Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Μήνυση από τους εργαζόμενους της EBZ για την απαξίωσή της

Μήνυση από τους εργαζόμενους της EBZ για την απαξίωσή της
 Μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για σκόπιμη υποβάθμιση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), με στόχο το ξεπούλημά της -όπως υποστηρίζουν- σε ιδιώτη επενδυτή, ετοιμάζονται να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα, σε δικαστήριο των Αθηνών, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση.

Τη μήνυση ετοιμάζει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Άρης Καζάκος, σε μια περίοδο που τουλάχιστον δέκα εταιρείες φέρονται να έχουν χτυπήσει την «πόρτα» της ATEBank, εκδηλώνοντας άτυπα το ενδιαφέρον τους για το 82,3% της ΕΒΖ.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο στις 15/9, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, μεταξύ των οποίων «περιλαμβάνονται οι Nordzucker, Sudzucker και MAN", όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ, Μανόλης Λαγογιάννης.

Στο μεταξύ, με την ευκαιρία της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στις 17 Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι έχουν καλέσει στη Θεσσαλονίκη 87 βουλευτές από 17 νομούς, προκειμένου να τούς ενημερώσουν για τις εξελίξεις στην εταιρεία και να ακούσουν τις απόψεις τους.

Λειτουργούν μόνο τα μισά μηχανήματα των εργοστασίων
Εν αναμονή των εξελίξεων, οι μηχανές στα εργοστάσια της εταιρείας, «δουλεύουν στο ρελαντί», ελλείψει πρώτης ύλης, καθώς οι αγρότες δεν πείστηκαν να σπείρουν τεύτλα, εξαιτίας του μειωμένου εισοδήματός τους από την τευτλοκαλλιέργεια τα προηγούμενα χρόνια και της ανεπάρκειας οικονομικών κινήτρων, σύμφωνα με τον κ. Λαγογιάννη.

«Τα εργοστάσια σε Πλατύ και Σέρρες λειτουργούν μόλις στο 50% της δυναμικότητάς τους (οι δύο από τις τέσσερις μηχανές), ενώ την άλλη εβδομάδα θα χρειαστεί πρώτη ύλη και για τη μονάδα της Ορεστιάδας, που ξεκινά και αυτή.

Φέτος παράγουμε μόνο 30.000 τόνους ζάχαρης (σ.σ. ένα πέμπτο της εθνικής ποσόστωσης των 158.000 τόνων), που δεν αρκούν ούτε για να καλύψουμε το 50% της ζήτησης από το εργοστάσιο της Coca-Cola στην Ελλάδα», υποστήριξε ο κ. Λαγογιάννης.

Η εγχώρια ζήτηση ζάχαρης υπερβαίνει συνολικά τους 280.000-320.000 τόνους και θα χρειαστεί φέτος να καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της με εισαγωγές. Σύμφωνα με τον κ. Λαγογιάννη, «η ειρωνεία είναι ότι φέτος τα τεύτλα ήταν πάρα πολύ καλής ποιότητας και έχουν υψηλό ζαχαρικό τίτλο (POL), γιατί βοήθησε ο καιρός. Αν λοιπόν είχαν δοθεί τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα στους παραγωγούς και είχαν σπείρει τις απαιτούμενες ποσότητες, η ΕΒΖ θα περνούσε στην κερδοφορία».

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τον κ. Λαγογιάννη, η Ομοσπονδία των εργαζομένων ετοιμάζεται αύριο να καταθέσει εξώδικο κατά της διοίκησης της ΕΒΖ, επειδή -όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος- επιχείρησε να κοινοποιήσει σε τρίτους προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου