Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Αποφεύγουμε τη χρεωκοπία, θρίλερ με την 6η δόση

Ολοκληρώθηκε, πριν λίγο η συνεδρίαση των μελών του Eurogroup για την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά κυρίως την επικύρωση ή μη της συμφωνίας στήριξης των χωρών - μελών της Ε.Ε. προς τη χώρα μας, όπως αυτή ψηφίστηκε την 21η Ιουλίου.
«Η Ελλάδα αποφάσισε όλα τα απαραίτητα και δύσκολα μέτρα, προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους θεσμικούς εταίρους της» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στο Eurogroup, το οποίο συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο.

Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι πολύ φιλόδοξος, καθώς μετά από πολλά χρόνια αναμένεται να παρουσιαστεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ.

Κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με διαρθρωτικές δυσκολίες, αλλά δεν είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρωζώνης».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν επισήμανε ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν επαρκούν για την επίτευξη όλων των στόχων, αν και χαρακτήρισε τις αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση «σημαντικές».

Κάλεσμα στη σλοβακική πολιτική ηγεσία, να αναλάβει τις ευθύνες της και να εκφραστεί σύντομα υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) απηύθυνε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη σύνοδο.

Από την πλευρά του, ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς χαιρέτισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και κάλεσε την Ευρωζώνη να μην αφήσει να «πεθάνει θεραπευμένη η Ελλάδα».

Στο σημερινό Eurogroup εξετάστηκαν τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού 2011.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε στους ομολόγους του το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2012 και τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση.

Ωστόσο, το Συμβούλιο, κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για μας, ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης να είναι μόνιμου χαρακτήρα και να εστιάζουν στην πλευρά των δαπανών.
Οι συζητήσεις με την τρόικα σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και το επόμενο πακέτο διάσωσης της χώρας έχουν ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό επισημαίνει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου.

Ο Γιούνγκερ, από τη μεριά του, σε δηλώσεις του, μετά το πέρας των εργασιών τόνισε ότι πρέπει να δέιξουμε σεβασμό στους πολίτες και τις θυσίες που κάνουν για να ξεπεραστεί η κρίση. Καλωσόρισε τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση και ταυτόχρονα διέψευσε όλα τα σενάρια περί χρεοκοπίας ή ακόμη και εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Σε ότι αφορά την 6η δόση, πλέον αναμενέται η τυπική έκθεση της Τρόικας, στις 13 Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες καταβάλουν σκληρές προσπάθειες, παραδέχθηκε από τη μεριά του ο Όλι Ρεν.

Βρέθηκε φόρμουλα για να καμφθούν οι Φιλανδικές πιέσεις, που ζητούσαν εγγυήσεις για την βοήθεια προς την Ελλάδα (εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, να δούμε ποιες είναι αυτές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου