική Αρχή και ευχαρίστησε την Περιφέρεια, τόσο για την ενέργεια όσο και για τη συνεργασία.
Ωστόσο, από αυτές, κυρίαρχη σημασία για την ευρύτερη περιοχή κατέχει η Μελέτη Διαχείρισης Λυμάτων στην Εορδαία.
Η Μελέτη αυτή αποτελεί ένα σύνολο 19 επιμέρους μελετών, για έργα συνολικού προϋπολογισμού 52.000.000 ευρώ, που προσπαθεί σήμερα ο Δήμος να τα εντάξει στο ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης 2007-2013).
Από τις 19 αυτές επιμέρους μελέτες, οι 10 αφορούσαν σε εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης Δημοτικών Διαμερισμάτων και είχαν υποχρέωση να τις υλοποιήσουν οι πρώην Δήμοι της περιοχής Εορδαίας.
Οι υπόλοιπες 9 ήταν μελέτες αγωγών μεταφοράς των λυμάτων στον Βιολογικό Σταθμό της Πτολεμαΐδας από τα αντίστοιχα Δημοτικά Διαμερίσματα. Τις 9 αυτές μελέτες, ανέλαβε να τις εκπονήσει η Ν.Α. Κοζάνης μέσω της ΑΝΚΟ, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και με συνολικό προϋπολογισμό 850.000,00 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια εκπόνησης των μελετών, έγινε πολιτική παρέμβαση από τον πρώην Δήμο Πτολεμαΐδας με λανθασμένες πολιτικές επιλογές, μετά από ατυχείς τεχνοκρατικές εισηγήσεις και ενώ θα ολοκληρώνονταν οι 9 μελέτες και θα έπαιρναν έγκριση περιβαλλοντικών όρων, χωρίστηκαν σε ομάδες μελετών τριών ταχυτήτων:
  • Αυτές που προηγήθηκαν και έχουν σήμερα έγκριση περιβαλλοντικών όρων, δηλαδή είναι ώριμες και αφορούν στον ΚΑΑ Περδίκκα-Ανατολικού-Πενταβρύσου,
  • Οι μελέτες για Ασβεστόπετρα, Μαυροπηγή, Προάστειο, περιοχή ΑΕΒΑΛ, οι οποίες είχαν κατατεθεί εκ των υστέρων και πήραν έγκριση περιβαλλοντικών όρων μόλις τον Νοέμβριο του 2011, και
  • Τέλος, αυτές που εξαιρέθηκαν – κακώς- σε πρώτο στάδιο και για τις οποίες μέχρι και σήμερα δεν έχουν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικοί όροι. Οι μελέτες αυτές αφορούν στους αγωγούς μεταφοράς λυμάτων από α) Γαλάτεια-Δροσερό-Ολυμπιάδα, β) Εμπόριο-Μηλοχώρι-Φούφα-Αναρράχη, γ) Άρδασσα, δ) Καρυοχώρι-Άγιος Χριστόφορος, ε) Κομνηνά-Μεσόβουνο-Πύργοι.
  • Η αλλαγή του σχεδιασμού οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα της καθυστέρησης του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου της Εορδαίας.
Επομένως, μέχρι σήμερα, δεν είναι έτοιμες οι επιμέρους προτάσεις και σε συνδυασμό με την οικονομική συγκυρία, απαιτείται από τον Δήμο Εορδαίας ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου κατ’ αρχήν να ολοκληρωθούν οι υπό εκπόνηση ΜΠΕ (Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και να μπορέσουν τα εν λόγω έργα να ενταχθούν στα ιδιαίτερα περιορισμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, προκειμένου, τελικά, να δημοπρατηθούν και να υλοποιηθούν για την ανάπτυξη της περιοχής της Εορδαίας.

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Γραφείο Τύπου
Τηλέφωνο – Fax : +302463350112
E-Mail: grtyp@ptolemaida.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Website: http://www.ptolemaida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου