Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ…ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ

Πρόκειται για φαρσοκωμωδία που δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο πως γίνονται οι «δουλειές» στο χώρο της πολιτικής. Για την ιστορία ο πρόεδρος της
βουλής Φ. Πετσάλνικος εγκαινίασε χθες το νέο δικαστικό Μέγαρο Σερβίων παρουσία του δημάρχου Β. Κωσταντόπουλου του αντιπεριφερειάρχη Γ. Σόκουτη, των βουλευτών Γ. Βλατή, Γ. Κασαπίδη και λίγων κατοίκων της περιοχής. Την κατασκευή του κτιρίου αποφάσισε και δρομολόγησε ..
το 2003 ο Φ. Πετσάλνικος όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης (εδώ). Έντεκα χρόνια μετά, οι αρμόδιοι του υπουργείου δικαιοσύνης έχουν δρομολογήσει την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Σερβίων καθώς και την κατάργηση των Ειρηνοδικείων Νεαπόλεως και Σιάτιστας. Τα παραπάνω υπολειτουργούν, χωρίς τις αντίστοιχες οργανικές θέσεις και για την όποια λειτουργία τους καλούνται οι δικαστές από το Μέγαρο της Κοζάνης. Κάποια, δεν έχουν ούτε την απαραίτητη γραμματεία.
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους αρμοδίους του υπουργείου Δικαιοσύνης και γι'αυτό στις 4 Νοεμβρίου η ολομέλεια των Εφετών στην Αθήνα θα αποφασίσει για το μέλλον των τριών Ειρηνοδικείων αφού στην ουσία δεν εκδικάζουν υποθέσεις η μόνο κάποιες ελάχιστες. Επίσης όλα τα παραπάνω είναι γνωστά και από το δικηγορικό σύλλογο Κοζάνης, που ενημέρωσε τον πρώην και νύν δήμαρχο Σερβίων Βελβεντού, αλλά και κάθε αρμόδια πολιτική αρχή.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο δήμαρχος Β. Κωσταντόπουλος σε άμεση συνεννόηση με τον πρόεδρο της βουλής Φ. Πετσάλνικο – χωρίς την συνεννόηση με το υπουργείο δικαιοσύνης, όπου ανήκει το νέο δικαστικό μέγαρο - αποφασίζει να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια του κτιρίου. Φημολογείται ότι έστειλαν προσκλήσεις και κάλεσαν το υπουργείο δικαιοσύνης να παραβρεθεί και να στείλει εκπρόσωπο. Η προχειρότητα που αγγίζει τα όρια του ευτελισμού των θεσμών δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Β. Κωνσταντόπουλος με την ιδιότητα του οργανωτή της εκδήλωσης ενημερώνει και προσκαλεί ο ίδιος τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς -Εφέτες και Πρωτοδίκες  -στα εγκαίνια και όχι φυσικά όπως αρμόζει η ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης. Οι δικαστικοί συνεχίζουν να τελούν εν αγνοία για τα εγκαίνια, αφού η αρμόδια πολιτική αρχή δεν έχει προβεί σε καμία ενημέρωση. Επίσης φαίνεται να ερωτά τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Κοζάνης εάν ενδιαφέρεται να μιλήσει η να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση εγκαινίων...
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι παραδόσεις δικαστικών κτιρίων ανήκουν στην ''Θέμις κατασκευαστική'' και τον λόγο έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δικαιοσύνης. Δεν έχει συμβεί ποτέ στα ελληνικά χρονικά την επίσημη παράδοση του κτιρίου της δικαιοσύνης να την οργανώνει ο δήμαρχος με την παρουσία του προέδρου της Βουλής. Στους νομικούς κύκλους της περιοχής επικρατεί οργή και και θυμός, για τις πρωτοβουλίες του δημάρχου, που θεωρούν ότι για δικά του πολιτικά οφέλη αδιαφόρησε παντελώς για τους κανόνες και οργάνωσε μια φιέστα που προσβάλλει τους εμπλεκόμενους στο χώρο της δικαιοσύνης. Ακόμη, οργή και απογοήτευση επικρατεί για την παρουσία, την συμμετοχή και εμπλοκή του προέδρου της Βουλής στα εγκαίνια φιέστα .
Για την ιστορία, στην τελετή των εγκαινίων δεν υπήρχε καμία παρουσία δικαστικού λειτουργού –ίσως μια ειρηνοδίκης- ενώ απόντες ήταν πολλοί από τους δικηγόρους. Το θέμα των εγκαινίων καυτηρίασαν έγκαιρα και με δεικτικό τρόπο (εδώ κλικ) τρία μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού συλλόγου Κοζάνης, η Ντόρα Τσικαρδάνη, η Δήμητρα Τζούμα και η Έφη Κυρατσού, που εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου